"Hi ha corrupció a l'Ajuntament de Sant Feliu? Afirmo que no. Hi ha bona gestió? També afirmo que no"

Silvestre Gilaberte Portaveu de VSF

Reprenem les entrevistes als representants dels partits polítics a Sant Feliu. Parlem amb Silvestre Gilaberte, portaveu de Veïns per Sant Feliu (VSF). L'agrupació d'electors nascuda de la plataforma veïnal que reivindicava -sobretot- la rebaixa de l'IBI i que va aconseguir, contra tot pronòstic, obtenir dos regidors a les eleccions del 2015. Al setembre vam fer una primera trobada, però l'actualitat política i municipal dels últims mesos de l'any ha fet que tornéssim a reunir-nos al gener per actualitzar algunes qüestions, com el posicionament diferent de VSF en ordenances i pressupostos per aquest 2018 (van votar a favor i en contra respectivament) o la situació política general. VSF no oblida l'origen reivindicatiu i ara ha engegat una recollida de firmes i diversos actes informatius per reclamar que es tirin endavant les campanyes de civisme aprovades en ple municipal. Crític amb la gestió de l'Ajuntament, parlem de l'evolució de les reivindicacions de VSF, del paper d'oposició, de com s'està preparant l'agrupació d'electors per les properes eleccions.

En una entrevista el gener del 2014, aleshores com a president de l'AAVV Roses de Llobregat, deies que "si un govern no fa bé les coses el primer any, després li costa molt". En l'actual mandat, el govern va fer bé les coses el primer any?

El primer any és quan es posen les bases i en aquest mandat, el primer any no es va fer bé. Ara estem en el camí de reconduïr-ho. El primer any va ser una mica complicat. El segon vam arrribar bastants acords, no només amb l'equip de govern sinó amb els grups municipals, i en el tercer ens plantegem que es facin realitat els acords que tenim i continuar aprofundint en temes engegats, com l'organització de l'Ajuntament.

"L'Ajuntament és una institució més pensada en facilitar la feina dels polítics que un servei públic ciutadà"

Funciona malament?

És una institució més pensada en facilitar la feina dels polítics que un servei públic ciutadà. Hem denunciat que hi hagi tantes places interines i càrrecs de confiança, llocs que s'han agafat en moments determinats per cobrir vacants justificades i que porten anys i anys sense fer oposició. Una persona que està en un lloc de l'administració i que aquest lloc depèn del polític de torn, és una persona que no es troba amb prou garanties per poder fer la seva feina.

Tenint en compte que va ser regidor a principis dels 90 i coneix bé l'Ajuntament, què ha canviat des d'aleshores?

Només hi vaig ser dos anys, vaig dimitir perquè estava en desacord en el funcionament i ara funciona molt pitjor. Els polítics d'aquella època pensaven en concepte de servei públic. I això ha canviat del tot. A més, hi ha molta més burocràcia. D'altra banda, en temes com la contractació de personal, els polítics no hi haurien de tenir res a veure. T'assabentes de coses molt difícils de criticar perquè sempre et falten dades i l'equip de govern sempre té tota la informació. Actualment hi ha 400 persones treballant a l'Ajuntament, no poso en dubte que es necessitin, però cal una política de personal afinadíssima per aconseguir bons rendiments.

Quins prioritats hauria de tenir en compte l'equip de govern?

Una de les més importants és la gestió econòmica. Hem demanat molta informació detallada sobre el conjunt de la gestió econòmica. Hi ha corrupció a l'Ajuntament de Sant Feliu? Afirmo que no. Hi ha bona gestió? També afirmo que no. S'ha millorat, però s'ha de millorar molt més. S'ha de solucionar el fet que tinguem grans partides sense justificar per a què són. Per això, hem proposat fer pressupostos per programes. També volem que hi pugui haver consultes, perquè la gent s'impliqui amb qüestions urbanístiques o de pressupost. L'equip de govern ha de tenir prou capacitat que perquè els temes arribin als barris. Hi ha molta distància entre l'equip de govern, el ple i els ciutadans. L'exemple més clar és que poquíssima gent va al ple.

Com es pot canviar aquesta dinàmica?

Aconseguir participació és difícil. Han de ser temes que interessin a la gent i hi ha d'haver garanties i seguretat que la gent que participa compta en el procés i en l'avaluació. I hi ha d'haver confiança en la gent que proposa coses. S'han de trobar formes de relació entre política i ciutadania. I als partits això no els interessa perquè se senten molt còmodes tal com estan. La majoria tenen poca activitat política dins del seu grup. Si hi ha gent preocupada i interessada pels temes, aquesta gent pregunta i fan propostes, i això molesta els partits.

Des de VSF éreu molt crítics amb l'anterior govern i ara no ho sou tant. Us ha sorprès l'equip de govern?

Des del principi hem cregut que aquest equip de govern estava en millors condicions que l'anterior. L'opció del PSC millora l'opció de Convergència. Econòmicament, la situació ha millorat substancialment. I en aquest sentit des de VSF hem tingut un paper important pressionant i exigint informació. També ha estat clau la llei de transparència. Com AAVV érem molt crítics perquè no ens donaven res de res, menyspreaven tot el que fèiem. Ara això no passa però som més durs.

Però heu suavitzat el to.

Som més exigents. Exigir que expliquin totes les dades econòmiques i dir-los que no hi ha participació i que a nivell organtizatiu l'Ajuntament està molt malament, això és ser molt crític. Ara bé, no ho diem des de l'oposició-oposició en què estàvem aleshores, això sí. De tota manera, la nostra oposició és clara. Quan algú en un ple diu que estem intentant negociar amb l'equip de govern s'equivoca del tot.

"Si tenim l'oportunitat de negociar el nostre programa, ho farem amb qui sigui, esquerra, dreta o centre"

Algun cop sí que heu dit que no us importaria sumar-vos a l'equip de govern.

És que això ho tornaríem a dir. Ja ho vam començar a fer abans de la investidura. Si tenim l'oportunitat de negociar el nostre programa, ho farem amb qui sigui, esquerra, dreta o centre. Quan estem d'acord amb algú contingut ho diem. I fem el mateix amb qualsevol altre grup municipal. Amb ERC coincidim molt amb el tema de participació i societat, i amb el PSC estem molt d'acord amb temes econòmics.

El fet que l'oposició estigui tan fragmentada què implica?

Costa molt posar-se d'acord. Tenim una relació molt poc fluïda i quan hi ha propostes és difícil trobar el consens.

Veïns per Sant Feliu neix del moviment veïnal i reivindicatiu bàsicament en contra de les polítiques de l'IBI del govern anterior. Què en queda d'aquell moviment?

Per nosaltres, el tema de l'IBI era un tema molt important, però en teníem més. El pressupost, el tema organitzatiu, la transparència... Sigui com sigui, l'IBI era i és molt important. En la modèlica campanya que vam fer vam aconseguir la baixada dels valors cadstrals, i que en aquests tres anys no s'incrementi amb l'IPC, com sí que havia passat en els anys anteriors.

Precisament pel que fa a l'IBI, fa un any i mig vau donar suport a l'acord de l'IBI amb equip de govern i PP. Tenint en compte que era una de les principals reivindicacions de VSF, el vostre electorat va entendre aquest suport?

Sí, perquè van arribar a la mateixa conclusió que vam arribar nosaltres: l'acord no era la nostra proposta però donava un inici de solució al tema. Això la gent ho ha valorat. De tota manera, els impostos han de continuar sent un tema de discussió permanent.

"Si la decisió més important d'un govern municipal s'ha d'aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde, alguna cosa s'està treballant molt malament"

Des de VSF poseu l'accent en fer reparacions però alhora dieu que no s'han de fer grans despeses de pressupost. El manteniment hauria de ser la principal prioritat?

Totalment. Els primers anys d'ajuntaments era necessari fer gran obra. Ara ja no hi ha aquest dèficit i es tracta de mantenir-les en condicions. No pot ser que es dediquin tants diners a inversions i el manteniment estigui tal com està. Però l'equip de govern continua pensant que el 'totxo' li dona molts vots. I potser és veritat.

El pressupost per aquest 2018 es va aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde i l'abstenció del PP. Què en penseu que sigui el segon cop que s'aprova sense majoria?

Si la decisió més important d'un govern municipal s'ha d'aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde, alguna cosa s'està treballant molt malament.

VSF vau ser un dels grups que vau votar en contra del pressupost, per quin motiu?

Perquè els desacords eren molt forts. Si en alguns temes hi hagués hagut alguna aproximació, potser ens hauríem abstingut. Però l'equip de govern tenia les decisions bastant preses i no hi havia marge. A més, no podíem votar a favor perquè representem un programa econòmic diferent al de l'equip de govern. Per exemple, aquest any hi ha 1,2 milions d'euros més en ingressos. Creiem que això permetia haver fet una reducció dels impostos o del deute. Ara bé, hem tingut la possibilitat de parlar les coses de tu a tu amb el govern. Acostumats a que no ens escoltessin, això és un canvi important.

I per què vau votar a favor de les ordenances?

Per una suma de petits gestos. Per exemple, vam aconseguir que es presentés un estudi detallat dels criteris de gestió de les escoles bressol, de música i estadi d'atletisme. La política de gestió és important i per això necessitem informació detallada. Un altre canvi que hem aconseguit és que tothom que faci servir un servei públic tingui un document que li indiqui quant costa aquest servei. Així la gent que tingui tarifació social sabrà que té un benefici d'un servei determinat que té un cost. I d'altra banda, les ordenances no incrementaven cap impost per la ciutadania.

L'accés a l'habitatge és un problema per tot el país que també es nota a Sant Feliu. Creieu que el Pla de l'Habitatge està sent suficient?

Tot el que es faci en habitatge serà benvingut. Però no n'hi ha prou. Amb el Pla de l'Habitatge passa com amb el Pla de Rescat Social, intenten vendre-ho amb un gran embolcall i a l'interior hi ha molt poca cosa. Aquests dos plans entonaven amb músiques més enllà de Sant Feliu, com Barcelona o l'AMB. Però si el mirem en concret, estem parlant de molt poc habitatge. També hi ha coses que es podrien fer amb parcel·les municipals, però que no es fan perquè costen molts diners.

Quines parcel·les?

Davant de Can Ricart hi ha una petita parcel·la, i a la Rambla Marquesa Castellbell baixant cap al cementiri n'hi ha una altra. O a Mas Lluí. Però urbanitzar-ho val diners. El problema és que des que es va fer el Pla d'Habitatge, no s'ha avançat gaire. Són processos molt llargs. Per exemple, els habitatges de Mercadona no avancen. La paràlisi del govern i les administracions en general és molt gran. Em costa saber quin és el discurs polític i com el transmeten a qui l'ha de portar a la pràctica, és a dir, directors d'àrea i caps de servei. O bé a nivell polític no hi ha directrius o bé per la part de baix cadascú fa la seva guerra, que també pot ser. O totes dues coses.

"Vivim la preocupació que viu Catalunya però (dins VSF) hi ha visions de les dues bandes i sense grans radicalismes. Si VSF es posiciona en temes de política general serem un partit més"

Com heu viscut a VSF la situació política del país dels últims mesos?

A l'inici de VSF vam tenir una crisi precisament per aquests temes i per això vam decidir que en política general no hi entraríem i respectaríem les opinions i posicionaments de cadascú. Vivim la preocupació que viu Catalunya, però hi ha visions de les dues bandes i sense grans radicalismes en cap sentit. Personalment estic convençut que la nostra societat en algun moment necessitarà reconciliar-se perquè no és possible que a Catalunya hi hagi dos pobles. El concepte d'"un sol poble" és una qüestió vital, amb respecte cap a totes les opinions. I si de manera democràtica, s'avança cap a un camí o altre, caldrà respectar-se. Però seguint les normes establertes, trencar-les no ens portarà enlloc. I si no s'hi està d'acord, treballant per canviar-les.

De cara al 2019 VSF s'hauria de posicionar?

Crec que no, perquè si VSF es posiciona en aquests temes serem un partit més. Però insignificant perquè ja hi ha opcions que representen bé aquesta opció. I en canvi no hi ha opcions que representin bé la ciutadania política perquè els partits polítics han anat abandonant aquests temes.

Els resultats de les eleccions al Parlament, el passat 21 de desembre, en què Ciutadans va guanyar a Sant Feliu, es poden extrapolar a les municpals del 2019?

Totes les eleccions són diferents. Cada moment és el que és i en pocs dies poden haver-hi variacions importants. Per tant, ni que els que hagin perdut plorin ni que els que han guanyat es felicitin. Però sí que s'ha produït un fenomen que ja va passar a França l'any 80: que en barris molt clàssics de l'esquerra passin a la dreta. I sí que em sembla que a Sant Feliu en sectors on tenia tanta força PSC i ICV, que ara hi hagi hagut un gir tan destacat pot ser símptoma de canvis importants en altres eleccions. Que algú que sempre hagi votat ICV ara voti PSC representa un canvi, però petit, és un graó. En canvi, el que ha passat ara són molts graons i això pot tenir conseqüències. De tota manera, falta moltíssim per les eleccions municipals.

"Nosaltres fem el que abans feien els partits, no només anar a actes sinó ser als barris"

Com esteu preparant les eleccions municipals des de VSF?

Estem molt il·lusionats. Fa dos anys i mig ens vam presentar de pressa i corrents, sense programa ni candidatura, amb només 1.500 euros. I ningú confiava que poguéssim aconseguir cap regidor. Des de llavors la nostra relació amb la ciutat ha canviat molt, ja no es tracta de l'AAVV sinó que ara ens dirigim a sectors molt diferents de la ciutat. Ens caldrà feina, rigor, fets i presentar un programa seriós, una candidatura que sigui creïble com a govern de la ciutat.

Us presentareu amb el mateix format de Veïns per Sant Feliu?

A VSF no hi ha coses definitives, però pel que hem parlat fins ara, la idea és mantenir el nom i també el format d'agrupació d'electors, perquè volem recollir les firmes de la gent per presentar-nos i perquè fugim de ser partit polític. Ara els partits no tenen presència als barris. En canvi, des de VSF tenim un grup de direcció, un grup molt ampli i cada sis mesos fem un acte públic en què ve gent diferent. Els partits polítics fan molt poca activitat. Nosaltres fem el que abans feien els partits, no només anar a actes sinó ser als barris.

Li agradaria tornar-te a presentar?

Estic treballant per fer una candidatura molt potent. I si és potent jo no necessito estar-hi, excepte si la candidatura ho considera oportú. Necessitem trobar persones que tinguin una experiència professional i que potser no estan gaire ficades en política. Treballarem i discutirem de forma col·lectiva i serà el col·lectiu qui ho decideixi.

Però no ho descarta?

No m'apartaré, em sento bé treballant a VSF. Les meves aficions les puc combinar perfectament amb aquesta activitat. I si em sento així és perquè em sento realitzat en la meva feina, si no, no tindria cap sentit seguir.

Busqueu joves per la candidatura?

I tant! Hi estem treballant.  Tenim relació amb persones joves, que seran les que tindran relació amb persones encara més joves. Creiem que la feina que hem fet aquests anys ha estat molt positiva per la ciutat i demostra que és possible que tinguem espai a Sant Feliu. Tots els partits deixen moltíssim espai.

Comentaris

Jose lerma (PePe) San Feliu del Llobregat
3.

La SRA. Laura Maldonado, con su irónico JEJEJE y su comentario, tan añejo, como su lengua viperina, se descalifica por sí sólita, verter bazofia y difamatorio, en las redes es muy fácil, pero creo que para que sean creíble deberían juzgarse y condenarse.

  • 9
  • 4
Jordi Casanovas i Saladrigas SF
2.
El mot "corrupció" espanta.

fa temps vaig demostrar que a SF molts regidors de la Via Pública i els caps de la policia local feient "la vista grosa" vers la "cuadrilla municipal" en no multar-los per no dur el cinturó cordat conduint,tot i.multar als santfeliuencs que feien el mateix i no tenien "l'estatus" d'estar en nómina de l'Ajuntament. En Silvestre crec que fou regidor de Via Publica o similar...i no féu rés al respecte.


Encara avui no està permés estacionar sobre les voreres...però al voltant del camp municipal "Los Pajaritos" s'hi fa la "vista grossa" i hom hi estaciona (?)

Aixó no ho és de corrupció però son "males práctiques"...o no?
  • 6
  • 10
Laura Maldonado SF
1.

"Excepte si la candidatura ho considera oportú".....je...je... Un añejo muñidor de las arcas del ayuntamiento ( para sus bolsillos) postulandose otra vez...

  • 9
  • 11

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat