40 anys d'Església Evangèlica a Sant Feliu

Ismael Llaudis i Miquel Garcia Pastor evangelista i pastor emèrit de l'Església Evangèlica de Sant Feliu

L'Església Evangèlica de Sant Feliu ha celebrat quatre dècades a la ciutat. El 2017 van celebrar el 40è aniversari de la congregació, que està instal·lada des del 1977 al seu local del carrer Llorenç Martí. Durant aquests 40 anys el pastor ha estat Miquel Garcia, que ara es manté com a pastor emèrit, després que l'últim any l'hagi rellevat Ismael Llaudis, actual pastor. Ens vam trobar amb ells just abans de Nadal, una celebració que no consideren com el moment més important de l'any sinó que "forma part de la forma de commemorar moments bíblics". Parlem amb tots dos dels antecedents dels evangelistes a Sant Feliu, perseguits durant el franquisme i de la situació de l'Església Evangèlica en el context actual.

"En l'època franquista, els evangelistes van haver de marxar de Sant Feliu"

Heu celebrat 40 anys a Sant Feliu, però abans hi havia hagut antecedents a la ciutat?

MIQUEL GARCIA: Són antecedents bastant desagradables, en el context de l'època franquista. A finals dels anys 40 i principis dels 50 hi havia creients que volien constituir-se com a Església i no va ser possible. Fins i tot n'hi havia que tenien una escola, l'acadèmia Almi, però van haver de tancar per la pressió del nacionalcatolicisme. En l'època franquista, els evangelistes van haver de marxar de Sant Feliu cap a Molins de Rei i d'allà també van haver de fugir. Era un context dur. També hi ha el cas d'una família que vivia als pisos Bertand i quan va morir la mare no la van poder enterrar al cementiri de Sant Feliu, perquè en aquella època als protestants els havien d'enterrar fora del cementiri, i finalment, la van poder enterrar a Sant Andreu.

Es van fer passos per tirar endavant una Església evangèlica en aquella època?

M.G: Es feien reunions a les cases per intentar obrir una església. Als anys 50, un senyor que es deia Samuel Vila va comprar un terreny i va començar a edificar una església a la vora de l'actual Plaça Catalunya. Amb les finestres ja es veia clar que no era una casa. Però era un home molt relacionat amb els Estats Units i va anar a l'Ajuntament per demanar un permís per poder obrir l'Església. Com que era l'època del Pla Marshall, va portar la carta d'un senador interessant-se per la situació dels protestants a Sant Feliu. Però l'alcalde d'aleshores va deixar-li clar que preferia no tenir Pla Marshall a que hi hagués protestants. I va acabar venent el terreny. Des de llavors ja no hi va haver protestants fins a principis dels 70.

Com van ser els orígens de l'actual Església Evangèlica, instaurada oficialment el 1977?

M.G: Una de les persones que anava a predicar a casa dels creients era el meu pare, que als anys 70 era pastor de l'Església d'Hospitalet. Ell es va acabar encarregant de l'església de Molins de Rei i quan jo vaig fer 18 anys, hi vaig anar a ajudar-lo amb la meva parella. I un dels encàrrecs que teníem era tirar endavant l'església de Sant Feliu que no havia pogut ser. A partir d'aquí es va comprar un primer local a la Riera de la Salut i després el terreny on actualment tenim l'Església, amb un crèdit avalats amb 40 membres de les esglésies del Baix Llobregat. Jo vaig ser el primer pastor, i ho vaig ser des del 1977 fins l'any passat.

"La gent no vol saber res de Crist"

En aquests 40 anys quina ha estat l'evolució de l'Església Evangèlica a Sant Feliu? S'ha mantingut la comunitat?

M.G: Una església és un cos viu i poden haver-hi certes dificultats. En aquests 40 anys n'hem vist de tots colors. No som una església molt nombrosa. Però qualsevol òrgan viu és susceptible de viure dificultats i també d'experiències joioses. Per sort, les positives han sigut més que les negatives.

Ve menys gent que abans a l'Església?

M.G: És una situació semblant a la de l'Església catòlica. Parlo sovint amb el mossèn de la parròquia de Sant Feliu, el Josep Maria, i li dic que hem de sumar esforços per evangelitzar. La gent no vol saber res de Crist. Espiritualment la gent està més pendent del paganisme, de l'horòscop o d'altres propostes que venen de l'Orient, com el budisme. I són filosofies que no tenen a veure amb la realitat espiritual. No hi ha plantejaments trascendents de la paraula de Déu i la Bíblia.

Aquest distanciament de la societat en relació a l'Església a què l'associeu? Es podria haver fet alguna cosa millor, heu fet autocritica?

M.G: De fet, quan estudies la Bíblia, la mateixa paraula anuncia aquesta situació. Hi ha una realitat que ve donada pel fet que Déu existeix i el Dimoni també. La realitat espiritual depèn més de la voluntat de Déu que no de les estratègies que com a Església poguem tenir. Hem de continuar compromesos, això sí. Com a Església, intentem que els creients tinguin un compromís personal amb Déu i amb la seva paraula.

Com heu viscut la crisi econòmica i social dels últims anys?

ISMAEL LLAUDIS: El nostre secret és l'Evangeli. D'altra banda, també fem obra social i participem en la recollida d'aliments per a famílies necessitades de Sant Feliu, conjuntament amb la Creu Roja i l'Ajuntament.

"L'Església s'ha de mantenir fora de la política."

En els últims anys, arreu del món s'estan vivint crisis globals: guerres, refugiats, canvi climàtic, crisi social, auge de la xenofòbia... Us preocupa aquesta situació? Quin paper hi ha de jugar l'Església evangèlica?

M.G: Individualment ens hem de posicionar socialment, és a dir, com a persones podem donar respostes, però l'Església s'ha de mantenir fora de la política.

I.LL: Sí, una cosa és la política i l'altra la religió. La tendència política està aprofitant-se molt del descontentament de la societat. A partir d'aquí, hi ha qui va a votar només per un punt concret del programa que algú defensa. S'estan posant moltes coses en un mateix sac.

Recentment, l'ultradretà Jair Bolsonaro ha estat escollit president de Brasil, amb un ampli suport de l'Eslésia Evangèlica. Què en penseu?

M.G: L'Església Evangèlica no és com la catòlica, que té una estructura piramidal. És lliure i les esglésies que es mouen a Brasil tenen la seva pròpia estratègia. Nosaltres no tenim a veure amb l'Església de Brasil. Però al final tot plegat és un tema polític, no té a veure amb la religió.

Creieu que us pot perjudicar aquest suport de l'Església Evangèlica a líders polítics com Bolsonaro?

I.LL: Pot fer mal, perquè hi ha qui compara tots els cristians amb aquesta tendència política i no és així, això és injust. La societat té una mancança de valors ètics i morals,està anant a un lloc de destrucció, i això ja ho diu el llibre de l'Apocalipsi. És una societat hedonista i pragmàtica, que no busca en el més enllà. Ens hauríem de preguntar per què som aquí? D'on venim? On anem? I la gent no hi pensa. La gent no va a l'Església perquè viu una crisi d'identitat, moral i ètica. Mentrestant, els polítics s'estan adonant que la gent està molt descontenta, que no creuen en res, i això fa créixer les polítiques populistes.

La comunitat evangèlica de Sant Feliu és gran, comparada amb altres municipis?

M.G: Actualment som uns 40 membres, sense comptar els infants i joves. A Sant Feliu també hi ha altres esglésies protestants. Nosaltres formem part dels Evangelistes Baptistes independents. I estem en contacte amb altres comunitats del voltant, com Sant Joan Despí, Sant Boi, Molins de Rei o Viladecans, entre d'altres del Baix Llobregat.

Teniu relació entre altres comunitats religioses, com la catòlica o la musulmana?

M.G: Amb els musulmans no hem tingut l'oportunitat. Però amb els catòlics sí, ens reunim cada dilluns a Gavà una comunitat ecumènica, amb diferents comunitats religioses. Però és més a nivell personal, hi ha esglésies evangèliques amb feligresos que abans eren catòlics i llavors hi ha qui no veu gaire bé l'ecumenisme. La meva actitud personal és que sempre que em cridin per obrir la paraula, llegir-la i meditar-la i aniré. Per mi llegir la Bíblia és el més important.

"Cada època té una història diferent. Abans hi havia el context del franquisme i ara és un moment polític important." 

Després de 42 anys de pastor, Miquel Garcia s'ha retirat i ha donat pas a Isamel Llaudis, que des del 2018 és l'actual pastor. Com ha estat aquest traspàs?

M.G: Durant un parell d'anys, ha estat copastor. Hem fet una transició perquè agafi la responsabilitat pastoral i ara jo continuo com a pastor emèrit.

I.LL: Ha sigut una transició lenta i positiva. Aquests processos per fer-los bé s'han de fer a poc a poc i encara ho estem fent.

La línia serà de continuïtat? T'has proposat algun repte?

La línia de pensament és la mateixa, potser es pot canviar alguna cosa, però això ja vindrà amb els reptes del dia a dia. Cada època té una història diferent. Abans hi havia el context del franquisme i ara és un moment polític important. A més, també funcionem amb un grup de diaques. És a dir, no és només el pastor el que decideix, sinó que l'Església té la paraula, som congregacionals.

Hi haurà algun canvi concret que us plantegeu tirar endavant?

Sí, fa un parell d'anys que després de l'escola dominical i l'ofici dels diumenges, fem una trobada més social, a l'espai de la cuina que tenim aquí, per xerrar i compartir una estona després de l'ofici. També cal fer canvis físics, per exemple amb l'estructura de l'església, ja són 40 anys i hi ha coses que s'han d'arreglar. I també volem millorar la nostra pàgina web, en la línia de sortir al carrer i apropar-nos a la gent.

 

FOTOS: Marc Rius

Comentaris

maria umamzor villatoro Sant Feliu de Llobregat
4.

Solo decir Gracias SÉÑOR por, tu OBRA en la CRUZ, y en el pueblo de Sant Feliu.

  • 4
  • 4
Brenda Castelldefels
3.

La iglesia que me acogió con brazos abiertos cuando llegué y se ha convertido en una extensión de mi familia. He crecido espiritualmente y he visto el amor de Dios a través de mis hermanos y mis pastores. Un lugar donde encontrar los valores que la familia necesita para estos tiempos que corren porque cuando todo vale, en verdad, no vale nada. Solo en Dios hay un camino, y doy gracias a Él por haber encontrado en mi camino a esta iglesia. Un abrazo!!!!

  • 2
  • 3
Frank Pérez Sant Feliu de Llobregat
2.

Me ha encantado ver una entrevista a mis pastores. La labor que hacen es estupenda y extremadamente importante. Sobre todo en estos tiempos donde las personas cada vez se olvidan de cosas como la moral y la ética, es cuando la Iglesia debe mantenerse como ejemplo. Sigan así y cuenten con nuestro apoyo.

  • 4
  • 3
Giulio manresa
1.

Més sectes. Quins records aquella època on l'esquerra animava al pensament racional i científic, on es demanava treure símbols religiosos a les escoles, on les noies musulmanes eren admirades per treure's el vel islàmic...

Vàrem aconseguir, com a poble, treure les religions de l'Administració, i ara ens en foten més, i algunes, com l'Islam, el triple de masclistes.

On hem anat? Que estem fent amb l'humanisme, el progrés científic, social...

  • 4
  • 7

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat