Maig: Saber i guanyar!

 

 

“L'autora del mes" d’abril és Rosa Regàs (Barcelona, 1933), editora, traductora i escriptora catalana.

Va estudiar Filosofia i Lletres en Universitat de Barcelona, on va conèixer als poetes de la generació del 50: Barral, Gil de Biedma i Ferrater. Va començar la seva trajectòria treballant a l'editorial Seix Barral de 1964 a 1970. Posteriorment va fundar l'editorial La Gaya Ciència, i les revesteixis Arquitectures Bis i Quaderns de la Gaya Ciència.

Va començar a escriure tardanament, quan els seus fills ja eren majors i va decidir deixar l'edició per a exercir de traductora independent en les Nacions Unides. La seva primera obra publicada, Ginebra, versava sobre aquesta ciutat. Per Lluna Lunera li va ser atorgat el Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa, i es va consagrar l’any 2001 amb la concessió del Premi Planeta per Blau.

Per altra banda, va ser nomenada Directora General de la Biblioteca Nacional d'Espanya, càrrec que va ocupar des de 2004 fins a 2007. L’any 2005 va rebre l'Ordre de Chevalier de la Legió d'Honor de la República Francesa, i el 30 de novembre del mateix any la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

Gemma Pahissa

Donem la benvinguda a la nova artista del nostre racó, la santfeliuenca Gemma Pahissa.

Nascuda l’any 1974, com diu ella, entre pinzells, olis i aiguarràs ja que és filla de Josefina Pahissa, una de les impulsores de la revifalla artística santfeliuenca dels anys 80. La seva vocació i inquietud per la pintura va despertar-se de ben petita, sent la seva mare la seva primera mestra.

Desenvolupa la seva formació de dibuix i pintura a la Casa Elizalde de Barcelona, i potencia les seves inquietuds per nous llenguatges, com l’aquarel·la, l’oli, el carbó, natures mortes, nus i paisatges. 

A la seva tècnica pictòrica destaca una pintura àgil i fresca, captant la senzillesa de l’expressió per crear una pinzellada lleugera i transparent, però, a l’hora, amb molts matisos.

Ha participat en exposicions individuals i col·lectives a Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Barcelona i l’Ampolla.

Sembla que la pluja ens dóna treva i veiem la llum, il·luminem-nos. Després de Sant Jordi tenim la biblioteca atapeïda de novetats. Aquí va una selecció de llibres de coneixements, una barreja, un collage... perquè el saber no ocupa lloc, però sí que ens omple d’habilitats, recursos i satisfaccions. Qui sap què?

Mujeres, raza y clase
de Angela Davis.  Akal, 2019

Un clàssic, escrit per una icona de la lluita feminista i de la defensa de les llibertats civils. A aquest llibre, l’Àngela Davis, dona, negra i militant, assenyala els antagonismes sorgits durant les transformacions socials més rellevants als Estats Units des de principis del s.XIX, i al mateix temps projecta una mirada cap al futur.

 

Fantasmas de hielo
de Paul Watson. Península, 2018

L’any 1845, una expedició formada per 129 homes, dirigits per l’intrèpid sir John Franklin, van partir d’Anglaterra a bord de dos bucs, l’Erebus i el Terror; amb l’objectiu de descobrir el llegendari pas del Noroest, la ruta marítima que permetia connectar l’oceà Atlàntic amb el Pacífic a través de l’Àrtic. Van desaparèixer sense deixar rastre, misteri que es va mantenir durant més de cent anys. Fa només uns anys que es van trobar les restes dels dos vaixells gràcies als avenços tecnològics, i el misteri comença a revelar-se...

 

La Caída del muro de Berlín
de Ricardo Martín de la Guardia. La Esfera de los libros, 2019

La caiguda del mur de Berlín va ser un esdeveniment que marcà definitivament no només a Alemanya, que també, sinó que va sacsejar Europa i el món sencer. L’autor narra amb gran eficiència els fets i els analitza i associa al present des del llegat polític, històric i cultural que ens ha deixat.

 

La Immortalidad en el Antiguo Egipto

de Javier Martínez-Pina. Grup Editorial 62, 2019

Emocionant viatge als enormes temples i fastuoses tombes que s’alcen al desert més dessolat. Davant d’aquests, cerquem respostes a les preguntes que es van fer els egipcis en la seva inquietud per conèixer i comprendre tot allò que els envoltava, en especial el gran misteri: la mort i la vida en el més enllà.

 

 

La Biblioteca en llamas
de Susan Orlean. Planeta, 2019

El 29 d’abril de 1986 la Biblioteca Pública de Los Àngeles va començar el dia consumida pel foc. Els seus llibres i prestatges havien estat cremant durant 7 hores. A partir d’aquesta anècdota tràgica, Susan Orleans comença una investigació que durarà més d’una dècada i revelarà personatges tendres, curiosos i inversemblants pel camí, a través d’una mirada màgica i reveladora.

 

En la mitad de la vida
de Kieran Setiya. Libros del Asteroide, 2018

Com acceptar els nostres fracassos, la futilitat de les tasques amb què consumim el present o la mateixa mortalitat? Ens comencem a plantejar aquestes qüestions més o menys a l'arribar a la meitat de la vida, moment en el qual encara ens sentim joves, però des del que podem endevinar el final del trajecte. Llibre a mig camí entre l'autoajuda i l'assaig filosòfic, ens ajuda a entendre i afrontar la crisi de la mitjana edat.

 

 

El camí del bosc: buscar bolets, trobar consol
de Long Litt Woon. Ara llibres, 2018

Com connectem tristesa i bolets? Long Witt ens ofereix el seu testimoni, únic i singular, sobre la vida que creix al bosc i la mort que fa niu dins de qui ha perdut un company estimat. Amb una mirada antropològica, des de la curiositat i el coneixement, i també des de la serenitat, l’acceptació i l’amor.

 

 

La Gran apuesta
de Michael Lewis. Debolsillo, 2018

Diuen que aquest és probablement el millor llibre de periodisme financer de la història. El que està clar és que ens explica amb gran mestratge, a través dels personatges que la van protagonitzar, la increïble història de l’origen de la crisi més gran de les últimes dècades. Amb indignació i fosca ironia.

 

 

A la conquista del cuerpo equivocado
de Miquel Missé. Egales, 2018

Miquel Missé replanteja el relat sobre la transsexualitat qüestionant si l’autèntic malestar resideix als cossos i si realment la solució és transformar-los.  L’autor reflexiona entorn la pregunta per col·locar una altra proposta a l’hegemònica, la de reconquerir els cossos que ens van dir que estaven equivocats.

 

 

El huerto orgánico y ecológico: atlas ilustrado
Susaeta, 2018

Aquest llibre ens explica de forma senzilla les tècniques agrícoles necessàries per a fer un hort ecològic amb una gran varietat de cultius: hortalisses, llegums, plantes aromàtiques i medicinals, així com arbres fruiters. Pensat des del nostre clima, les tècniques ancestrals i a partir de les varietats locals.

 

 

La Luna
de Jules Cashford. Atalanta, 2018

Aquest llibre desenvolupa la llarga i fascinant història dels mites i símbols que, des del Paleolític fins als nostres dies, té a la lluna com a protagonista. A partir de les imatges que el nostre satèl·lit ha evocat, ens analitza tot allò que l’astre ha generat a la consciència humana amb gran exhaustivitat.

 

 

Almíbar
de Anna Mas. Abuenpaso, 2018

Un àlbum il·lustrat per a adults molt curiós, filosòfic, especial. Va d’una dona, d’un avi, i d’una llauna de préssecs en almívar. La protagonista es manega entre aquesta realitat i La Dimensión, un univers paral·lel on les decisions que es prenen tenen conseqüències immediates a cada segon. Aventurar-se en aquesta obra és almívar de bona qualitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taller de cuina familiar: Roses amb pasta de full

A càrrec d’Inés Rodríguez

Dilluns, 6 de maig, 18.30 h.

Per a infants de 7 a 12 anys acompanyats

Places limitades. Inscripcions a la biblioteca i per telèfon.


Hora del conte

Acció contacontes per a fomentar la lectura dels més petits.

Amb Santi Rovira

Per a infants a partir de 3 anys!

Dissabte, 11 de maig, 11 h. Sense inscripció.


Història amb crispetes: Mediu, Aevum: l’edat mitjana al cinema

Anàlisi de fets històrics a partir de fragments de pel·lícules.

Moderat per Eduardo Ortuño, José Luis Subías I Xesco Montañez

Divendres, 17 de maig, 18.30 h. Sense inscripció.


Laboratori de lectura: Departament d’insectes

Activitat d’experimentació al voltant de lectures i objectes diversos.  

A càrrec de Natalia Martínez

Per a famílies amb infants de 4 a 9 anys!

Dissabte, 18 de maig, 11 h.

Inscripcions a partir de XXX


Tertúlies d’art: Leonardo: 500 anys de la mort

Presentació d’un tema relacionat amb el món de l’art.

A càrrec de Margarita Pedrol i Anabel López

Dimarts 21 de maig, 19 h. Sense inscripció.


Presentació de llibre: Digues un desig (premi Sant Jordi, 2019)

Amb l’autor Jordi Cabré

Divendres, 31 de maig, 19 h. Entrada lliure.

 

 

El mes d’abril vam celebrar el dia internacional del Llibre Infantil i Juvenil, guarnint l’aparador per a l’ocasió. I també, com no, vam celebrar Sant Jordi amb tots els honors.

I, com sempre, la biblioteca està plena de novetats interessantíssimes esperant a que les vingueu a buscar. us esperem!

 

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat