El problema no és un veí que es queixa

Joaquim Fernández Veí de Sant Feliu

Torno amb el tema dels sorolls i del bar del carrer Joan Maragall i dels drets de tothom. La vida a les ciutats té com a un dels seus signes distintius i normalitzats el conflicte entre interessos igualment legítims. I el paper de l’administració és precisament la gestió pacífica d’aquest conflicte fent servir les eines i les potestat al seu abast. El que no pot ser és que sigui la mateixa administració qui o generi per acció o per inacció el conflicte, o qui l’agregui i faci més difícil trobar una solució on tothom hi guanyi (o on totes les parts no hi perdin massa i sigui acceptable per tothom).

Si ja l’abril del 2015 significats electes locals podien i devien haver previst el fet que “treure” activitat econòmica de llocs tancats insonoritzats a un pati interior d’una illa interior de patis interiors en zona residencial (ho coneixien perfectament perquè ho van publicar a les xarxes socials) podia comportar alguna afectació pel que fa a contaminació acústica i a molèsties al veïnat, sobre tot en determinada franja horària. Més tenint en compte que en aquells moments estaven tramitant aquests electes locals l’aprovació de les Ordenances municipals de soroll, amb nivells sonors permesos ben acotats en el seu volum i també en les franges horàries del dia. I també es va “entrar “ els problemes de soroll de matinada de la porta del bar (la veïna de la què parlo a continuació parlava en la seva instància d’aportar fotos i vídeos si calia) als patis interiors de la illa de patis interiors.

El que calia doncs era vetllar pels interessos de tothom, en aquest cas també de la part que es podia veure més afectada pel nivell de contaminació acústica, els veïns i veïnes, fent servir les atribucions pròpies de la d’administració de vigilància, inspecció i control, encara més tenint en compte que ja existien queixes de sorolls per activitat econòmica documentades de l’interior de l’illa i del carrer. Per exemple el d’una veïna que començava la seva instància així, perquè no hi hagués cap dubte: “M’encanten els bars” i deia que coneixia molts bars i restaurants de Sant Feliu “respectuosos amb els veïns menys un: La Cova Nostra”. Bé, la resposta li va arribar mesos més tard on l’Ajuntament li deia que dels controls de la Policia Local no es desprenia incompliment en l’activitat. Bé, la Policia no en té cap culpa, potser quan arriben ja no es dóna la situació.

Les coses van anar com van anar pel que fa a l’activitat de La Cova nostra (mai vist abans, la família de la dona i ella mateixa viuen a la casa contigua al bar fa més de 40 anys, és a dir tenim experiència ja des del bar Gringos i companyia) i el 2017, amb l’anterior titular del negoci encara, és a dir, amb La Cova en funcionament, vaig començar a entrar diverses instàncies exposant els fets dels sorolls, queixant-me de la situació, i en veure que cessaria l’activitat i que es rumorejava un canvi de titulars del negoci, vaig entrar instància el 2 de juny de 2017, setmanes abans de la inauguració del nou local, dient que era una ocasió única per tal que l’Ajuntament fes una tasca de mediació en aquell moment, per causar les mínimes molèsties als nous titulars, i que “es pugui acordar fer compatibles les activitats” “amb el descans nocturn dels veïns “. Hagués estat el moment oportú per part de l’Ajuntament de comunicar als nous titulars les queixes existents respecte al bar anterior, recordar-los la normativa de sorolls, les franges horàries restrictives, en particular a partir de les 23h i començar amb bon peu. Res d’això no va passar fins a on arribo, es va fer efectiu el traspàs i es va reiniciar l’activitat al bar amb la mateixa tònica que generava les queixes per sorolls anteriors. I ha passat més d’un any d’aquella meva sol·licitud.

Jo vaig continuar les queixes per escrit, sol·licitant la intervenció dels serveis municipals concernits, demanant medicions acústiques també, i res. Fins que em vaig fartar. Em vaig rascar la butxaca i vaig contractar un advocat especialitzat i es va contractar una empresa especialitzada homologada que fes les medicions, una espècie de notaris del soroll, i vaig presentar un contenciós administratiu contra l’ajuntament davant el jutge, qui em va donar de seguida la tutela judicial efectiva en ser un tema de drets fonamentals protegits i avalats per les directives i jurisprudència europees, i ens va donar accés a tota la documentació que feia al cas, i que l’Ajuntament no acabava de facilitar, ves per on. I llavors sí, l’Ajuntament es va moure per fi i ens va enviar el tècnic municipal amb els aparells municipals de medició, qui va fer un informe conseqüència del qual és que el pati interior del bar tanqui a les 23h.

Abans però jo ja havia demanat un pla d’usos, pla parlat amb tots els actors implicats, com té l’Ajuntament de Barcelona, pel que fa a les activitats econòmiques a l’interior de l’illa de patis interiors, i recentment l’he tornat a demanar. Ni cas. No sé si estan esperant que presenti un nou contenciós administratiu. Podria ser. En qualsevol cas, m’avanço i dono idees per tal de no lesionar els interessos legítims de ningú: si els espais interiors tancats s’insonoritzen d’acord amb la normativa vigent, potser l’Ajuntament podria explorar la via d’afavorir la col·locació de pantalles acústiques a l’exterior, a llocs adequats i estratègics, per part d’empreses especialitzades i solvents, previ estudi d’eficàcia, conveniència i adequació, mesures tècniques per mitigar el problema i deixar-lo en nivells permesos per la normativa. Però aquestes iniciatives podrien partir de l’administració i no enquistar i agreujar i personalitzar els problemes amb l’irresponsable: “És que hi ha un veí que es queixa”.

Comentaris

Vei de Sant Feliu Sant Feliu de Llobregat
8.

Bon dia,

efectivament jo vaig dir que Sant Feliu esta malament, no tenim res...
I no només ho dic jo.. sino la gent del carrer... Digueu-me quants comerços tenims oberts? Quants locals hi ha tancats ?
Si considereu q aquí al poble tenim de tot.. llavors no vivim en el mateix poble. (comentari amb tots els respectes).

  • 4
  • 8
Joan N de SF
Difícil tenir en tan poques paraules tants prejudicis i demagògia, a part lvescrit no té res a veure amb la difícil (a vegades) convivència entre veïns i explotació comercial (bars i en especial les terrasses)
En resposta a Joan N de SF
terra i llibertat sant feliu de llobregat
7.

Disculpa pero el tema de Sant Feliu mort ho ha tret el primer comentaia amb el nom de "Vei de Sant Feliu"
Diga´m quina de les coses que he dit es demagogia i que es el que tu desitges per a SF. I prejudicis cap . Poster ets tu que no aprecies el que hi ha al teu voltant.


  • 4
  • 9
Ciutat dormitori Sant Feliu de Llobregat
6.
UNA CIUDAD DORMITORIO VAMOS A CONSEGUIR CON GENTE COMO LA QUE HA ESCRITO ESTO... UNA LASTIMA DE CIUDAD DONDE NUESTROS JÓVENES SE MARCHAN DE FIESTA FUERA! OCIO NOCTURNO NO ES IGUAL A OCIO CULTURAL EH!
  • 3
  • 10
Joan N de SF
Difícil tenir en tan poques paraules tants prejudicis i demagògia, a part lvescrit no té res a veure amb la difícil (a vegades) convivència entre veïns i explotació comercial (bars i en especial les terrasses)
En resposta a Joan N de SF
terra i llibertat sant feliu de llobregat
5.
Sant Feliu es mort?
  • 4
  • 11
terra i llibertat
Hola, respecte a les queixes pel soroll segurament hi han motius i també hi ha raons per a poder de disfrutar de l´activitat d´oci de la ciutat. Ara qui em digui que Sant Feliu esta mort no coneix com era ara fa 10 anys i no s´informa de les coses que hi han. Sino ja em direu perqué gent de les poblacions veines venen.
Coneixeu el Cinebaix? l´Ateneu? el Milenio? la Sala Els Pagesos? La Teteria? El Pande? Activitats teatrals , Contrabaix, activitats infantils, Casal Popular Blanca Bardiera…….ara clar potser si us porten "estrelles" de OT o el regaeton llavors si que moureu el cul..
En resposta a terra i llibertat
Joan N de SF Sf
4.

Difícil tenir en tan poques paraules tants prejudicis i demagògia, a part lvescrit no té res a veure amb la difícil (a vegades) convivència entre veïns i explotació comercial (bars i en especial les terrasses)

  • 17
  • 8

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat