Abril: noves aventures de primavera

 

 

“L'autor del mes" d’abril és Quim Monzó (Mataró, 1952), escriptor català de novel·les, contes i articles d’opinió.

Va estudiar arts gràfiques a l’escola Massana de Barcelona, i va començar professionalment a les arts gràfiques i al periodisme, amb col·laboracions com a corresponsal de guerra i columnista a la premsa escrita.

Com a escriptor, es va donar a conèixer el 1976 amb la novel·la L’udol del griso al caire de les clavegueres i el recull de contes Self-service amb col·laboració amb Biel Mesquida. A partir d’aquí ha publicat un grapat de reculls de contes i novel·les i ha obtingut importants reconeixements, així com una gran popularitat mediàtica als mitjans de comunicació.

El seu estil va començar amb una marcada influència del textualisme experimental, per anar tendint cap a la depuració formal, amb un marcat sentit líric, un gust pel costumisme urbà i personatges que beuen del postmodernisme. També és reconegut pel seu sentit de l’humor, conreat en l’absurd i el ridícul, dins de contextos que oscil·len entre el desig i la buidor.

Enric Díaz Galluz

Donem la benvinguda a l’Enric Díaz Galluz al Racó de l’Artista.

L’autor va néixer a Barcelona el 1987, i es troba a l’actualitat instal·lat a Sant Feliu de Llobregat.

Es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, en l’especialització  de dibuix; convertint-se en un artista que combina àmbits com el dibuix, la pintura, la il·lustració digital i el tatuatge. La seva obra es caracteritza per combinar diferents mitjans, i prendre com a referència compositiva l’anatomia i les formes orgàniques.

“Aquí he utilitzat una combinació d’aquarel·la i llapis de colors. Prenc com a referència el cos d’una model, modificant les seves formes, a través de les taques, per a crear la sensació d’un paisatge gairebé abstracte. Cerco la confusió, donant importància a l’imaginari de l’espectador” (Ocasos, Enric Díaz Galluz)

 

 

 

 

El mes d’abril és el més de la primavera, surten les flors, arriben les primeres aus migratòries, comencen a aparèixer els insectes i els rèptils. I ens venen ganes d’aventura, de sortir de casa i descobrir el món, de mirar i aprendre com si fos per primera vegada. Així que hem recollit un conjunt d’atles i mapes per a investigar el món des de marcs diversos. Us advertim que no són els que estem acostumats a veure!

El Atlas comestible : una vuelta al mundo a través de 40 gastronomías
de Mina Holland.  RocaEditorial, 2014

Aquest llibre pretén ser un punt de partida, una guia introductòria per tot aquell amb una curiositat viva pels ciments sobre els que es construeixen algunes de les gastronomies claus del món. I el millor de tot, és que totes les receptes que incorpora les pots reproduir a casa sense massa complicacions. Aquest llibre és tant per a llegir, com per a viatjar o cuinar.

Atlas de las fronteres: muros, conflictes, migraciones planeta
de Bruno Tertrais, Delphine Papin. Cátedra, 2018

Què és una frontera? És un límit geogràfic que reflexa les relacions entre dos grups humans. En el cas d’aquest atles, es limita a les fronteres geogràfiques entre Estats, les naturals, les artificials, les heretades. Poques vegades s’ha parlat tant de les fronteres com a l’actualitat, estant en el centre dels principals debats i conflictes que ens assetgen: la crisi de l’euro, el terrorisme, les migracions, els refugiats, guerres a l’Orient Mitjà, tensions a Àsia... La frontera ha passat a ocupar el centre de la geopolítica contemporània, i aquest atles ens explica perquè.

Atlas para curiosos insaciables
de Viv Albertine. Editorial Anagrama, 2017

Què és un dodo? On es cultiven més gira-sols d’Estats Units? On està la vall des les roses? Quin és el país més pacífic de l’Africa Subsahariana? Viatgem a través de mapes, de dades, de llocs... d’altres vides. Que la curiositat mai falti per descobrir el que desconeixem!

 

La Carta de vinos, por favor: atles de las regiones vinícoles del mundo
de Adrien Grant Smith i Jules Gaubert-Turpin. Cincotintas, 2018

El vi és una beguda singular i apassionant, que combina la riquesa de la terra, la passió de l’home i és segurament el més gran ambaixador gastronòmic del planeta. Aquest atles ens descobreix la terra i els pobles creadors del nèctar, en una volta al món per les seves regions, la seva història i la seva vida tenyida sota els efluvis d’aquest elixir èpic.

 

Gran atlas de la arquitectura: del año 1000 al siglo XX
de Francesca Prina, con Elena Demartini. Editorial Electa, 2006

Ens endinsem en un recorregut il·lustrat complet per les grans obres de l’arquitectura de tots els temps. Des del primer romànic fins a autors com Frank O. Gerhy, Norman Foster, Rafael Moneo o Santiago Calatrava.

 

Mapas del mundo imaginados por il·lustradores y narradores
 de Gestalten. Libros del zorro rojo, 2018

Pocs mitjans de representació gràfica han estat causa de tanta fascinació, controvèrsia i profit com els mapes. El que va començar, sembla ser, d’una manera intuïtiva... va evolucionar amb els anys fins a convertir-se en una sofisticada eina visual”, diu el prefaci d’aquest llibre meravellós. I al perdre’ns entre les seves pàgines descobrirem un estimulant conjunt de narracions pensades per a la interacció i el descobriment. Aquests mapes traspuen creativitat pels quatre costats, i ens inspiren a l’hora que re humanitzen el procés de comprensió del nostre entorn i de nosaltres mateixos.

 

La Mujer en el mundo: atles de la geografia feminista
de Joni Seager. Grijalbo, 2018

La situació de les dones està més que mai en els centres de debat de l’opinió pública. Parlem d’igualtat, de bretxa salarial, de drets... però sabem realment quina és la situació de la dona a l’actualitat? Darrera de les teories feministes i dels grans titulars, s’amaga el dia a dia de milions de dones que lluiten per a construir un mon millor i més just, tot i que encara queden molts reptes per endavant.

Aquest llibre exposa la situació de la dona al mon amb dades irrefutables que ens posen en perspectiva les diferents situacions, aspectes i àmbits que l’afecten. Una lectura imprescindible per a reflexionar primer, i participar a continuació en un canvi necessari que ha de ser promogut entre tots.

 

I per als més petits...

L’Atles dels animals per acolorir
 de Giulia Lombardo. VVKids, 2017

Amb aquest llibre aprendre no està renyit amb passar-ho bé. Està dedicat als animals més representatius de cada lloc de la terra, i els nens i les nenes es divertiran mentre exploren els vint mapes i pinten els animals del món sencer.

 

 

Atlas de los monstruos: criaturas míticas del mundo
 de Stuart Hill y Sandra Lawrence. GeoPlaneta, 2017

Cornelius Walters, un intrèpid explorador del s.XVI ens ha deixat unes notes al costat d’uns mapes, junt a la troballa d’una col·lecció de cartografia antiga a una biblioteca abandonada. Descobrim que a tot el mon s’expliquen histories sobre monstres i sers mitològics, però també hi ha alguna cosa  més a descobrir, com uns estranys codis críptics que ens has d’ajudar a desxifrar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Història amb crispetes: Història pintada del S.XX

Xerrades d’història a partir de fragments de pel·lícules.

Moderat per José Luís Subías i Mónica Marañón

Divendres, 5 d’abril, 18.30 h. Sense inscripció.


 

Hora del conte: Els secrets de la biblioteca

Acció contacontes participativa acompanyada de titelles.

Amb Artristras Menorca

Per a famílies amb infants de 5 a 9 anys!

Dissabte, 6 d’abril, 11 h. Sense inscripció.


 

Tertúlies d’art: Jujol

Presentació d’un tema relacionat amb el món de l’art.

Moderat per Sònia Planas

Dimarts, 9 d’abril, 19 h. Sense inscripció.


 

Exposició: Joan Brossa

A partir del 10 d’abril i fins al 4 de maig.

Sala Joana Raspall

 


 

Festival El dia més curt. Sessió: KM 0

Projecció de videoclips musicals d’autor, dins del marc del festival El dia més curt. Última sessió!

Dijous 11 d’abril, 18 h. Sense inscripció.

 


 

Taller d’Àlbums il·lustrats: joc d’ombres

A càrrec de Núria Altayó

Per a infants 9 a 12 anys!

Dissabte, 13 d’abril, 11 h.

Inscripcions a partir del 30 de març, a la biblioteca o per telèfon.


 

Activitat Booktubers

Programa formatiu per estimular l’hàbit de la lectura, a través de la comunitat booktuber, amb l’aprenentatge d’eines d’edició i la promoció a xarxes socials.

Per a joves de 12 a 16 anys!

A càrrec de 4fanticBCN

4 sessions de 2 h: dimecres 24 i dijous 25 d’abril, i dimecres 8 i dijous 9 de maig; 18 h.

Inscripcions a partir del 9 d’abril, a la biblioteca o per telèfon.


 

Presentació de llibre i CD: Amb sabates de molsa de Joana Raspall, i el CD Papallones de Carles Cuberes, amb poemes de Joana Raspall

Dimecres, 24 d’abril, 19 h. Entrada lliure.

 

 


 

La Mordida a la biblioteca!

La Mordida literaria és una entitat santfeliuenca de caire literari. Mensualment presenten a la biblioteca novetats del mon de l’editorial independent.

Divendres, 26 d’abril, 19 h.


 

Taller d’imants amb roses

Taller d’elaboració d’imants amb roses.

 Per a infants a partir de 6 anys!

A càrrec d’amics de les Roses

Dissabte, 27 d’abril, 11 h.

 

El mes de març l’aparador ha estat dedicat a les dones. Les que ens inspiren, aquelles que deixen petjada. Dones fortes, intel·ligents, belles, valentes, originals, lúcides. Per altra banda, hem fet petites exposicions sobre matèries tant diverses com el còmic d’autor, la Beat Generation o la Volta Ciclista.

 

 

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat