Foccacia estil italià sense amassar

La proposta que us faig avui la pot fer tothom i és molt fàcil, però tot i sent una recepta senzilla surt boníssima. Una de les característiques d’aquesta senzillesa és que no s'ha d'amassar: fent-li doblecs sobre si mateixa i descansos entre doblecs, el gluten de la farina es va desenvolupant i li dona un descans llarg dins la nevera. A més, per un efecte anomenat autòlisi (en parlarem més endavant) fa que la massa ja estigui preparada per manipular-la i fer pa. En aquesta recepta jo hi he posat all i romaní, però admet un munt de variants, com tomàquets de cirerol, olives verdes o negres (això sí, sense pinyol!), barreja d’herbes, vegetals, solucions d’olis aromatitzats amb herbes per pintar-la, de totes maneres està exquisida. La podem menjar sola, acompanyada d'embotit o salaons, com a vosaltres us agradi més.

Ingredients:

470 gr. de farina de força 380 gr. d’aigua
10 gr. de llevat
9 gr. de sal

10 gr. d’oli d’oliva verge

Per pintar la foccacia:

2 cullerades d’oli
2 cullerades d’aigua tot emulsionat

All, romaní, sal grossa.

Procedirem:

Dins d’un atuell barregem, per aquest ordre, l’aigua i el llevat dissolt, l’oli i la farina, a la qual prèviament li haurem incorporat la sal. Mesclem bé fins que la farina quedi ben dissolta, ho deixem descansar per espai de 20 minuts, transcorregut aquest temps amb les mans prèviament mullades perquè no s’enganxi la farina, pleguem la massa sobre si mateixa com si fos un sobre. Aquesta operació l'hem de fer per espai de tres vegades, seguidament preparem un atuell ben untat d’oli pel seu interior i dipositem la massa i el filmem amb plàstic de cuina. El deixem dins la nevera tota la nit. L'endemà el treiem i el deixem temperar, veureu que la massa ha doblat el seu volum, preparem una safata amb paper de forn, el pintem amb oli i estenem la massa amb cura per no desgasificar-la gaire, la pintem amb una solució d’oli i aigua emulsionats i escampem l’all prèviament trinxat, el romaní i la sal grossa. Si no us agrada l’all, podeu obviar-lo.

L’enfornem amb forn prèviament temperat a 220-230º per espai d’uns 25-30 minuts tot controlant que no es torri massa. S’ha de menjar quant esta tèbia o bé una mica escalfada, la podeu acompanyar d’una bona amanida de tomàquet i també amb un bon embotit.

Els ingredients: farina de força, aigua, llevat, oli i sal.

Pastar bé tots els ingredients.

Deixar reposar 20 minuts.

 

Plegar la massa sobre si mateixa. Repetir aquesta operació 3 vegades. Amb descansos de 20 minuts.

Deixar reposar a la nevera 12-14 hores.

Pintar amb oli un paper de forn.

Estendre la massa sobre el paper dins la safata i deixar llevar 30-40 minuts.

Pintar la massa amb la solució d’oli I aigua, incorporar l’all trinxat (opcional) el romaní i escampar sal Maldon.

Enfornar, forn a 220o 25-30 minuts

Aquí teniu el resultat Que aprofiti.
Toni.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat