Primàries no ens presentarem a les eleccions municipals de Sant Feliu

Primàries Catalunya Sant Feliu

Som “Primàries per la República”. Som “Primàries Catalunya”. En definitiva, som un grup de persones (al voltant d'un centenar i mig) que ens vam inscriure com a electors a un procés de primàries a Sant Feliu de Llobregat, amb la finalitat d'impulsar una candidatura unitària de les forces sobiranistes a les properes eleccions municipals.

I ho volíem fer a través del sistema més democràtic, més participatiu que coneixem: organitzant unes eleccions primàries obertes a tota la ciutadania, per a que es triés entre tots els possibles candidats, una llista de persones amb ganes de treballar per la República des de dins l'Ajuntament. Igual que s'està fent a desenes d'altres municipis del País i com a única possibilitat real d'estar presents a l'Ajuntament amb una certa força.

Les xifres semblen clares: mentre els vots captats per les forces sobiranistes a unes eleccions autonòmiques estan a prop dels 10.000 (dades 2017), a unes municipals no arriben als 5.000 (dades 2015). I ens vam fer dues preguntes:

1- Per què hi ha una bossa de vot sobiranista tan gran, que a les eleccions municipals es decanta per opcions unionistes o per l'abstenció? I la resposta sembla clara: perquè les opcions ofertes a l'entorn sobiranista no son prou atractives per a mobilitzar aquests votants.

2- Com es podria atraure aquests 5.000 vots a votar opcions sobiranistes a les eleccions municipals ? I la resposta ens va semblar novament molt clara: fent una llista republicana unitària, amb la participació de la gent, que fos prou atractiva i innovadora, trencant amb la dinàmica dels partits.

Lamentablement, hem de dir que no ens n'hem sortit, per diverses raons:

1- Possiblement la més important, la improvisació, el poc espai de temps disponible i les evidents mancances organitzatives de la pròpia estructura de Primàries Catalunya: hem de reconèixer que no hem tingut el temps ni el suport necessari per a fer les coses com cal, en no disposar d'una estructura estable com tenen els partits tradicionals.

2- La manca d'implicació de la gent: malgrat reclamar constantment una llista unitària, molt pocs s'han vist motivats per a participar a la nostra proposta.

3- La poca iniciativa de l’entitat que teòricament impulsava el procés de Primàries Catalunya, l'ANC, especialment per part de la Secció Local.  

4- La manca de predisposició dels partits sobiranistes per a participar. Efectivament, mentre ERC ens va manifestar el seu poc interès en fer una llista unitària ja que 'volien anar sols per tal d'arribar a un electorat més ampli (sic)', o també perquè 'les enquestes els donen un creixement en el nombre d'escons'. Des del PDECat ens van dir que 'no ho veien clar', malgrat reconèixer que volien apostar per una llista unitària a la que ERC no hi volia participar (sic). Costa d'entendre. Per part de les CUP, no coneixem el seu posicionament com a partit municipal, ja que de fet tampoc tenim constància de la seva existència com a tal. Només vam tenir algun posicionament, a títol individual, descartant l’opció de participar en aquest procés.

Com a conclusió de tot plegat és que a Sant Feliu hi haurà dues llistes sobiranistes, ERC i PDECat (o els noms que els hi posin) i que la opció CUP no hi serà present. Els que es presenten diuen que ho faran amb una 'llista transversal', però cal dir les coses clares: no seran llistes obertes triades per la ciutadania, sinó llistes de partit. Les persones que les composen i l'ordre no es decideix de forma oberta.

I no oblidem que a d'altres municipis sí que ha estat possible aquesta unitat, com a mínim amb la participació d'un dels partits sobiranistes: L'Hospitalet, Terrassa... Fins i tot en això, Sant Feliu és diferent.

Malgrat tot, i estant convençuts que s'han equivocat i molt, els desitgem molta sort i que puguin superar el sostre dels 5.000 vots sobiranistes a les eleccions municipals.

Nosaltres seguirem sempre treballant per a construir una llista unitària a partir d'unes eleccions primàries obertes. Sigui a eleccions municipals, a les europees, a les estatals o a les autonòmiques. Donat que no és fàcil que els partits 'tradicionals' surtin de la bombolla en que estan immersos, és molt possible doncs que en algun moment tinguem una tercera opció republicana: 'Primàries... per Sant Feliu/per Catalunya/per la República ?'. I malgrat els partits ho vulguin veure com una voluntat de fragmentar més el vot sobiranista, res més lluny de la realitat: el nostre objectiu és atraure el vot sobiranista, republicà que, altrament es pot apuntar de forma considerable a les files de l'abstenció, del vot nul o del vot en blanc.

La nostra proposta era i és clara i transparent. No ens mou altre interès que l'esmentat a l'inici. I perquè és evident que, entre la gent desencantada amb l'incompliment sistemàtic de les promeses electorals dels partits, hi ha una bossa de vots que, si no hi ha una opció unitària, simplement es perdrà o es deixarà seduir per cants de sirena.

Llastimosament, un cop més, els interessos de partit (en definitiva, els vots a entitats supramunicipals, que es  tradueixen en càrrecs i sous) ha passat pel davant dels interessos del País.

Pensem que ens queda molta feina a fer per a canviar la participació de la ciutadania a la gestió pública, no n'hi ha prou amb posar una papereta a una urna cada 4 anys i deixar que els partits facin i desfacin (o no facin ni desfacin res). Per això és la nostra intenció crear un grup d'opinió que fiscalitzi la gestió municipal i que informi als ciutadans que, com nosaltres, no estiguin conformes amb la manera de gestionar dels partits tradicionals.

Si us interessa el projecte, apunteu-vos a www.primariescatalunya.cat i acudiu a les trobades a les que sereu convidats com a electors inscrits.

Comentaris

En Pol Sant Feliu de Llobregat
1.
Acabeu de trobar la gran veritat de La Gran Mentida Catalana. No volen cap república. Només volen els nostres vots. Us han estat enganyant i ara volen que païu la vostra frustració tots solets. Ni ERC, ni PdCat, ni CUP, ni cap altre partit d’aquests mereixen els nostres vots.
  • 6
  • 19

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat