Pa Jalá

Per començar deixeu-me fer-vos cinc cèntims sobre aquest tipus de pa. Jalà és un pa trenat especial que es consumeix a Shabat i en les festivitats jueves. Però comencem pel principi. Sota aquest nom s'amaga qualsevol pa destinat tradicionalment a les celebracions jueves. No obstant això, i per concretar una mica més, nosaltres ens centrem avui en aquesta espècie de brioix salat i trenat que segur que a alguns no us ha passat desapercebut.

"Divendres al matí, moltes dones jueves elaboren aquest pa o compren jalot fetes per celebrar el setè dia de descans. És el moment únic de la setmana què les cases d’origen jueu s'omple d'una olor meravellós de pa acabat de fer que simbolitza el començament de la festivitat setmanal ", tradicionalment lligat a la cultura jueva, també està present en altres regions i sota una altra denominació com la romanesa, la polonesa o la sud-africana. Aquesta recepta està extreta d'un llibre de cuina jueva que vaig trobar en una llibreria de vell. No obstant podeu trobar receptes de aquest tipus de pa a internet que en petites variants es del mateix tipus.

Ingredients:

375 gr. de farina de força 10 gr. de llevat de forner

125 gr. d’aigua tèbia

1 ou

40 gr. de sucre

6 gr. de sal

80 gr. d’oli de gira-sol llavors de sèsam

1 ou per pintar

Elaboració:

Començarem per desfer el llevat dins un got amb la quantitat d’aigua prescrita, que sigui tèbia, incorporem 15 gr. de sucre, i la sal. Us estranyarà que incorpori la sal junt amb l’aigua i el llevat, no passa absolutament res, encara que els tractats de massa, llevat i aigua diguin el contrari. Deixem que aquesta barreja fermenti (una hora aproximadament, depenent de la temperatura que tingueu a la cuina). Dins un atuell barregem la farina, la resta del sucre, l’ou prèviament una mica deixatat i la barreja fermentada, ho pastem ben pastat i cap al final i incorporem l’oli i acabem de pastar.

Quan la mescla estigui ben barrejada deixem descansar la massa per espai de 20 minuts. A partir d'aquest moment comencem a pastar-ho be fins que la barreja estigui ben pastada i consistent. Untem l’atuell amb oli i depositem la massa dins o filmem amb paper plàstic i deixem que llevi (1 hora o hora i mitja). Quan hagi doblat el volum fem sis porcions de pes igual, formem boles i ho deixem descansar 10-15 minuts, aplanem amb un corró les esmentades boles formem discos de un gruix de 2-3 mm. Els enrotllem sobre si mateixos formant canelons, seguidament sobre el marbre els fem rodolar i formem bastons de uns 40 cm. De llarg, seguidament formem dues trenes i els depositem sobre una safata amb un paper de forn, els pintem amb ou deixatat i escampem pel damunt granets de sèsam, enfornem amb el forn a 175º amb calor dalt i baix per espai de 25 minuts, tot vigilant que no es daurin més d’un cantó que l’altre, sobretot amb els forns que tenen ventilador, si és així a mitja cocció doneu la volta als pans.

Nota aclaridora: jo us els mostro fets amb una trena simple que es molt senzill de fer, oficialment es fan amb una trena de sis caps entrellaçats entre si. És bastant difícil de fer si no teniu pràctica, dins els rituals de la religió jueva aquesta mena de trenat signifiquen els sis dies de la setmana, i d’aquesta manera santifiquen el Shabat.

Preparem els ingredients, farina de força, aigua tèbia, oli de gira-sol, ous, llevat, sal i sucre.

Barregem tots els ingredients i pastem bé.

Deixem descansar la massa 20 minuts.

Un cop ben pastat, guardem dins d’un atuell untat amb oli, tapem amb film i deixem que llevi 1h- 1h30min. Fins que dobli el volum, dependrà de la temperatura que hi hagi al lloc on treballeu.

Un cop llevat, dividiu en sis porcions iguals.

Esteneu les porcions amb un corró, i feu sis canelons.

Aquests canelons feu-los rodolar amb les mans sobre la taula de treball fins obtenir unes bastons de uns 40 cm. de llarg.

Sobre la safata i amb un paper de forn, formeu dues trenes amb les tires que heu fet.

Pinteu-les amb ou.

Escampeu per damunt granets de sèsam.

Enforneu per espai de 25 minuts a 175º, amb calor a dalt i baix, tot vigilant que no es daurin amb excés.

Aquí teniu els resultats. Que aprofiti.
Toni.

 

 

 

 

Comentaris

T plana Sant feliu de ll
1.

Te molt bona pinta .
Qui ho hagui fet sap el que toca .
Felicitats

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat