Pa d'espelta integral 100%

L'espelta és un dels grans de blat més antics que es coneixen, se sap que es conreava ja fa 6.000 anys a l'antiga Mesopotàmia. L'espelta conté una sèrie de diferents nutrients. És una excel·lent font de vitamina B2, una molt bona font de manganès, i una bona font de niacina, tiamina, i coure. L'espelta és més digerible que el blat comú, ja que té menys quantitat de gluten i és ric en fibra. En tenir poc gluten, pot ser consumit per persones al·lèrgiques al blat, però no per a celíacs. Les propietats del pa d'espelta i els seus beneficis per a la salut són inqüestionables, però totes les varietats de pa tenen les seves pròpies peculiaritats que les fan úniques. Aquest pa té un gust molt definit amb una acidesa pronunciada que és el que el diferencia d’altres pans, molla compacta i crosta suau, molt adequat per esmorzars, per untar amb mantega, melmelades, per acompanyar embotits, formatges i verdures cruixents amb diferents combinacions. Un suggeriment final: tasteu-lo untat amb mantega acompanyat de raves tallats a làmines i un polsim de sal. Feia temps que tenia en ment d’usar l’espelta integral sense barrejar amb altres farines, fins ara només l'utilitzava barrejada, l'ocasió va venir en forma de regal, obsequi d’un saquet de farina d’espelta integral del meu bon amic i mestre forner Jordi, forner artesà de Sant Feliu.

Ingredients:
Per fer el pre-ferment
100 gr. de farina d’espelta integral 100 gr. d’aigua
1 gr. de llevat de forner.

Per la massa:
400 gr. d’espelta integral 270 gr. d’aigua
15 gr. de llevat
9 gr. de sal
25 gr. de mel

Procediment:
El dia abans d’elaborar el pa prepararem el pre-ferment, barregem els ingredients ben integrats (no cal amassar) dins un atuell que es pugui tapar i ho deixem dins la nevera per espai de 20-24 hores.

Per preparar la massa barregem l’aigua, el llevat i la mel quan estigui tot dissolt incorporem el pre-ferment i acabem de dissoldre, incorporem la farina i la sal i ho barregem tot molt bé, sobre el marbre de la cuina aboquem la massa i comencem a pastar-ho durant 10 minuts fins que la massa es desenganxi de la superfície de treball, ho posem dins un atuell, tapem i deixem llevar 1 hora aproximadament. Passat aquest temps sense treure del atuell el dobleguem sobre si mateix vàries vegades, tapem i tornem deixar llevar altre vegada (1 hora aprox.). Aboquem sobre la taula de treball i tornem a pastar-ho per espai de uns minuts per tal d'allisar la massa, formem una bola i ho deixem descansar per espai de deu minuts. Estenem la massa en forma de rectangle i enrotllem sobre si mateixa segellant bé amb els dits cada volta. Formem una barra o un rodó depenent de la forma que desitgem, tapem i deixem que llevi durant 30-45 minuts aprox.

Mentrestant, ja tindrem el forn temperat a 250º, i en el moment de enfornar-ho ruixem amb aigua el pa amb un polvoritzador. En aquest moment podem posar per sobre, si ho desitgem, unes llavors (llavors de rosella, pipes de gira-sol, sèsam). Ruixem el forn amb el polvoritzador d’aigua i enfornem amb ajut d'una placa plana, per espai de 45-50 minuts, els primers 15 minuts amb calor dalt i baix fins que veieu la superfície daurada. La resta amb calor només a baix, tot baixant la temperatura del forn a 200º, quan traieu el pa del forn deixeu-lo refredar sobre una reixeta.

Els ingredients: 200 gr. de pre-ferment, 400 gr. de farina d’espelta integral, 270 gr. d’aigua, 15 gr. de llevat de forner, 9 gr. de sal i 25 gr. de mel.

Barregem tots els ingredients i ho deixem descansar 15-20 minuts.

Ho pastem sobre el marbre per espai de uns 15 minuts i formem una bola.

El tapem i deixem llevar per espai d'una hora aproximadament, fem els plegats i ho tornem a deixar llevar el temps en funció de la temperatura ambient. Fins que dobli el volum.

Formem boles i preparem per fer barrots o rodons segons ens convingui. En aquest moment abans de enfornar, podem escampar les llavors que desitgem per damunt, i prèviament ruixar el pa amb aigua.

Enfornem a 250º 40-45 minuts els primers 15 minuts calor dalt i baix i la resta de minuts a 200º només amb calor a baix.

Deixar refredar sobre una reixeta.

I aquí tenim el resultat, un pa saborós i digestiu.

Que aprofiti. Toni.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat