"Passar a ser regidor no adscrit va ser un alliberament"

Luis Serrano Regidor no adscrit

Tanquem les entrevistes als representants polítics de Sant Feliu parlant amb Luis Serrano, actualment regidor no adscrit. Durant un any va ser portaveu i únic regidor de la coalició electoral Junts per Sant Feliu, fins que Equo i Pirates, els partits que integraven el grup, van retirar-li el suport i van dissoldre la coalició. Lamenta que va intentar fer una "candidatura de poble" però no se'n va sortir i en el futur, "de moment", no es veu tornant a la política municipal. Luis Serrano parla sense embuts: sobre aquest tema i altres qüestions, com la gestió del govern durant aquests tres anys de mandat o el soterrament. Vinculat també al moviment LGTBI i fundador de l'entitat Violeta, parlem de la reivindicació del col·lectiu i el paper de l'entitat a la ciutat.

Vas entrar a l'Ajuntament ara fa tres anys com a regidor de la coalició Junts per Sant Feliu, que incloïa Equo, Pirates de Catalunya i independents. Un any més tard, aquestes dues formacions et van retirar el suport i des de llavors ets regidor no adscrit. A dia d'avui, qui és Luis Serrano?

Ara mateix sóc el regidor sense partit, independent. No m'agrada el nom de regidor no adscrit.

I a qui representes a l'Ajuntament?

A les persones que em van votar en el seu moment. Cada eleccions són diferents: no es vota igual a les municipals que a les autonòmiques o a les generals. A un municipi es vota a la persona, al cap de llista, hi ha un vot de proximitat. Per tant, represento a les 1.258 persones que em van votar el 2015.

"Pirates i Equo volien que negociés amb ICV-EUiA en les reunions prèvies als plens"

Però a efectes pràctics com representes aquestes persones? Què és el que pots fer des de l'Ajuntament tot i ser regidor no adscrit?

A efectes pràctics no ha canviat res, perquè puc continuar fent mocions com qualsevol altre grup municipal i participo a les reunions a les quals puc assistir. L'únic que ha canviat és que no rebo uns diners que rebria si fos un grup municipal o si fos portaveu de grup. Tinc remuneració pel ple i per les tres informatives. Tot i això, encara que no les cobri, l'alcalde i els companys del consistori també em deixen anar a les reunions de la junta de portaveus. Hi vaig, m'informo i hi participo, però sense cobrar.

Podem es va retirar de la candidatura de Junts per Sant Feliu abans de les eleccions i després van ser Equo i Pirates de Catalunya els que et van retirar el suport, quan encara no feia un any dels comicis. Què ha passat per què totes aquestes formacions s'allunyessin?

Al llarg del temps ja s'ha vist que Podem Catalunya no existeix: Xavier Domènech és algú posat per Ada Colau i Pablo Iglesias. S'han carregat tots els secretaris generals de Podem a Catalunya i han posat a qui han volgut. Amb el tema dels círculos de Podemos ha passat tres quarts del mateix a molts municipis. Jo ho vaig veure i me'n vaig anar. Pel que fa a Pirates i Equo em van retirar el suport pocs mesos després d'haver sol·licitat entrar a la candidatura de Catalunya en Comú a nivell nacional, de la qual ara en formen part. Les casualitats no existeixen. A més, aquests dos partits em van dir que seguís una línia de treball concreta i jo vaig dir que no.

Quina línia de treball?

Bàsicament, em deien que volien negociar un pla de treball perquè fos el regidor de govern sense estar al govern. No ho deien amb aquestes paraules però volien que negociés amb ICV-EUiA en les reunions prèvies als plens. Això significava que jo no podria fer cap mena d'oposició i m'hi vaig negar. A partir d'aquí, van començar els problemes perquè van veure que no em podien manipular. Jo els vaig dir que m'havia presentat amb unes idees i un programa molt senzills: fer oposició per fer un canvi real. L'hemeroteca parla per si sola: quan demanen entrar a Catalunya en Comú és quan em retiren el suport. I més o menys és llavors quan em proposen aquesta línia de treball.

Vas portar el conflicte amb Junts per Sant Feliu als jutjats, després que l'assemblea t'expulsés, però finalment has retirat la denúncia. Per què?

Vaig intentar utilitzar la justícia per defensar la meva honorabilitat perquè el que van publicar sobre el que havia fet jo era totalment fals. Però la justícia no és gratuïta, vaig pagar un advocat i vaig presentar la demanda. També vaig presentar una cautelar que per temps i forma vaig perdre. Podria haver continuat amb el procés perquè no hi havia jurisprudència en el que jo reclamava, però no sóc milionari, pagava tot això de la meva butxaca i encara dec uns 8.000 euros, no em puc hipotecar per defensar-me. D'altra banda, si continuava barallant-me per aquest tema no hauria pogut mirar cap endavant. Per tant, he fet un 'borrón y cuenta nueva', he retirat la denúncia i no en vull saber res més. Ara miro cap endavant.

"Un partit m'ha proposat ser número tres de la seva llista. De moment he dit que no, però ja veurem"

Com et planteges el futur en relació a les properes eleccions municipals, vols continuar en política?

(Riu) No, de moment no.

No et veurem encapçalant cap llista electoral?

Per ara, no. No tanco portes a res, però la intenció és que no. Un partit m'ha proposat ser número tres de la seva llista. De moment he dit que no, però ja veurem.

Quin partit?

No ho diré.

Per tant, descartes la possibilitat d'integrar-te en un altre tipus de candidatura?

Ara mateix no tinc res segur, sobretot perquè encara queda un any de mandat. Si algun veí o grup de veïns volgués, potser podria mirar d'ajudar-los, però no ho tinc clar.

La relació amb regidors de govern o oposició ha canviat pel fet de ser no adscrit?

Diria que no, però amb matisos. Quan era portaveu, bàsicament era jo qui treballava, amb alguns companys. I això no ha canviat, jo continuo portant jo les regnes de la representació de les persones que m'han votat. Però amb persones de l'òrbita d'ICV potser sí que hi ha hagut diferències. Quan vaig marxar de Podem, vaig dir que Podem no existia a Catalunya, que s'ho acabaria menjant ICV. I què ha passat ara? El que comentava abans, que els quadres polítics de Podem Catalunya són els d'ICV. A Sant Feliu ja estan parlant de fer una confluència En Comú, és a dir, que s'ha acabat complint el que vaig dir fa tres anys. Jo volia fer una candidatura amb gent del poble, i no que se l'acabés menjant un partit que ja existia.

"Vull demanar disculpes per haver intentat fer una candidatura popular santfeliuenca i no haver-ho aconseguit"

De fet, un cop vas deixar de ser regidor no adscrit vas començar a ser una mica més crític amb el govern.

He de demanar disculpes, perquè la meva intenció quan em vaig presentar era fer una candidatura de poble, aquest era l'esperit de JSF. Però em vaig recolzar en dos partits, com Equo i Pirates. I mentre estàvem junts, no podia ser crític amb el govern perquè a nivell de Catalunya aquests dos partits estaven intentant entrar a la coalició dels comuns. Per tant, passar a ser regidor no adscrit va ser un alliberament: ara puc fer el que jo volia fer, política de poble. És a dir, poder ser crític si cal ser crític i dir que es fan bé les coses, si es fan bé.

Per tant, l'abstenció de JSF al primer pressupost del mandat, que va permetre que tirés endavant perquè la resta de l'oposició va votar en contra, el condiciones a la coalició conjunta amb Equo i Pirates?

Sí, aquell vot va estar totalment condicionat per això. Era l'octubre del primer any i encara estàvem junts. Ara potser hauria votat diferent.

Abans has dit que volies demanar disculpes. Amb qui et vols disculpar?

Amb totes les persones que em van votar i a les que van confiar en mi d'una manera o altra. Volia fer una candidatura santfeliuenca de poble i en això vaig fallar. Vaig confiar en persones en qui no havia d'haver confiat i en partits petits que jo pensava que serien més participatius i transparents però han acabat sent una part més de la maquinària partidista que hi ha. Vull demanar disculpes per haver intentat fer una candidatura popular santfeliuenca i no haver-ho aconseguit.

Com decideixes el teu posicionament davant de cada punt que es debat al ple?

Compto amb un grup de persones de la ciutat que treballen amb mi. És gent nova que no ha estat mai en política i que al començament del mandat no formaven part de la candidatura, però s'han posat en contacte amb mi per coses que han llegit o han vist a través dels plens. Hem fet pinya, ens trobem cada setmana o cada quinze dies i decidim les coses de manera assembleària. Per això, al principi de ser regidor no adscrit parlava en primera persona i ara ja fa temps que ho torno a fer en plural.

"Pintar un pas de zebra que desapareix al cap de dos dies no és fer coses pel col·lectiu LGTBi, això és fer-se la foto per penjar-se una medalla"

Ha anat endurint la teva crítica amb el govern: t'ha decebut?

Fallen coses en del dia a dia. Per exemple, vaig arribar a demanar disset vegades al ple que actualitzessin la llista d'entitats a la web municipal, perquè falten moltes dades. També vaig demanar el llistat de les petites i mitjanes empreses de Sant Feliu. He demanat molts temes i o bé han trigat molt, o no les han fet o les han fet malament. També he reivindicat coses pel col·lectiu LGTBI i què han fet? Pintar un pas de zebra que desapareix al cap de dos dies? Això no és fer coses pel col·lectiu LGTBi, això és fer-se la foto per penjar-se una medalla. Fer coses pel col·lectiu és posar un servei on hi hagi una psicòloga i pugui anar-hi gent a assessorar-se. M'ha decebut molt un tipus de gestió que em sembla passota. També és cert que altres regidors han dit que en aquest mandat s'informa més que en els anteriors, però per mi s'informa poc i és decebedor.

Se't coneix molt també com a fundador de Violeta, una entitat que treballa per defensar els drets LGTBI, no només a Sant Feliu. Creus que el fet de ser regidor ha ajudat a donar-li una empenta a Violeta?

No crec que hagi tingut ni un cantó positiu ni negatiu. Tan de bo hagués servit que jo fos regidor perquè l'entitat es conegués més a la ciutat. Sí que sóc president de l'entitat, però cada responsable de cada poble fa i desfà. A la delegació de Sant Feliu jo sóc un voluntari més, no prenc decisions, ho comparteixo amb el company que hi ha. Tan de bo hagués tingut més ressò mediàtic perquè ara a Sant Feliu només som dues o tres persones, aprofito per fer una crida a més voluntaris que s'hi sumin.

Un dels problemes de la societat actual, també a Sant Feliu és l'habitatge. L'únic punt que s'ha arribat a aturar en aquest mandat tot i haver-hi un govern amb minoria va ser la requalificació d'una parcel·la: l'oposició ho va rebutjar exposant motius diferents.

Però dos mesos després es va aprovar, perquè la PAH de Sant Feliu va anar a veure cada partit i ens van fer canviar el sentit del vot. En aquell moment, fa tres anys, la PAH era una plataforma totalment manipulada per ICV. Avui dia crec que ja no és així.

Manipulada en quin sentit?

La PAH ha fet sempre una feina important, però en aquell moment hi havia dues persones de partit a la PAH, d'ICV i EUiA. Ara mateix no em sembla que estiguin actualment manipulats, l'organització ha canviat.

Quines polítiques d'habitatge creus que caldria tirar endavant?

En habitatge no han fet res de res. Si es redacta un pla i es treballa és per fer alguna cosa, no per tenir-lo guardat en un calaix. Per exemple, s'hauria de fer alguna cosa més amb l'edifici de la SAREB al carrer General Manso. No s'està fent prou. Si cal, que l'alcalde es lligui a l'edifici, que es faci una vaga de fam... Sé que s'està negociant la compra de l'edifici perquè el preu actual supera el pressupost de què disposa l'Ajuntament. Però si preguntes als veïns sobre aquest tema, potser trobes que la gent està d'acord en què l'Ajuntament s'hipotequi si és per fer lloguer social. O potser no, però s'ha de preguntar. També trobo a faltar el llistat dels pisos buits dels bancs. No es veu un treball de fons.

Aquest any s'ha anunciat el soterrament i ha arrencat un procés participatiu per decidir què es farà després. Com valores la gestió del soterrament per part de l'Ajuntament i el procés que s'està tirant endavant?

Crec que el soterrament s'aconseguirà, almenys pel que se'ns va informant, hi ha un pla que s'està seguint. La situació i els tempos poden portar a pensar que és un tema electoralista, perquè el procés de participació començarà a finals d'aquest any, i la votació final es farà després de les eleccions de l'any que ve. Però encara que el calendari sembli electoralista, no ho veig així, perquè des del principi tots els grups polítics de Sant Feliu vam acordar amb consens que volíem el soterrament i el tramvia. En el seu moment ja vaig dir que no permetria que el soterrament fos una arma electoral i fa un parell de setmanes, VSF va començar a canviar el seu posicionament en la reunió que vam fer sobre el soterrament.

"Si comencem a tirar-nos els plats al cap amb el soterrament, em retiro"

Què va passar?

Algú que va ser rellevant a Sant Feliu va publicar un article sobre aquest tema. Sembla que és algú que s'està movent ara mateix per unes aigües concretes i ara aquestes aigües canvien d'opinió. És molt evident que VSF es deixa influenciar per buscar vots electoralistes. Jo això no ho vull permetre. Si comencem a tirar-nos els plats al cap amb el soterrament, em retiro. No acceptaré que es faci això amb un tema tan necessari per la ciutat.

Més enllà de Sant Feliu, quan als plens es debaten punt sobre el país, t'has declarat obertament independentista. T'hi ha portat la situació dels últims anys o ja fa temps que te'n sents?

Sóc independentista des de fa anys. Tinc una foto a la manifestació del 2006 per l'Estatut. Vaig defensar l'Estatut aleshores, vaig viure el moment 'apoyaré' i no es va aprovar l'Estatut. Tot això va ser un punt d'inflexió que em va fer començar a valorar la via independentista. Al principi del mandat, als plens era més caut i no reflectia aquesta vessant, però no ho havia amagat mai. A la candidatura sabien que jo era independentista i ja vaig deixar clar que als plens votaria a favor de qüestions vinculades amb la independència, perquè una cosa és votar per temes de Sant Feliu i una altra per temes de Catalunya.

Però la passada tardor vas votar en contra del pressupost argumentant que el PSC donava suport al 155.  Creus que no es pot deslligar una cosa de l'altra?

En aquest cas és cert que no es podien vincular les dues coses i demano disculpes per haver votat d'aquella manera. Vaig trencar la meva forma de fer que havia tingut fins aquell dia. La meva manera d'actuar és que els temes de Sant Feliu són temes locals i els temes generals són una altra cosa. En aquest cas vaig barrejar un tema de Sant Feliu amb un tema general. Però també veníem de l'1 d'octubre, que em va costar anar a votar a l'esplai Sant Llorenç, vaig estar hores perquè estaven boicotejant el cens, després vaig haver de baixar a l'institut Martí Dot per defensar-lo. I tinc amics que van rebre cops a Barcelona. Vaig ser més emocional que racional i potser em vaig equivocar, però l'1 d'octubre va ser bastant complicat.

 

NOTA: Les fotos són del Marc Rius

Comentaris

Rayull Sant Feliu
16.
Este personaje, traicionó a todos los que le apoyaron en las elecciones, lo hacharon de Podemos, EQUO y Piratas lo expulsaron de la coalición y pasó a concejal no adscrito ( es así como se denomina legalmente aunque no le guste). Denunció a por faltas al honor y vulneración de derechos fundamentales a tres personas de JUNTS PER SANT FELIU, pidió medidas cautelares al juez y las perdió, siguió adelante con el juicio, fue condenado a pagar las costas del juicio que perdió, y lo más grave pagó su defensa con los dineros que cobró del grupo municipal, esto ,es especialmente grave por que no lo permite la ley, es un traidor y un vividor; trabajaba en La Caixa y era representante sindical(tenía inmunidad) y negoció su despido pactado por una cantidad superior a 50.000€ es decir tambien traicionó a sus compañeros de trabajo. Pensaba que viviría del cuento pero no lo dejamos.
No representa a nadie aunque diga que representa a1250 personas que votaron a la coalición, pero no lo votaron a él, votaron un programa electoral que no defendió, votaron un código ético que no cumplió y para colmo se opuso a la ley de descriminación positiva a las mujeres, por eso fue expulsado. Y como he dicho denunció a tres intregtantes de la coalición PAGO CON DENERO DE LOS VECINOS SU DEFENSA.
  • 3
  • 0
no cuela, luis.
no cuela, luis.
En resposta a no cuela, luis.
Vei de Sant Feliu Sant Feliu de Llobregat
15.
Creo que te estas confundiendo de personas si piensas que soy él.
  • 0
  • 11
Vei de Sant Feliu
Buenos dias,

Estoy alucinando con la cantidad de adjetivos calificativos que leo.
La gente que habla... se nota que son de los presentaron hace 4 años... está claro que hay mucho rencor... y me parece de niños de escuela todo esto.
Si ustedes, de verdad, buscaran un bien para el pueblo, y no contra las personas, se hubieran movilizado muchisimo antes contra el equipo de gobierno entrante en su dia... y todas las acciones realizadas por ellos, y no pactando una coalición, para entrar al poder el año que viene.

Quien es en este caso el interesado y el que está jugando ?
Que falsedad mas pudiente que tienen...

A mi me daría vergüenza, decir lo que dicen y estar realizando lo mismo o peor....
En resposta a Vei de Sant Feliu
no cuela, luis. SF
14.

no cuela, luis.

  • 14
  • 1
Vei de Sant Feliu Sant Feliu de Llobregat
13.
Buenos dias,

Estoy alucinando con la cantidad de adjetivos calificativos que leo.
La gente que habla... se nota que son de los presentaron hace 4 años... está claro que hay mucho rencor... y me parece de niños de escuela todo esto.
Si ustedes, de verdad, buscaran un bien para el pueblo, y no contra las personas, se hubieran movilizado muchisimo antes contra el equipo de gobierno entrante en su dia... y todas las acciones realizadas por ellos, y no pactando una coalición, para entrar al poder el año que viene.

Quien es en este caso el interesado y el que está jugando ?
Que falsedad mas pudiente que tienen...

A mi me daría vergüenza, decir lo que dicen y estar realizando lo mismo o peor....
  • 0
  • 15
Miguel Cano Sant Feliu
12.

Menudo ejemplar, cuanta razon tienen los comentarios anteriores, bufffff este hombre lejos.del poder y del dinero publico y nos ahorraremos futuros problemas.

  • 12
  • 9

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat