Aclarint la confussió generada al voltant dels bancs de temps a Sant Feliu

Ismael Garcia President de l'Associació Coopera Sant Feliu

El passat dimecres 26 de setembre es va celebrar la sessió de presentació del "Banc de temps local - Minuts Sant Feliu", organitzada per Sant Feliu Innova a la Torre del Roser. Minuts es presenta com un banc de temps on les persones podem donar temps a alguna entitat que en requereixi per fer alguna tasca i, a canvi, rebre tickets de minuts. Aquests minuts els podrà gastar gaudint dels serveis oferits per diferents proveïdors mitjançant la mateixa plataforma, els quals van des de gimnasos fins a teràpies alternatives i passant per visites turístiques i altres. En tot cas l’hora pren un valor diferent segons la qualificació de la persona que ofereix el servei. Val a dir que també van anunciar la voluntat de fer intercanvis entre persones individuals, tot i que, malgrat demanar-ho, no ho van aclarir massa. També sabem que darrera hi ha una persona jurídica amb seu fora de la ciutat.
 
La Federació d’Ateneus de Catalunya, defineix els bancs de temps com xarxes d’intercanvi de temps (hora per hora) entre persones que s’inscriuen al projecte amb l’objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb d’altres persones, generalment del seu entorn més proper (veins i veïnes del barri on viuen o treballen). Arrelats al territori local., estàn gestionats per voluntariat, personal tècnic de l’ajuntament o una combinació de les dues. Tant mateix el valor d’un hora és sempre equivalent i amb indiferència de la qualificació de qui ofereixi el servei.
 
D’acord amb la definició anterior resulta evident que la iniciativa Minuts no reuneix les característiques per considerar-se un banc de temps. Per altra banda, en la mateixa setmana de la presentació de Minuts, 50 persones s’afegien a la iniciativa de creació d’un banc del temps real, impulsada per l’Associació Coopera Sant Feliu, la qual tot just havia engegat.  Al costat de l'èxit, vam constatar la confusió creada en la ciutadania degut a l’apoderament per part de Minuts del concepte banc del temps, desvirtuant-lo.  Molta gent em preguntava si Minuts i la Iniciativa de banc de temps de Coopera Sant Feliu eren la mateixa cosa i què era què.
 
La intenció d’aquesta carta és, per una banda, aclarir la confusió generada a la ciutadania i, per l’altre, reivindicar l’ús adequat del concepte banc de temps per part de l’Ajuntament i qualsevol altre entitat o organització; vetllant alhora per tal que no sigui atribuït a iniciatives que no ho són.  Minuts no compleix els requisits per dir-se banc de temps, i és una iniciativa totalment diferent a la de banc de temps impulsada per Coopera Sant Feliu. No hi ha cap vinculació entre una i l'altre. Si voleu sumar-vos aquesta última podeu fer-ho afegint-vos al grup de whatssap

Comentaris

Jordi Sant Feliu de Llobregat
1.

Gràcies Isma per aclarir-ho i per explicar-nos ben bé com són aquestes dues propostes que han nascut gairebé al mateix temps!

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat