Pa de coca

El pa de coca és un pa amb poca molla i forats bastant ben definits, la hidratació que li donem és la responsable que els alvèols de la molla siguin més grossos que el pa normal, la fermentació lenta i en fred i l'oli d’oliva són els responsables de l’aroma i bon gust i fa que duri més.

És un pa ideal per sucar amb tomàquet i per acompanyar embotits. Si el mengem torrat, o simplement, escalfat obtenim el seu màxim esplendor.

Necessitem:

500 gr. de farina de força 125 gr. de massa mare 325 gr. d’aigua

40 gr. d’oli d’oliva verge 8 gr. de sal

6 gr. de llevat de forner

 

Procedirem de la següent manera:

La nit anterior a l’elaboració refrescarem la massa mare. Comencem per preparar l’aigua, desfem el llevat i el deixem reposar. En un atuell barregem la farina i la sal i afegim l’oli i seguidament l’aigua amb el llevat, barregem bé i seguidament incorporem la massa mare, abans de començar a pastar deixem descansar la massa uns 15 minuts, comencem a pastar durant 10 minuts i fent descansos d'altres 10 minuts fins que veiem que la massa esta fina i elàstica. Això vol dir que el gluten ja s'ha desenvolupat, fem una bola amb la massa i la posem dins d’un atuell untat amb oli perquè la massa no s’enganxi i el tapem amb paper film. El deixem descansar dins la nevera tota la nit, (10-12 hores). 

Quan la treiem de la nevera hem de deixar descansar la massa fins que temperi a temperatura ambient, veurem que la massa gairebé ha triplicat el seu volum. Enfarinem el marbre, bolquem la massa, la dividim en dues parts i procedim a formar les coques tot fent un rull allargat, aplanem amb les mans donant-li la forma de coca d'un gruix aproximat d'un centímetre, la deixem descansar sobre un paper de forn i tapada amb un drap per espai d’uns 25 minuts. Mentrestant, tempereu el forn a 220-230º, abans d'enfornar, amb el cantell de la mà feu unes marques en forma de creu sobre la superfície de la coca, perquè no pugi amb excés, polvoritzeu el forn amb aigua i enforneu per espai de uns 15 minuts tot vigilant que no es dauri la superfície amb excés.

Barregem la farina i la sal. Seguidament l’oli, l’aigua amb el llevat i la massa mare.

Barregem, deixem descansar 15 minuts i pastem fins que la massa estigui lligada i elàstica.

La dipositem en un atuell, la filmem i la desem a la nevera per espai de 10-12 hores.

La treiem de la nevera i la deixem temperar.

Formem les coques, les tapem i deixem reposar 25 minuts (depèn de la temperatura ambient).

Les marquem amb la mà.

Preparada per enfornar, forn a 220º, i abans d'introduir-la al forn polvoritzar amb aigua.

15 minuts de forn a 220º, tot vigilant que no es dauri amb excés.

Que aprofiti.

Toni

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat