The Penguins i Reggae per Xics: de l'essència de la música jamaicana a banda sonora per al públic familiar

Eduard Polls, saxofonista de The Penguins Especial Butifarrasound

The Penguins torna a casa per primavera i ho fa al festival que l'ha vist créixer: al ButifarraSound. En aquests catorze anys de ButifarraSound, la banda ha actuat un cop amb la versió adulta, als inicis, fa onze anys i fins a tres vegades amb la seva versió per xics, una de les quals va ser un dels primers concerts de Reggae per Xics. Aquest 2018 la banda santfeliuenca de ska arriba al Butifarrasound  com a cap de cartell amb una trajectòria més consolidada que mai: acaben de publicar el seu quart disc i estan preparant un nou treball per adults. La banda explora una sonoritat més potent, alhora que manté l'essència de la música jamaicana. El públic santfeliuenc ho podrà comprovar per si mateix en el doblet que faran dissabte: actuaran a la tarda amb l'espectacle per al públic familiar Reggae per Xics i a la nit, concert amb el format adult del grup. En parlem amb l'Eduard Polls, saxofonista i un dels deu músics de la banda.

El primer cop que The Penguins va actuar al Butifarrasound era la tercera edició, ara fa onze anys. Ara torneu a actuar com a caps de cartell. Com ha canviat la banda des de llavors?

Hem evolucionat moltíssim, quan vam fer el primer concert, la majoria del grup érem uns nens, estàvem cursant entre ESO i Batxillerat. La majoria de gent ja no és a la banda, ha canviat molt, però el que segueix és la mateixa idea de la música jamaicana. Tampoc ha canviat el fet de ser molts músics davant de l'escenari, com una formació clàssica. El primer cop que vam actuar al Buti, fa 11 anys, vam tocar també a les set de la tarda i és curiós perquè ara tornarem a fer-ho a aquesta hora, però aquest cop amb Reggae per Xics.

"La nostra essència és fer el 'gamberro' dalt de l'escenari"

Què queda dels The Penguins que van actuar per primera vegada?

Queda l'essència d'una banda que li agrada la música jamaicana dels anys 60. I de fet no només la jamaicana, també el reggae, el soul, el rock and roll. L'essència de fer el 'gamberro' dalt de l'escenari i de viure la música d'una forma que bullir la sang i que arribi al màxim.

Com heu vist evolucionar el Butifarrasound, que enguany arriba a la seva 14a edició?

El festival ha canviat, perquè és un festival que antigament rebia moltes ajudes públiques, era l'època abans de la crisi. Durant aquests anys han vingut molts grups de cap de cartell i és evident que en els darrers anys, a causa de la situació econòmica, s'ha hagut d'anar adaptant a les noves situacions. Tot i això, crec que l'entrega i la voluntat de la gent del CAU és la mateixa i això és l'important. Es tracta d'intentar potenciar la música en directe, perquè de vegades la gent no valorem suficient el fet que actuï un grup actuant en directe: Encara que no ens agradi, sempre és més ric una banda tocant que música enllaunada.

"Tornar a tocar a Sant Feliu ens agrada i alhora és dels llocs on ens posem més nerviosos"

Com definiries el Butifarra Sound amb una frase?

Un concert en família.

Com d'important és per vosaltres tornar a casa i tocar a un escenari que us ha vist créixer?

Tornar a tocar a Sant Feliu ens agrada i alhora és dels llocs on ens posem més nerviosos. Vols quedar bé davant de la teva gent i, a més, perquè toquem poc a Sant Feliu. La gent no sap el que estem fent, estem tocant per tot Catalunya, fent uns 60 concerts a l'any i quan actues aquí vols donar la talla. És a dir, que tot sigui perfecte: des que el so estigui bé fins que el públic estigui a gust. Per nosaltres és un concert on ens exigim el màxim possible.

"El públic infantil és el més sincer"

Quin públic creieu que és més agraït: l'adult o el familiar?

És més agraït l'infantil. És molt més sincer que el públic adult, tant pel que fa a la part bona com en la dolenta. Un nen, si no li agrada el que estàs fent, no tindrà cap necessitant de disimular i fer veure que li agrada. I, en canvi, si li agrada molt no tindrà cap problema en expressar-ho. El públic infantil no té la necessitat de l'adult de pensar en què pensaran les persones que tinc al meu costat de la manera d'expressar-me. És el públic més sincer.

Acabeu de publicar el quart disc de Reggae per Xics, 'Ballant damunt la lluna'. Què hi trobarà la gent que l'escolti?

En cada disc intentem millorar a cada disc i pujar el llistó. En aquest, hi ha una sonoritat més renovada i més potent. És un disc en la mateixa línia que la resta, però per primer cop també hem inclòs temes propis, aquesta és la gran novetat. També hi ha una col·laboració especial amb la cançó de "L'avi mariner", un tema popular català, que va triomfar molt quan el vam adaptar i que ara hem reversionat amb la The Gramophone Allstars, que això vol dir una dotzena músics només en la secció de vents. Per tant, s'ha convertit en un tema tocat per 20 persones i que ha agafat un a dimensió espectacular.

La gira del nou disc l'arranqueu el dia 20 a Tarragona però aquest dissabte toque al ButifarraSound. És com si comenceu extraoficialment la gira a Sant Feliu?

L'inici de la gira serà la setmana que ve al Teatre de Tarragona, i allà és on farem tota l'estrena de la nova escenografia, el nou espectacle i un nou inflable, a més del pingüí. Al ButifarraSound tancarem la gira anterior i deixarem caure algun tema nou, alguna pinzellada.

Més enllà d'aquesta gira, com veus el futur The Penguins?

Ara mateix estem en procés de creació d'un nou disc de reggae per adults que sortirà a la tardor. En menys de mig any ens hem posat a fer 2 discos. Canviem una mica la sonoritat, que serà més britànica. I una de les grans novetats és que passarem de cantar en anglès a fer-ho en català.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat