Octubre: Emili Teixidor, Toni Molins i Mary Beard

 

 

 

Cada mes destaquem un autor o autora de les terres catalanes i fem una petita mostra de les seves obres a la vitrina de la planta d’accés.

Aquest octubre “L'autor del mes" està dedicat a l'escriptor Emili Teixidor  escriptor, pedagog i periodista.

Abans de dedicar-se a l’escriptura l’Emili va exercir de mestre a la comarca d’Osona i va detectar la manca de literatura per joves que hi havia al seu país. Així doncs, als anys 60 inicià la seva producció literària i juntament amb altres escriptors, com Josep Vallverdú i Joaquim Carbó, van decidir posar fi a la manca d'obres per a joves i infants en literatura catalana. Teixidor considerava que escriure per a nens és connectar amb ells i si has fet classe ho saps. 

De les seves obres destaquen: El llibre de les Mosques, Pa negre, Laura Sants, Les rates malaltes (1967) i  L'amiga més amiga de la formiga Piga.

 

Toni Molins

Què és el Racó d’artista? A la Primera planta de la biblioteca hi ha el Racó de l’artista, un espai expositiu que vol ser una finestra per donar a conèixer els artistes plàstics de Sant Feliu i els seus voltants. L’espai compta amb una vitrina, on cada mes es mostra una peça d’un artista diferent amb una breu informació. Toni Molins és l'artista seleccionat pel Racó de l'Artista del mes d'octubre.

Original, provocatiu, irònic i diferent són adjectius que poden definir l'obra del jove artista santfeliuenc. Actualment moltes de les seves peces tenen el paper de cel·lo  com a material, creant un univers oníric del qual també podem gaudir en el seu art figuratiu. Els seus objectes, moltes vegades quotidians, són descontextualitzats i presentats amb una composició molt neta i fins i tot solitària. Segons hem escoltat dir al Toni, la seva obra parla de l’home modern i la seva pèrdua.

 


La dona de la guarda
de Sara Bertrand. Editorial Pagès, 2018

Il·lustracions de Sandra Acosta

La Jacinta se sent estranya en un món on els altres nens tenen mare. Una dona que cavalca un cavall blau vetlla per ella. Llibre singular basat en una llegenda tibetana. Guardonat amb el Premi New Horizons de la Fira de Bolonya 2017.

 

Y llovieron pájaros

De Jocelyne Saucier. Editorial Minúscula, 2018

«La edad madura le parecía el último refugio de la libertad, allí donde se deshacen las ataduras y se permite que la mente vaya adonde quiera».

Aquesta història, que s’emplaça enmig dels boscos canadencs, tracta sobre la vellesa, l’amor, la fugida, i la llibertat per escollir com viure i com morir. Una novel·la poètica, poderosa i lúcida, una petita joia de l’autora canadenca Jocelyne Saucier que ens ha arribat traduïda  gràcies a l’editorial Minúscula.  

 

La Veu i el poder de les dones : dues conferències

de Mary Beard. Editorial Arcàdia, 2017.

La coneguda intel·lectual britànica especialitzada en el món antic mostra, amb ironia i un gran coneixement, com la historia ha tractat les dones i els personatges femenins poderosos. Amb exemples que van del món clàssic fins a l’actualitat (Penélope, Atenea, Theresa May, Hillary Clinton... ) l’escriptora investiga quins són els fonaments culturals de la misogínia i reflexiona sobre la veu pública de les dones i la seva relació amb el poder.

 

 

 

 

·Projecció del documental: “Joan Suñé, un nom de la cultura a Sant Feliu”.  A càrrec de Joan Nicolau i Francesc Domingo. Dijous 4 d’octubre, a les 19.30 h al CineBaix. Entrada lliure.

 

 

·Història amb Crispetes: “Història pintada. Films sobre pintors”.  A càrrec dels historiadors Xesco Montañez i José Luís Subías. Divendres 19 d’octubre, a les 19 h a la Sala Joana Raspall. Entrada lliure. Història amb Crispetes  és una trobada mensual que proposa parlar de fets històrics a partir d’imatges de pel·lícules. Si t’agrada la història i el cinema aquesta és la teva activitat.

 

·Laboratori de lectura: “Els contes més sentits, a través dels 5 sentits”. Amb Natàlia Martínez. Dissabte 27 d’octubre, 11h Sala Joana Raspall. Activitat gratuïta.  Inscripcions a partir del 13 d’octubre a la Biblioteca. 

El Laboratori de lectura és una activitat en família que convida a l’experimentació al voltant de les lectures i d’objectes diversos. Està adreçada a infants entre 4 i 9 anys acompanyats d’un adult. Per participar cal inscriure’s a la biblioteca a partir de quinze dies abans de l’activitat.

 

 

Del 5 de setembre al 19 de setembre: No recordo el títol però la portada era groga.

 

Del 19 de setembre a 30: Setmana Patrimoni. Especial trens.

La biblioteca va participar de la V Setmana del Patrimoni que aquest any va tractar sobre la presència del tren a Sant Feliu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat