Pa senzill

Després d'un lapsus de temps, li podíem dir sabàtic, sense publicar res però aprofitant el temps per dedicar-me a la investigació del pa, farines i tot el que gira al voltant d’aquest mon, vull compartir amb tots vosaltres les meves experiències.

Suposo que tots els que trastegeu per aquestes cuines heu estat temptats de fer pa casolà, però teniu el temor que no és possible amb estris domèstics, que no surti bé, de quin tipus de farina fer servir, quines son les proporcions, que si màquina panificadora o no, que com amassar. Res més lluny d'això, perdeu la por, perquè necessiteu ben poques eines, un forn elèctric domèstic (els de gas son molt difícils de controlar), farina (no tingueu temor, farina casolana de la que venen al “súper”), llevat amb pastilla o llevat sec (el llevat químic de fer pastissos no serveix), aigua i sal i un atuell per fer la barreja i les vostres mans, amb això ja en teniu prou per començar. Més endavant ja anireu veient i complicant el tema i podreu experimentar amb farines i proporcions.

Us dono les proporcions per començar i fer un pa de ½ Kg. Dels més senzills.

380 gr de farina

228 gr d’aigua

8 gr de sal

12 gr de llevat

Barregem dins l’atuell la farina el llevat desfet amb els dits, la sal i l’aigua, la proporció d’aigua per començar es sempre d’un 60/100 en grams del pes de la farina, després amb altres tipus de pans que anirem veient podem variar aquesta proporció. Ho barregem tot amb les mans, o podeu fer-ho amb un cullerot si no voleu embrutar-vos-les, a mi m’agrada fer-ho amb les mans. Ho mesclem tot molt bé fins que quedi molt ben barrejat, de moment obviem el que diuen els tractats de com amassar la farina, no us preocupeu, per començar en tenim prou amb el que us explico. Tapem l’atuell amb un plàstic film, i deixem llevar duran unes dues hores o fins que dobli el seu volum, segons la temperatura ambient.

Treiem la massa de l'atuell, la desgasifiquem una mica amb delicadesa, formem amb les mans una bola rodona, ho deixem reposar sobre un paper de forn uns 45 minuts tapat amb un drap, veureu que dobla el seu volum.

Aprofitem aquest temps per temperar el forn a la seva màxima potencia (250º).

Quan ho anem a posar al forn, amb la punta d’un ganivet ben esmolat i amb decisió li fem dos talls amb forma de creu, perquè el pa esclati per aquest lloc quan pugi. Podem fer servir un cartró o una base plana per traspassar la massa dins la safata del forn .

Els primers 10 minuts comencem a coure amb tota la potència, passat aquest temps baixem la temperatura a 200º i acabem de coure-ho tot durant 30 minuts més, total de temps 40-45 minuts.

I veureu quina preciositat de pa us sortirà, pa fet a casa, natural sense elements ni altres productes que posen al pa industrial.

El pa és: farina, llevat, aigua i sal i res més.

Massa acabada de barrejar

 

Dues hores de llevat

 

La massa formada en forma de pa rodó en creu

 

45 minuts de llevat, fer dos talls en creu

 

45 minuts de forn, treure i deixar refredar sobre una reixeta.

 

I aquí teniu el resultat. Que aprofiti.

Toni.

Comentaris

Eva Sant Feliu de Llobregat
1.

Aquest cap de setmana m'he animat a fer el pa.
Impacient perquè es refredés el vam provar i estava cruixent per fora i tendre per dins. Per por de no passar-me amb la sal em va quedar dolç, res que no es pogués solucionar amb oli i sal.
El meu no va quedar tan bé com el de la foto, no li vaig clavar bé el ganivet.

Diumenge ja no estava cruixent ni tendre. La póxima vegada ens el menjarem el mateix dia.
gràcies

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat