Catalunya versus Sud-Àfrica

M. Rosa Rodrigo

Gràcies al CineBaix i al seu Festival de Cinema Africà del Baix Llobregat, fa pocs dies vaig veure el documental "L'estat contra Mandela i els altres". No hi ha imatges d'aquest judici, però sí els enregistraments de veu. Sentint els testimonis dels fiscals i d'ells mateixos defensant-se, va ser per a mi com un "déjà vu" respecte del cas català.
 
A Sud-àfrica, ells es van mantenir ferms i defensant els seus ideals: de democràcia per al seu poble i de no-discriminació cap a la gent de color. Aquí a Catalunya hem assistit a un judici de 4 mesos, en què els inculpats també han defensat el dret a decidir el futur de Catalunya, els drets d'expressió, de reunió i, per descomptat, de poder fer un referèndum. En aquest cas desitjàvem fer-ho d'acord amb el govern espanyol, però ells no ho van voler així. El més impactant dels dos casos és veure la dignitat, l'enteresa i la força de creure que els seus arguments tenen la raó...
 
En el primer cas, a Pretòria, s'enfrontaven a penes molt severes, fins i tot la pena de mort, però això no els va impedir seguir defensant les seves tesis amb una vehemència increïble. En el nostre cas, s'enfronten a penes també molt greus, de més de 20 anys de presó, que volen imposar com a venjança, com a repressió, perquè serveixi d'escarment contra la causa independentista catalana.
 
Vull fer constar les polítiques restrictives i antidemocràtiques que s'estan utilitzant en aquest nostre Estat, membre de la Unió Europea, en ple segle XXI, perquè no es permetin aquestes barbaritats!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat