"40 anys de governs d'esquerres i Sant Feliu no té lloguer públic, costa d'entendre!"

Elisabet Ortega Portaveu del PP

Continuem amb les entrevistes als representants dels partits polítics a Sant Feliu. Parlem amb Elisabet Ortega, portaveu i única regidora del PP a Sant Feliu, sobre aquests tres anys de mandat, sobre com valora la gestió municipal i com entén la manera de fer oposició. Elisabet Ortega s'expressa de manera clara i sintètica, igual com fa als plens municipals, on lamenta que es facin tants "discursos de regidors que són diputats frustrat" i no es debati tant de temes de Sant Feliu. Assegura que la política municipal li encanta i que té previst tornar-se a presentar a les eleccions municipals, d'aquí a un any. També parlem de com encara el PP aquests comicis a la ciutat, després dels resultats de les eleccions del desembre passat, en què van aconseguir un percentatge de vot molt reduït.

A un any de les properes eleccions municipals, com valoreu la gestió del govern d'aquests tres anys de mandat?

Hi ha hagut poques novetats respecte mandats anteriors, perquè sempre hi ha coses que queden penjades d'un mandat a un altre. L'únic aspecte positiu a destacar a nivell de ciutat és l'anunci del soterrament, que ha arribat després de molts anys de treballar-hi tothom. Però continuem amb mancances en carrers, en recollida de residus, o situacions com el que va passar amb el Pont Verd. No entenc com no es va preveure que el disseny seria opac, o el fet que no tingui un pas adaptat: fins que els veïns no s'han queixat no s'ha posat una rampa. Tot això no és normal.

I a què ho atribuïu?

A la descoordinació pròpia del mateix equip. No és normal que en un ple haguéssim de prorrogar de pressa i corrent el contracte de recollida de jardineria perquè s'havien oblidat de la pròrroga, quan en principi estava previst un decret per acabar aquest contracte. O d'altres casos, com el del Campito, l'any passat, o més recent, el del Parc Agrari. Hi ha hagut mobilitzacions veïnals per reclamar coses i després el mateix equip de govern s'ha adonat que s'havia equivocat.

Justament fa uns mesos, vam viure un ple molt polèmic arran de l'aprovació del Pla de Protecció del Parc Agrari. El PP vau ser un dels grups que vau votar en contra. No esteu d'acord amb el projecte o amb com s'ha tirat endavant?

Amb com s'ha realitzat. Portem més de tres anys sabent que s'estan fent expedients de la normativa per les barraques. Nosaltres estem d'acord que s'hagin de treure, perquè no pot ser que a tot el Parc Agrari hi hagi barraques. Però alhora a Sant Feliu és molt habitual que tothom tingui un petit hort. I intentar trencar això en un mes no es pot fer, no entenc com no se n'adonen.

Des del vostre punt de vista què creieu que s'hauria de fer amb el Parc Agrari?

Volem que s'inclogui la possibilitat que els agricultors no professionals puguin fer una associació. I que tot el que s'està fent des de l'Ajuntament amb els horts urbans municipals es pugui fer també des d'una iniciativa privada. Hi ha molts casos diferents i el problema és amb persones que no són propietàries però que porten vint o trenta anys cultivant la terra. No pots fer-los fora d'un dia per l'altre sense avisar-los. El que volem és traslladar el reglament dels horts públics als privats.

Abans esmentaves el soterrament, l'anunci més esperat per Sant Feliu en molts anys. Ara han començat les ponències i es farà un procés de participació ciutadana. Us sembla bé aquest sistema?

Sí, ho compartim absolutament. Em sembla fantàstic que la gent pugui dir la seva. No m'agradaria que vingués un arquitecte i de sobte decidís què fer a la meva ciutat. També he demanat que s'estudiï la idea de fer una oficina física, perquè encara hi ha molt escepticisime i seria una manera d'aconseguir que la gent s'ho comenci a creure.

 "Pel fet de ser regidora no tinc més autoritat que algú altre per dir què s'ha de fer després del soterrament".

Des del PP quina proposta plantegeu per fer damunt de les vies?

No diem que no al tramvia. L'opció d'allargar-lo i fer-lo passar per damunt del tren planteja una via molt menys agressiva i si es fa com a la Diagonal, amb gespa, etc, pot quedar molt bé. Tot i això, crec que pel fet de ser regidora no tinc més autoritat que algú altre per dir què s'hi ha de fer.

Però sí que pots apostar per una política determinada o altra.

Però no crec que sigui un tema de partit. El meu ideari de partit no em diu què ha d'anar per sobre d'un soterrament. Per això dic que és molt important que hi hagi una oficina, perquè tothom s'ho cregui i tothom participi. Si no s'ho creuen, no participaran. I em sabria greu que la gent no s'impliqués perquè no s'ho creiés. També tenim un pla d'equipaments que indicarà les mancances que tenim: residències de gent gran, de persones amb discapcitat, joves que no poden accedir a l'habitatge... Si podem fer tres edificis d'aquests, perfecte. Tenim unes necessitats de ciutat i si podem fer tot això al centre del poble, fantàstic.

De fet, el tema de l'habitatge és un dels actuals problemes a la ciutat. A Sant Feliu estem vivint també la bombolla del lloguer, amb preus molt alts. Quines polítiques d'habitatge creieu que es poden fer?

És molt complicat. Per exemple, amb el tema de pisos buits. Hi ha persones propietàries que tenen por de posar el pis a lloguer, perquè potser han de pagar una hipoteca i, si no els paguen el lloguer, tenen un problema. En canvi, si tens un pis que només et suposa despeses d'impostos sí que podem treballar perquè es pugui posar a la borsa de lloguer, amb una rebaixa de l'IBI. En el que no estic a favor és en la intervenció al mercat. De fet, jo vaig votar en contra del pla d'habitatge pel grau alt d'intervencionisme muncipial. 

Però l'habitatge és un dret i els lloguers estan pels núvols.

El que crec que falta és lloguer públic. També es veritat que això és una solució temporal i no sé si tenim tanta capacitat pública per fer tots els pisos que necessita tothom. A més, el mercat té vida pròpia. Però des de les polítiques públiques, crec que només es pot fer una borsa d'habitatge públic i en això a Sant Feliu va molt tard. 40 anys de governs d'esquerres i Sant Feliu no té lloguer públic, costa d'entendre!

L'últim pressupost municipal per aquest 2018 es va poder aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde i la vostra abstenció. Per què us vau abstenir?

Em fa gràcia que es digui que es va aprovar gràcies al PP perquè es va aprovar malgrat el poscionament estrany de Luis Serrano i de Veïns. Jo tinc mot clar que vaig signar un acord de la rebaixa de l'IBI i això fa que jo m'abstingui amb les ordenances fiscals. Després d'això, crec que és coherent abstenir-me al pressupost. En canvi, VSF va votar a favor de les ordenances i en contra del pressupost. Això no té cap coherència. I l'argument de Luis Serrano encara menys, que va dir que votava en contra del pressupost perquè el PSC era part del 155.

Per tant, la teva abstenció va lligada a l'acord de l'IBI amb l'equip de govern i VSF?

Sí, tinc signat un acord per aquest mandat, i m'abstinc perquè tinc paraula. Tot i això, vaig fer un toc d'alerta pel creixement espectacular que venia de la construcció. D'altra banda, tothom es fixa molt en el ple de pressupostos i l'important sempre és el tancament de comptes. Aquí és on veus realment la gestió que ha fet l'Ajuntament. I els últims anys des del PP hi hem votat en contra.

Quina relació teniu amb l'equip de govern?

Correcta. S'ha de reconèixer al PSC que amb l'entrada al govern després d'haver estat a l'oposició ha millorat molt la informació que faciliten a l'oposició.

L'oposició a Sant Feliu està molt fragmentada. Quin efecte té això en la gestió municipal?

Des de l'oposició només hem aconseguit aturar la primera aprovació de la modificació de PGM de la parcel·la d'Anselm Clavé, i ho vam parar per motius diferents. Quan van fer govern en minoria, ja els vaig dir que sempre arribarien a algun acord perquè hi ha un ventall molt ampli de grups a l'oposició.

Hi ha una relació fluïda entre els partits de l'oposició?

Parlem quan hem de parlar. Fa poc PSC, Cs i PP vam presentar cadascú tres mocions molt semblants, però cadascú amb temes que destacava el seu partit i ens van dir que no estàvem units. No és això, però tampoc busquem ser un bloc. Si jo vull presentar la meva moció i m'interessa ho faré, i si m'interessa parlar amb algú doncs també ho faré.

"Demanaré al comitè electoral repetir com a candidata a les properes eleccions municipals"

Ets la portaveu i única regidora del PP a Sant Feliu, després d'haver-ne perdut tres. Què implica fer oposició només amb una sola regidora?

Implica molta feina perquè he d'anar a tots els òrgans col·legiats i a totes les reunions. Per sort, també compto amb un bon equip que m'ajuda a l'hora de compartir tasques de feina interna. Quan vaig canviar de feina, la primera condició que vaig posar va ser treballar només de matins perquè necessito les tardes, no podria arribar a tot treballant en una feina a jornada completa.

Et tornaràs a presentar com a candidata?

Si no canvia res d'aquí un any, sí. A nivell intern, la junta directiva convocarà un comitè electoral, jo demanaré repetir com a candidata i aquest comitè decidirà si ho aprova.

En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, el desembre passat, a Sant Feliu el PP va aconseguir un 4,23% dels vots, la meitat del percentatge de vot obtingut a les eleccions municipals del 2015.

És el mateix percentatge de vot que va aconseguir el PP en el conjunt de Catalunya. A nivell santfeliuenc, el primer que vam pensar va ser que amb un percentatge així no aconseguiríem cap regidor al proper Ajuntament. Però va ser un resultat fruit d'una participació històrica. Sóc pràgmàtica i sabem que amb una participació normal a les municipals sí que entraríem a l'Ajuntament i potser amb un segon regidor i tot. A les eleccions municipals, hi ha varietat de vots: gent molt implicada amb la política santfeliuenca i d'altres que si el PP de Madrid fa una cosa que no els agrada no el voten. D'aquí a un any poden passar moltes coses i és imprevisible, per tant ho visc amb tranquil·litat i un punt de neguit, perquè és el primer cop que ens hem vist realment fora de l'Ajuntament.

"Ciutadans és un partit que sembla que és nou pero té les formes d'un partit vell."

El resultat del desembre també fa evident que teniu un contricant més directe: Ciutadans.

És obvi que ciutadans es menja votants nostres, del PSC i fins i tot en conec també que havien votat Convergència. És un partit que sembla que és nou pero té les formes d'un partit vell. I aquí a Sant Feliu el seu màxim exponent és un històric del PSC que ha estat governant molts anys, per tant, això de regeneració ho hauríem de posar entre cometes.

Com veus l'auge de Ciutadans a Sant Feliu?

S'haurà d'analitzar amb el temps. En les eleccions autonòmiques és clar que hi va haver una concentració de vot cap a aquest partit amb l'esperança de recuperar les institucions catalanes al servei de tots. Després d'haver vist la inacció que han tingut des del 22 de desembre que ens ha dut a tenir un president racista a la Generalitat possiblement perdin molts suports en les següents eleccions.

Et veus molt lluny de Ciutadans?

Si em preguntes ideològicament, òbviament compartim la defensa de la unitat d'Espanya, però poc més. En la política social i econòmica no sabria què contestar, ja que és un partit que no té un discus clar, van néixer com a socialistes i ara diuen que són liberals. Tenen persones que venen de molts altres partits polítics, per la qual cosa m'imagino que internament han de tenir moltes negociacions per marcar una línia ideològica.

"No tinc cap problema per pactar amb ERC o ICV si són temes positius per la ciutat. Vaig més enllà de les sigles"

"Al ple de Sant Feliu venim a parlar de Sant Feliu: em fa mandra pensar que hi ha regidors que són diputats frustrats"

A Sant Feliu Ciutadans fa una oposició molt més dura que la que feu des del PP, que opteu per un paper més moderat. Us voleu desmarcar expressament d'aquest tipus d'oposició?

Jo tinc molt clar el que estic fent i on ho estic fent. Al ple de Sant Feliu venim a parlar de Sant Feliu: carrers, enllumenat... Em fa una mica de mandra pensar que hi ha molts regidors que són diputats frustrats, igual que totes aquestes mocions polítiques en què hi ha regidors que volen fer discursos per superar un ministre o diputat. Sempre dic que quan l'equip de govern fa una cosa bona per Sant Feliu, hi votem a favor, ja ho vam fer així en el mandat passat. I l'any passat vam presentar conjuntament amb ERC la moció per reprovar el cas de la bestreta. No tinc cap problema per pactar amb ERC o ICV temes de Sant Feliu si són temes positius per la ciutat. Vaig més enllà de les sigles, fa set anys que treballo amb regidors de govern i oposició i, per mi, les seves sigles són el de menys.

Més enllà de Sant Feliu, des del PP aquest posicionament s'entén?

En temes de municipi, jo sóc qui té l'última paraula. Si no vas en contra del teu ideari polític, cap problema. Si fas política només pel fet que ets un partit diferent, què hi guanyaríem els santfeliuencs? Res, perquè les picabaralles del ple no les mira ningú. Per veure debats d'altura la gent mira els debats de La Sexta o el Parlament, no el ple de Sant Feliu. El ple no deixa de ser un tema administratiu.

Però també és un espai de debat, d'explicació a la gent i rendir comptes un cop al mes amb la ciutadania.

Però la ciutadania no hi té veu. Si volem fer una cosa que sigui per la ciutadania, fem-ho diferent, no que duri cinc hores i acabi a les dotze de la nit. Per mi aquests plens no són ni productius, ni eficaços i encara menys interessants.

Les teves intervencions solen ser sintètiques.

És que tenim un ROM, un reglament orgànic municipal. Puc entendre que quan ve un ciutadà, l'alcalde no controli el temps estipulat pel ROM. Però no entenc que l'equip de govern sigui el primer que faci una intervenció de vint-i-cinc minuts. Vam passar moltes hores reunits tots els partits per fer aquest reglament i establir els temps d'intervenció dels plens, no entenc que no es compleixi.

L'any passat vas ser escollida vicesecretària de política municipal i sectorial del PP a BCN any passat. T'agradaria anar més enllà de la política municipal?

A curt i mig termini, no. A llarg termini no descarto res. Aquest càrrec va arribar perquè vaig dir que faltava molta coordinació als municipis de la província per tenir accés a la informació. I com que em vaig queixar, em van dir que me n'encarregués. Ara quan algun regidor té un dubte amb temes de política municipal, jo els ajudo a resoldre-ho. La política municipal, o t'encanta o t'avorreix, i a mi em va encantar. M'agrada saber com funciona un Ajuntament per dins. La vicesecretaria de política municipal és molt àmplia, tinc moltes persones al meu càrrec però no em treu gaire temps físic perquè són tasques que es poden gestionar amb trucades i missatges. Tot i això, no considero que sigui una cosa per saltar en política més àmplia perquè està molt centrat en política municipal.

"Els polítics municipals hem de fer una mica més de convivència a la ciutat i intentar rebaixar el nostre to d'intervencions als debats"

L'últim mig any la situació política al país està sent intensa. Des del PP Sant Feliu com ho viviu?

Malament, hem hagut de demanar protecció policial en diverses ocasions.

Per algun cas particular?

Amenaces a xarxes socials, pintades repetitives a la seu... Això genera situacions incòmodes que fan que si un dia he de ser en un carrer poc transitat, després de tres dies d'atacs a la seu del PP, tingui por. També m'han fet 'escraches' a la Fira fa uns anys, m'han tirat ous a casa meva... Han estat mesos de tensió.

També hi ha hagut queixes de gent particular que tenia estelades penjades i els han tirat ous o els han fet pintades.

Sí, no dic que només ho pateixi jo. Hem arribat a un punt que la gent ja està totalment enfrontada i hem de rebaixar la tensó d'alguna manera. Els polítics, almenys els municipals, hem de fer una mica més de convivència de ciutat, perquè sinó això petarà.

De quina manera?

Sent prudents quan fem declaracions. Intentar rebaixar el nostre to d'intervencions als debats, al ple, a la ràdio o a la tele. Jo no entraré a discutir-me amb l'Oriol Bossa en un debat perquè tots dos ja sabem què pensa un i l'altre. Però és que a Catalunya la pau social s'ha trencat. Fins ara sempre havien pogut conviure dues posicions i això ja no passa. Hi ha un procés judicial obert que portarà molta cua, la tensió anirà a més i entremig hauríem de rebaixar-la. El mes d'octubre va ser horrible per tothom. Tothom estava nerviós, pendent de les notícies i convivint amb la incertesa. Amb la convocatòria d'eleccions, la tensió es va rebaixar.

Esteu d'acord en la gestió que està fent de la situació el govern de Mariano Rajoy?

La gent, els nostres votants i afiliats, volien un 155 més fort, encara amb més intervenció i allargat en le temps. Jo crec que va ser un encert convocar eleccions, tot i que sabíem que aquí al PP ens aniria malament. Però era millor convocar-les per la pau social, i així no tenir la gent espantada al carrer.

"Cada matí combino Catalunya Ràdio, la Cope i Onda Cero perquè vull saber què opinen diferents mitjans sobre un mateix tema"

Estàs d'acord amb les presons preventives dels membres del govern de la Generalitat?

Jo no em fico amb les decisions judicials. No sóc jurista ni tinc totes les dades que tenen els jutges. Tenim la informació que ens arriba dels mitjans de comunicació i els mitjans canalitzen la informació. Cadascú viu en la seva bombolla d'escoltar només la interpretació que ens agrada. I això em fa por, a mi m'agrada escoltar coses diferents. Cada dia faig vint minuts de trajecte en cotxe, al matí, i combino Catalunya Ràdio, la Cope i Onde Cero. Vull saber què opinen diferents mitjans sobre un mateix tema.

A l'octubre, amb l'empresonament de Sánchez i Cuixart vas fer un tuit fent broma comparant-ho amb Barri Sèsam. Va ser un error?

No crec que fos un error, però no vaig calcular la tensió social del moment. Això ho vaig comprovar després. Ara m'estan arribant les citacions judicials de les amenaces que vaig rebre, que les vaig denunciar. Pel que fa al 'meme' no era meu i no em reia de l'empresonament dels Jordis.

Però sí que feies broma de l'empresonament.

Sonarà a excusa, però tinc un sentit de l'humor estrany. No em feia gràcia que estiguessin a la presó sinó que va ser el 'meme' en si. No ho vaig explicar, però tampoc ningú em va demanar explicacions. Vaig pensar que la meva repercussió només era a Sant Feliu, però es va estendre més del que em pensava. Des de llavors em miro molt més el que publico, aquell dia vaig rebre molts insults i amenaces i em vaig espantar.

Creus que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart haurien d'estar en presó preventiva?

Jo no sóc jurista, sóc criminòloga i vaig estudiar que la presó provisional s'aplicava per la destrucció de proves, el risc de fuga i l'alarma social. Crec que en aquest cas es compleixen almenys dos: risc de fuga i desutrcció de proves. Si s'ha d'allargar tant en el temps o t'ho sé dir. No puc opinar del que diu un jutge.

 

NOTA: Les fotos són del Marc Rius

Comentaris

terra i llibertat sant feliu de llobregat
2.

OEOEOEOEOEOEEEEE !!!! BYE, BYE !!

  • 7
  • 3
Jordi Casanovas Sant Feliu Ll
1.

Destrucció de proves?
Au vinga ! Si a Can PP, allí a les espanyes vàreu trencar a cop de martell i mall els ordinadors on hi havien dades de les corrupcions peperas...quina barra que tens!

  • 11
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat