Barreta de pa amb massa mare i sense amassar

Aquest cop he volgut provar un nou tipus de farina de la qual m’havien parlat, aquesta tipus de farina panificable segons el fabricant, és una barreja de farines molt ben equilibrada de farina de blat, farina de sègol i farina de malta. El nom d’aquesta farina és YLLA 1878, el pa que s'obté d'aquest tipus de farina és un pa molt gustós de bona molla i d’un color cremós, el gust que té ens transporta als sabors que tenim marcats en la nostra memòria de quan érem menuts.

Per elaborar aquest pa i per potenciar tots els sabors, ha estat fet només amb farina, massa mare, sense amassar i amb llarga fermentació en fred (nevera 24 h.)

Ingredients:
450 gr. de farina panificable.
293 gr. d’aigua.
150 gr. de massa mare activada la nit anterior 8 gr. de sal.

Dins d'un atuell tamisem la farina, dissolem l’aigua i la massa mare en un got i l’incorporem a l'atuell de la farina, barregem bé la massa i finalment posem la sal i tornem a barrejar la massa, deixem descansar la massa per espai de 20 minuts. Transcorregut aquest temps, amb les mans una mica humides per tal que la massa no se’ns enganxi pleguem la massa com si fos un sobre i ho tornem ha deixar descansar per espai de 20 minuts. 

Aquesta operació l'hem de repetir per espai de tres vegades (plegar i descansar), transcorregut aquest temps tapem l’atuell amb plàstic film i ho desem dins de la nevera en el lloc més fred per espai de 24 hores. Transcorregut aquest temps, treiem la massa de la nevera i la deixem temperar per espai de 30 minuts, dividim la massa amb dues parts formem dues boles i las deixem descansar uns 10 minuts, formem dues barres acabades amb punta i les deixem llevar per espai de 1’1/4h.

Heu de tenir en compte la temperatura del lloc on les deixeu llevar, a l’hivern pot tardar més. De totes maneres, perquè us serveixi de guia, la barra ha de doblar el volum inicial. Tindreu el forn temperat a 250º , col·loqueu les barres amb ajut d’una pala de forn o quelcom pla i rígid sobre la safata del forn o sobre una pedra de forn si en teniu. Polvoritzeu el forn amb aigua amb un polvoritzador i amb calor només a la part baixa. Transcorreguts 10 minuts baixeu la temperatura a 200º i deixeu-lo coure per espai de 40 minuts; els últims 10 minuts enceneu el calor de la part superior per tal de daurar les barres tot vigilant que no es torrin massa.

Ingredients: 150 gr. de massa mare, 450 gr. de farina panificable, 293 gr. d’aigua i 8 gr de sal.

Barregem i deixem descansar la massa 20 minuts.

Pleguem la massa sobre si mateixa com si fos un sobre i la deixem descansar per espai de 20 minuts. Aquesta operació l'hem de repetir per espai de 3 vegades, (plegar i deixar descansar ), la deixem descansar dins de la nevera perquè llevi en fred per espai de 24 hores.

Transcorregut aquest temps el treiem de la nevera i deixem temperar la massa per espai de 30 minuts. Dividim la massa amb dues parts formem dues boles i deixem descansar uns 10 minuts.

Formem dues barres acabades amb punta.

Les deixem llevar per espai de 1. 1/4h. Depenent de l’època i de la temperatura ambient aquest temps pot variar, per que serveixi de guia quant doblin el volum ja estaran en condicions de enfornar.

Fer els talls a les barres i enforneu amb calor només a la part baixa, transcorreguts 10 minuts baixeu la temperatura a 200º.

Deixeu-lo coure per espai de 40 minuts i els últims 10 minuts enceneu la calor de la part superior per tal de daurar les barres tot vigilant que no es torrin massa.

Aquí teniu els resultats: molla molt alveolada, crosta discreta, pa molt gustós degut a la massa mare i la llarga fermentació. Pels que siguin molt panarres i els agradi el pa, aquest es ideal, per entrepans, per sucar amb tomàquet, fins i tot per fer torrades.

Bon profit. Ton

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat