Pa de sègol 100%

El pa que us proposo avui es molt fàcil, seguim amb la línia de no complicar-vos la vida, no patiu ja tindrem temps de buscar dificultats, amb aquest pa segur que triomfareu davant de qui el tasti. L'única dificultat que tindreu és trobar farina de sègol integral i farina de sègol blanca, doncs això no ho trobareu al “súper” del costat de casa. Ho podeu trobar per internet i que us la portin a casa i en establiments especialitzats. També necessitarem un motlle allargat de pastís de 30 cm. Veureu quin resultat més espectacular d’aquest pa. És un pa de color fosc, ideal per esmorzar, doncs és molt adient per untar amb mantega, melmelada, fins i tot per menjar amb embotits, amb un gust molt potent del sègol i el puntet de dolçor que li dona la mel.

 

Necessitem:

Per el 1er pre-ferment:
85 grams de farina de sègol integral 85 grams d’aigua tèbia
6 grams de llevat de forner

Pel 2on pre-ferment:

176 grams del pre-ferment que hem fet al pas anterior

157 grams de farina de sègol blanca 157 grams d’aigua tèbia

Per fer el pa:
490 grams del pre-ferment
490 grams de farina de sègol blanca 490 grams d’aigua
40 grams de mel
15 grams de sal

 

Procedirem:

El dia abans a la nit prepareu dins un atuell adient el primer pre-ferment amb els ingredients citats. Ho deixeu tota la nit que fermenti, l'endemà barregeu els ingredients de la totalitat del 1er ferment amb els ingredients del 2on pre-ferment i ho deixeu llevar unes dues hores segons la temperatura que tingueu a la cuina. 

Veureu que el seu volum creix fins a doblar-se, ara és el moment de de mesclar-ho amb la resta d'ingredients, ho mescleu tot molt bé amb un cullerot o amb les mans, prepareu el motlle i amb un pinzell de cuina i una mica d’oli de gira-sol pinteu totes les parets del motlle per tal que el pa no s’enganxi.

Aboqueu tota la massa preparada dins el motlle, veureu que el motlle us queda ple fins a 3⁄4 parts, amb un colador fi i farina espolseu tota la part superior de la massa, tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi, mentre tempereu el forn a 200º. Un cop la massa ha llevat una hora segons la temperatura ambient, poseu el motlle dins al forn i deixeu coure per espai d'una hora. Penseu que la massa és molt líquida i costa de coure. Finalment ho treieu del forn, deixeu refredar uns moments i desemmotlleu i deixeu refredar el pa embolicat amb drap de cuina.

1r pre-ferment

Barrejar

Deixar reposar tota la nit

2n pre-ferment

Barrejar i deixar reposar 2 hores

Mesclar tots els ingredients

Untar el motlle amb oli

Omplir fins 3/4 parts

Enfarinar per sobre

Tapar i deixar que llevi una hora

Un cop que ha pujat, enfornar

Una hora de forn a 200º

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat