"Si no plou molt, aquest serà un estiu molt complicat"

Jordi Díaz Coordinador operatiu de l'ADF Sant Feliu

Amb l'estiu i la pujada de les temperatures, arriba també la temporada d'incendis. La situació de sequera fa que la previsió sigui d'un estiu complicat i per això la prevenció és més important que mai. Ho saben bé Bombers i també les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), associacions formades per voluntaris que treballen per prevenir i lluitar contra els incendis forestals. La de Sant Feliu actualment compta amb 30 persones a l'agrupació, de les quals 12 tenen la formació per actuar. A les portes de la revetlla de Sant Joan, nit de petards per excel·lència, entrevistem Jordi Díaz, coordinador operatiu de l'ADF de Sant Feliu. Fa onze anys que forma part de l'ADF Sant Feliu i en fa 6 que és el coordinador operatiu. Ens trobem a la base de l'ADF, a l'Aula Sant Feliu i parlem de les tasques que es fan des de l'ADF, de la importància de la prevenció forestal i del que s'ha de tenir en compte en nits com la de Sant Joan.

En què es basa la tasca dels ADF?

Principalment és feina de prevenció. Això implica neteja de pistes i camins, per exemple, si cau un arbre, el treiem de seguida perquè els camins han d'estar lliures. Potser no ho sembla, però això també és prevenció d'incendis. També mirem que les línies d'alta tensió no toquin els arbres, si ho fan, avisem a Agents Rurals. Fem el manteniment d''hidrants, que en tenim en diversos punts de la muntanya i en llocs propers a zones forestals, perquè estiguin a punt quan calguin. A banda de la prevenció, també fem tasques de divulgació amb xerrades a instituts o a la ciutadania en general, perquè siguin conscients del perill dels incendis forestals i sàpiguen com prevenir i actuar en cas d'incendi.

Hi ha poca consciència amb el risc d'incendis?

La gent no està gaire conscienciada. Passejant per La Salut pots veure gent fent servir barbacoes portàtils, o en altres llocs del Baix Llobregat s'ha vist fer foc a terra o llençar brossa. Des de l'ADF patrullem per diferents zones i això fa cert efecte dissuassiu. I una altra feina que fem és la de sortides quan hi ha un incendi, ja sigui a Sant Feliu o a poblacions veïnes. En aquest cas, fem suport als Bombers. Moltes vegades arribem els primers, perquè els Bombers estan a les base i nosaltres estem patrullant. Llavors fem una primera intervenció i quan arriben els Bombers, passem a un segon pla i fem suport en el que calgui. Però si és un incendi molt gran no hi podem fer res. Els Bombers són professionals i nosaltres som voluntaris, mai ens posaran a primera línia perquè tampoc tenim la formació que tenen ells.

Els Bombers fa molt temps que reivindiquen més recursos, tan humans com materials. Aquesta situació us afecta d'alguna manera?

Els Bombers estan molt malament i no tenen prou efectius, materials i de personal. La situació és una vergonya, són molt pocs. Si surten a algun lloc, quan hi ha una altra incidència no podrien anar-hi de seguida. Els donem suport en la seva lluita.

Quina formació cal per ser ADF?

Tenim una formació inicial bàsica, que et permet ser voluntari de l'ADF. Al cap d'un any, si la persona vol continuar, el coordinador de colles i jo, com a coordinador operatiu, valorem també si la persona pot ser vàlida per aquesta tasca i llavors passaria a una segona formació més seriosa, que et dona entrada a incendis. A un incendi forestal no hi pot anar qualsevol persona. Per això, cal veure com actua, fem proves perquè faci pràctiques i si ho veiem bé, fa una segona formació a l'Escola de Protecció Civil que permetria tenir el carnet groc, que és un grau més.

Sou voluntaris i, per tant, teniu les vostres feines, com us organitzeu?

Cadascú té la seva feina i cadascú surt quan pot. El que sí que fem de manera obligatòria és una guàrdia un diumenge al mes, que venim a la seu de l'ADF i fem les tasques que calgui. Per organitzar-nos ara que comença la temporada ens va molt bé el grup de whatsapp. Som 30 voluntaris però només 12 tenim la formació en incendis. Aquests som els que estem a l'aguait si hi ha un incendi. Hi ha un grup de guàrdia cada dia connectat amb l'emissora de Collserla i de la Creu, que comuniquen si hi ha columnes de fum. Si n'hi ha, de seguida m'avisen i per whatsapp pregunto al grup qui té disponibilitat. Qui en té, ve cap aquí, es prepara i surten quan els ho dic. Un cop als vehicles, les comunicacions ja es fan totes per emissores de ràdio, tenim repetidors per tot el Baix Llobregat.

"A l'ADF som molt diferents però ens uneix és la defensa dels nostres boscos i que ens agrada la muntanya"

Els perfils de les persones que formeu part de l'ADF són molt diferents? Què és el que motiva a la gent a formar-ne part?

Ara mateix som 30 persones, de les quals 5 són dones, que s'han anat incorporant sobretot en els últims anys. El que ens uneix és la defensa dels nostres boscos i que ens agrada la muntanya. Però a partir d'aquí, tots som diferents: hi ha un advocat, un químic, un pagès, jo treballo en una fàbrica... Hi ha molta varietat d'oficis però també política, hi ha gent de dretes i d'esquerres. Aquí ens unim perquè tenim l'objectiu comú de protegir la terra i els boscos.

Què creus que ha de tenir algú que vulgui ser ADF?

A banda que li agradi la muntanya i protegir els boscos, s'ha de tenir en compte que no és una entitat més, no és com una colla de diables. L'ADF és una cosa més seriosa, un servei públic de la ciutat, encara que de vegades la gent no ho conegui. Som una entitat pública que participa en emergències, també en extinció d'incendis. Estar a l'ADF també et permet aprendre i conscienciar-te amb els incendis forestals. No dona punts si vols opositar per bomber, però sí experiència, d'aquí també han acabat sortint tres bombers!

Us caldria ampliar el nombre de voluntaris?

Ara som trenta i és el màxim. Havíem arribat a ser quaranta, però vam veure que això era massa amb la subvenció que tenim de l'Ajuntament. Tenim recursos humans, però ens si tinguéssim més recursos econòmics podríem invertir en una altra motobomba. Això ens permetria tenir dos vehicles d'intervenció, que ara només en tenim un, o poder reparar millor els hidrants, per exemple, a més de vestuari per al voluntariat.

"Fa falta molta gestió forestal. Sant Feliu té Collserola abandonat"

Tenim Collserola a tocar. Com està la situació?

Fa falta molta gestió forestal. Sant Feliu ho té abandonat. Des de l'ADF ens encarreguem del tema de pistes, però la resta depèn del patronat de Collserola i de cada Ajuntament, que ha de donar eines al patronat, perquè està molt saturat.

Què vol dir que està abandonat?

Els arbres creixen sense control. Per exemple, a la zona de Ca n'Abadal hi ha fins a 20 arbres en un tros molt petit que estan creixent en un mateix lloc, això fa que tinguin competència al terra. A més, als nostres boscos hi hauria d'haver distància de seguretat entre arbre i arbre i el terra ben netejat. Tot això és el que s'hauria de fer amb la gestió forestal. Des de l'ADF sempre demanem que l'Ajuntament contracti gent que està a l'atur per fer tasques de gestió forestal. És a dir, un enginyer que digui quins arbres s'han de treure i formar gent a l'atur perquè aprengui a netejar el bosc. Està molt abandonat.

I el fet que estigui tan deixat ve de lluny?

El problema ve de fa molts anys. Fins i tot hem arribat a treure arbres de les ventades dels anys 90. El problema és que la prevenció no dona vots, és una feina que no es veu. El que es veu són helicòpters i camions de bombers per explicar que s'ha apagat un incendi. I llavors la gent pensa que s'estan fent bé les coses, quan el que s'hauria d'aplaudir és la gestió forestal. I conscienciar la gent que si es tallen arbres no és que es maltracti el bosc sinó que s'està protegint per evitar incendis en un futur.

"La zona de Collserola que pertany a Sant Feliu i Sant Just és un punt crític per la neteja de boscos"

Aquest estiu es preveu complicat.

Segons les estadístiques de Bombers i Agents rurals, si no plou molt, serà un estiu molt complicat. L'any passat va ser excepcional, hi va haver incendis forestals a països del nord d'Europa i aquí va ploure més. Va ser un estiu tan estrany que no es comptabilitza com a estadística d'incendis. De fet, s'han cremat més hectàrees aquest 2019 que tot l'estiu de l'any passat. Tant Bombers com ADF estem advertits que serà un estiu complicat. I per això també s'estan fent xerrades informatives per conscienciar. De fet, la zona de Collserola que pertany a Sant Feliu i Sant Just són punts crítics pel tema de neteja de boscos. Si aquí hi ha un incendi, costarà que s'aturi.

La nit de Sant Joan és una de les més complicades per vosaltres?

Com que aquest any la revetlla coincideix amb diumenge, durant el dia farem patrulla normal. I després farem un torn de 18h a 4 de la matinada. Estem tota la nit donant suport a Bombers i és l'únic cop l'any en què de vegades fem feines que són nostres. Per exemple, la Policia Local l'any passat ens va trucar perquè s'havia cremat una bústia del carrer i així els bombers es podien encarregar de coses més grans. Per exemple, si cremen contenidors nosaltres no podem encarregar-nos-en, perquè no portem els estris adequats ni tenim la formació que cal.

Què s'ha de tenir en compte la nit de Sant Joan?

Una cosa que se sap però no se sol respectar és que no es poden tirar ni petards ni coets a menys de 500 metres de zones forestals. I hi ha zones urbanes, com en alguns punts de Mas Lluí, on no es podrien tirar petards. En general, la gent es comporta bastant bé amb temes forestals, però també hi ha molta gent que no té conscienciació, no en sap o li és igual. És una nit de molta feina també per Agents Rurals, que també són pocs, els faltaria més personal. En general, cal tenir en compte recomanacions habituals com no portar petards a les butxaques, respectar les distàncies mínimes amb castells de focs i sobretot no llençar fanalets encesos, això es molt perillós.

FOTOS: Jordi Vinuesa

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat