"És una incoherència pactar amb un partit que diu que et portarà als tribunals"

Rosa M. Martí Portaveu del PDeCAT

Continuem amb les entrevistes als representants dels partits polítics a Sant Feliu. Parlem amb Rosa M. Martí, portaveu del PDeCAT. Ens reunim a la seu del partit, al carrer Rectoria, dos anys després de les eleccions municipals en què, encara com a CiU, van perdre dos regidors i van passar a l’oposició després de 12 anys formant govern amb PSC o ICV. Rosa M. Martí parla sense embuts: admet la dificultat de passar a l’oposició, carrega contra les “incoherències” que troba a l’equip de govern i dels reptes per Sant Feliu dels propers anys. També parlem de l’actual situació del partit, que en dos anys ha perdut la marca CiU per ser PDeCAT i de com això i els casos de corrupció que esquitxen Convergència afecten la secció local.

Som a l'equador d'un mandat en què sou a l'oposició, després de dotze anys al govern -dos mandats amb PSC i un amb ICV-EUiA-. Ha estat difícil el canvi?

A nivell personal, no, perquè no té res a veure la responsabilitat que tens quan ets al govern que quan ets a l'oposició. Tot i això, no deixa de ser una feinada que no es veu tant. Però tot són etapes. N'hem tingut una en què CiU ha estat al govern durant 12 anys, on penso que hem aconseguit moltíssimes coses. Ara bé, és veritat que t'acostumes a governar i costa canviar el xip per passar a l'oposició i criticar allò que creus que no està ben fet. I a nosaltres ens costa més perquè tenim mentalitat de govern. Això és una cosa que al PDeCAT ens passa molt, perquè per sort estem acostumats a governar a la majoria de llocs i, per tant, ens mirem les coses des del punt de vista del que és important pel poble o pel país.

Per tant, sou un partit més de govern que d'oposició?

Sí, la gent ens diu que hem d'aprendre a estar a l'oposició. I potser tenen raó. Però som com som, no canviarem d'opinió en funció de si som a un lloc o altre. Si una cosa és bona per Sant Feliu, ho és tant si som al govern com si no. I això hi ha gent que ens ho critica. Creiem en una oposició positiva i constructiva: l'oposició ha de ser per millorar, si ha de ser per posar pals a les rodes i que les decisions vagin en contra de la ciutat o els ciutadans, no té sentit estar en política.

ICV-EUiA governa actualment amb el PSC. Quines diferències hi ha entre aquest govern i l'anterior, quan vosaltres éreu socis d'ICV-EUiA?

Nosaltres vam fer molt, tant per millorar el que es feia des del govern com dient la nostra si en alguna cosa no hi estàvem plenament d'acord. En canvi, els socialistes es van baixar els pantalons perquè volien governar. Ara qui mana és Iniciativa i el PSC no està fent res. Per tant, les coses que nosaltres no ens agradaven d'ICV ara sí que s'estan fent. I les coses que teoricàment els socialistes van dir que farien si governessin, no les estan fent, perquè son menys regidors i, a més, moltes de les que prometien d'entrada no es podien fer. També hi ha incoherències internes i això es nota.

"Hi ha una manera d'actuar d'ICV, que molta gent en diu clientelisme, que no ens ha agradat mai".

Quines coses que no us agradaven d'ICV ara sí que es fan?

Temes d'estructura interna de l'Ajuntament. Hi ha moltíssimes coses en l'organització que no ens agraden: la manera com s'organitzen internament els departaments, qui es posa al capdavant, de quina manera es tria el personal... Nosaltres vam aturar algunes coses però ara estan fent el que volen. És una manera d'actuar d'ICV, que molta gent en diu clientelisme, que no ens ha agradat mai.

I des de l'oposició no ho podeu fiscalitzar?

Són temes que se solen resoldre amb un concurs públic que algú ha guanyat. El problema és que les bases són poc objectives o que el criteri d'avaluació d'una entrevista és subjectiu, i davant d'això poc hi pots fer.

Això ha passat en aquests dos anys?

Sí. Però no ho podem denunciar perquè està fet de manera veladament correcta. I no només ha passat en aquesta legislatura, també ens van 'colar' algun gol quan governàvem junts.

I no ho podíeu haver evitat?

Estant a govern, ho denuncies internament, perquè no cal que sigui una informació que traspassi a la resta del poble. Però no te'n surts perquè hi ha un concurs fet, amb tres fases d'examen. Una és més objectiva i les altres dues no ho són tant. Fent una entrevista algú pot aconseguir els punts desitjats. És un criteri subjectiu, però davant d'això no pots dir-hi gran cosa. És a dir que no es busca el millor sinó qui més t'interessa. I si són càrrecs de confiança no passa res, però de vegades ha passat en punts estratègics de l'estructura.

Podeu dir casos concrets?

En podria dir però no els diré.

També has parlat d'incoherències dins del govern. Quines hi veieu?

La principal és la de l'IBI. És una incoherència pactar amb un partit que diu que et portarà als tribunals perquè vas apujar l'IBI. Com s'hi pot pactar si s'ha passat tot el mandat dient que estem fent una il·legalitat i que ha promès a la ciutadania tornar uns diners que no poden tornar? D'altra banda, la senyora Borrell es va passar tota la legislatura dient que la tarifació social no estava ben feta i que no estaven d'acord amb el copagament de la teleassistència. Però els primers dos anys de govern s'han mantingut els mateixos criteris de tarifació i també el copagament. Per tant, continua manant ICV. El problema és que els socialistes es van passar quatre anys dient que estava mal fet tot el que estàvem fent i després han dit amén a tot perquè volen governar. Crec que Sant Feliu no els interessa gens, senzillament volien manar.

"No ens podem permetre edificar tot Sant Feliu ni decidir que a partir d'ara no s'edifica gens"

Quins són els reptes principals per Sant Feliu en els propers dos anys?

En temes socials, crec que estava tot molt encarrilat des del mandat anterior i hi ha hagut continuïtat. Del pla de rescat social i d'habitatge ja se n'havia parlat i l'han portat a la pràctica. Tot i això, jo he denunciat en diferents ocasions que la paraula rescat social no m'agrada gens perquè diferencia qui té problemes socials de la resta. No s'ha de rescatar ningú sinó que són persones que tenen problemes socials com en podrien tenir de salut.

I el pla d'habitage?

Al principi ens va trontollar molt perquè ens va semblar que es començava la casa per la teulada. Es va decidir canviar el pla general metropolità sense saber què ens feia falta a Sant Feliu. Primer s'han de definir les necessitats que té Sant Feliu i després tenir en compte els terrenys de què disposes i explicar per què vols canviar un pla general. Ara, és veritat que si no es començava pel pla general potser s'hagués acabat el mandat sense fer-ho. I les presses els perden. De fet, tenim moltes mancances a nivell d'urbanisme fruit de les presses i de la mala planificació. En aques sentit, ara, el repte més important del govern és organitzar molt bé els terrenys que hagin de ser per habitatges, definir què ha de ser Collserola i determinar quin és el poc terreny que ens queda per poder edificar, si és que s'ha de fer. També cal decidir si volem ser una ciutat de més de 50.000 habitants o si ja estem bé com estem, on s'han de fer equipaments i quines zones verdes calen. Per mi, aquest és el repte urbanístic més gran que té Sant Feliu.

Creieu que Sant Feliu hauria de créixer en habitatges?

Personalment, penso que no, que ja estem bé. És veritat que una ciutat de més de 50.000 habitants té una sèrie d'avantatges econòmics, però això no ens pot fer perdre el món de vista. I és difiícil fer créixer Sant Feliu en habitants. És més important buscar la qualitat per la gent que ja hi vivim. No ens podem permetre edificar tot Sant Feliu ni decidir que a partir d'ara no s'edifica gens, s'ha de trobar un punt mig.

Us convenç el camí que s'està plantejant en relació a Torrent del Duc?

Hi ha tres propostes per cada fase, la del Torrent del Duc pròpiament, la de la cimentera i la de la carretera de la Sànson. De les opcions proposades, el que descarto és no fer res. Però s'ha de pensar bé perquè el que surti d'aquí és el Sant Feliu del futur, i no m'agradaria que d'aquí 30 anys no tinguéssim sense segons quins equipaments. S'ha de pensar molt bé què es fa. És veritat que els processos participatius serveixen per això, però tampoc ens hem de deixar portar només pel que es digui en segons quins processos participatius portats de segons quines maneres.

Creieu que els processos participatius s'haurien d'haver fet d'una altra manera?

S'han volgut fer processos participatius novedosos sense deixar de banda els antics. Continuem tenint tots els consells de participació, que crec que en el seu moment es van fer amb vountat de fer clientelisme. I si vols fer processos participatius nous, d'entrada has de fer moltíssima formació, tant pels tècnics com pels polítics. També has de mirar l'interès de la gent en participar. I en cas que participin 400 persones, un 1% de la ciutadania, hem de fer cas a aquest 1%? Hem de fer més coses participades, però trobant la manera que la gent participi de debò. Potser fent consultes perquè quan tu has de votar, és quan t'interesses pel que s'ha de fer.

"Probablement la nostra davallada va venir de posicionar-nos amb el tema de país."

En aquest mandat, a més de passar del govern a l'oposició, també heu passat de quatre a dos regidors i ERC va entrar a l'Ajuntament amb tres. Veieu ERC com a aliat o com a rival a Sant Feliu?

No el veiem com a rival, ni a Sant Feliu ni a enlloc. Amb el tema independentisme anem pel mateix camí i tenim molt clar que som nosaltres que ens hi hem afegit. Però a nivell de partit, cadascú té la seva manera de fer i la manera de pensar. Tant aquí com al país, coincidim en coses de país i de ciutat, però hi ha coses que ens distingeixen. Nosaltres som un partit de centre i ens agrada la col·laboració pública i privada. Creiem que cal tenir polítiques socials basades en persones i necessitats, i una altra política econòmica que vagi molt endavant precisament per poder fer aquestes polítiques socials. I això en principi les esquerres, no sé si ERC Sant Feliu també, en general ho veuen diferent: creuen que tot ha de ser públic. Però nosaltres pensem que les coses públiques no es poden sostenir per si mateixes.

Al desembre vau escollir Jaume Manyoses com a president del PDeCAT a Sant Feliu. En aquell moment, vau parlar de la voluntat d'eixamplar les bases de l'independentisme. Creieu que es pot atraure encara més vot independentista?

Crec que sí. Quan encara no érem independentistes érem quatre regidors de CiU i ERC no en tenia cap. Ara entre tots dos sumem cinc regidors, aquí hi ha hagut un augment. Quan vam fer el 9N, vam veure que el 33% dels votants que podien votar a Sant Feliu eren independentistes. I aleshores ens semblava impensable que ens poguéssim unir tantes entitats i partits per intentar negociar el referèndum.

Per millorar la presència a l'Ajuntament vau dir que voleu “ser present en tots els debats i en tots els barris". Esteu començant a treballar en aquesta línia?

No, i no per falta de voluntat. Però tots treballem i ens costa trobar-nos. És molt diferent estar a l'oposició que a govern. I és una feina que s'ha de preparar i bé, no es tracta només d'anar un dia a un barri i prou.

En últimes eleccions, vau treure resultats residuals en alguns col·legis de La Salut i Can Calders. Com us plantegeu millorar-los?

Hi ha alguns barris de Sant Feliu on no ens van bé les eleccions. Ara, com que ja hi estem acostumats, no ens sorprèn. Són barris amb tradició socialista o d'ICV, que no pensen en el nostre partit. En canvi, també hi ha barris on guanyem pràcticament sempre. D'altra banda, no sé si és tan important el fet d'anar-hi més, perquè en l'últim mandat hi vaig anar molt. Durant sis anys vaig ser la regidora de barri de Can Calders i la Salut i hi era dia sí dia també, i després el resultat és el que és. De vegades no es tracta no només de presència. Hi ha gent que et diu que està contentíssima però ja et deixa clar que no t'ha votat mai. D'altra banda, a nivell general, probablement la nostra davallada va venir de posicionar-nos amb el tema de país. I el tema de Convergència també ens va fer molt de mal.

Actualment el PDeCAT està en un procés de transformació, esquitxat pels casos de corrupció del Cas Palau que vinculen Convergència. Com us afecta?

A nivell local no crec que ens afecti gaire en el dia a dia. Quan parlem de casos de corrupció, estem parlant del senyor Pujol, que ha estat un pal immens, de la família Pujol i el que va significar ell, i del cas Palau. No estem parlant de més casos.

Però són casos importants.

Sí que ho són. Però són dos casos. El que està clar és que el cas Palau no ens esquitxa. Volen que ens esquitxi perquè ens volen destruir. I ens volen destruir per dos motius: un, perquè sempre hem representat la centralitat d'aquest país, i sempre hem guanyat les eleccions, i tots els partits del vano polític ens volen fora. I després pel tema independentista. Tots els partits treuen el cas Palau com si fos el pitjor que hi ha al món. I s'obliden que hi ha molta gent que estem treballant a peu de carrer perquè la gent visqui millor. Això s'ha de començar a distingir. Hi ha moltíssima gent treballant des de fa anys que no té res a veure amb el cas Palau i els Pujol. Sabem que costarà que la gent ens torni a mirar amb bons ulls, però la gent que hi ha al davant del Partit Demòcrata no té res a veure amb la corrupció i això amb el temps es demostrarà. Espero que des dels municipis, on la gent ens coneix més, això es pugui anar demostrant.

Us sentiu còmodes amb el procés de refundació del partit?

Peronalment m'hi trobo a gust. Tot i que els canvis impliquen qüestions internes i entenc que hi hagi gent que si no s'hi sent còmoda se n'aparti. Però en general, a Sant Feliu estem molt contents. Aposto molt per la Neus Munté i pel president Mas. I el David Bonvehí i la Marta Pascal em semblen molt vàlids. Penso que ens en sortirem molt bé.

Comentaris

Dani Sant Feliu de Llobregat (Plaça Francesc Macià)
2.

Bona nit,

Disculpen, pero... ¿me lo parece a mi o la Sra. Martí está diciendo que en el Ayuntamiento de Sant Feliu de Llobregat, y durante el mandato ICV + CiU, hubo contrataciones que no cumplían con los mínimos requisitos éticos?

Saludos cordiales,
Dani

  • 16
  • 0
Rantanplán Sant Feliu
1.

I el que és una incoherència encara més gran és ser el partit més corrupte de tota l'Europa democràtica, tenir la seu embargada i encara continuar demanant el vot al contribuent. Tot per la pela!

  • 12
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat