"En temes identitaris estem sols al ple"

Rosa Maria Martí Primera tinenta d'alcaldia

Rosa Maria Martí és l’actual primera tinenta d’alcaldia responsable de la presidència de l’àrea de serveis personals, mobilitat, serveis socials, gent gran, salut i consum i comissionada del projecte integral de llei de barris. És un dels 2 regidors de CiU amb dedicació completa i remunerada, junt amb el Manel Carrión. Va entrar a l’Ajuntament l’any 2007, i és cap de llista de CiU des de febrer de 2011. Amb ella fem un repàs de l’activitat política d’aquest primer any de legislatura.

N.MATEOS

-Ara que es compleix un any de mandat, com valoreu l’encaix amb el soci de govern, ICV-EUiA-ISF?
No fa massa vam fer una valoració interna, quan portàvem 8 mesos, i ho vam valorar molt positivament. Estem molt còmodes, jo crec que tant ells com nosaltres, si hi ha hagut alguna cosa han sigut més aviat coses més internes, més tècniques. Però de projecció a la ciutat, anem molt a la una. Hi ha bon feeling, i quan no estem d’acord amb algun tema, negociem.

-En quins temes hi hagut més divergències?
En el moment del pacte ja ho vam deixar tot clar. En temes d’urbanisme, que era on estàvem més allunyats en el moment de la campanya, vam seure i vam veure les diferents posicions i vam decidir buscar un tercer organisme (UPC) per resoldre els diferents punts de vista. En aquests moments des de l’UPC estan donant resposta a les al·legacions del PGM de manera imparcial. Això no vol dir aturar res, com ha dit el PSC, ni del Torrent del Duc ni de la nova centralitat. Tot continua endavant i quedarà resolt aquesta legislatura.

-El vostre partit ha apostat per la figura del cap de relacions institucionals i protocol. Quines tasques duu a terme?
Creiem que el fet de tenir aquesta figura ens està obrint portes. És una peça que no teníem i ens està donant bons resultats. Hem pogut anar a veure gent de la Diputació i de la Generalitat amb rapidesa. Aquesta persona permet trobar l’enllaç necessari a les administracions i això agilitza molt les trobades. Saber si has d’anar a veure el director general o un altre càrrec, i portar les reunions preparades, les fa més efectives.

-En aquest any hem vist com CiU ha votat en alguna ocasió en contra del que deia el partit en l’àmbit del Parlament: la renda mínima d’inserció, la dació en pagament o Eurovegas.
Nosaltres tenim clar que l’important és defensar Sant Feliu i això és el que estem fent i no ens costa fer-ho. Des de Convergència entenen que en l’àmbit local es vota segons els interessos particulars de cada municipi. En el cas d’Eurovegas per exempleens vam sumar a ICV, però és veritat que no teníem tota la informació. Després hem tingut algunes trobades i probablement canviem de posició perquè no és tan greu com ens imaginàvem al principi. Per això vam dir que aquell era el nostre posicionament en aquell moment.

-Quina relació teniu actualment amb Unió?
Ara mateix hi ha bona relació, ens veiem, fem actes, fem sopars, i anem a la una. Hem escollit president local i ells també, i tornarem a convocar les persones que formaran part de la federació a Sant Feliu.

-I amb els partits de l’oposició?
Amb el PP estem molt lluny en quant a model de país i temes identitaris, però es comporten amb sentit comú i voten sempre amb responsabilitat, segons les seves idees. Pel que fa al PSC, no sé quina línia estratègica porten, perquè tan aviat voten un punt en contra com el tema de la dació en pagament, com ara presenten una moció a favor del mateix tema. En aquest moment es veu un grup municipal molt dispers amb una manca de lideratge.

-Des de CiU us heu manifestat sovint a favor de la independència, com quan vau votar a favor de la inclusió de Sant Feliu a la xarxa de municipis per la independència. El sentiment sobiranista està estès a la comarca per part de convergència?
A la comarca és un sentiment molt estès, capdavanter. Al congrés nacional vam ser el Baix Llobregat els que vam batallar més, junt amb la JNC, pel tema d’aconseguir un estat propi. Estem a l’executiva del Baix Llobregat i ja vèiem que aquesta és la ruta a seguir a Catalunya. En canvi a Sant Feliu de Llobregat, en el tema identitari estem sols, no hi ha cap altre grup municipal que treballi en aquest sentit.  

-Al vostre programa electoral parlàveu de reforçar la capitalitat de Sant Feliu. Ara que CiU és al govern de la Generalitat, quines iniciatives es podrien dur a terme en aquest sentit?
El fil conductor ha de ser les roses. Catalunya ens ha de conèixer a través de les roses, és cert que hi ha llocs on se’ns comença a conèixer però encara queda molta feina per fer. També hem de pensar opcions perquè gent de fora vingui a Sant Feliu, i una possibilitat és que la nau de Can Bertrand no sigui només pels santfeliuencs, sinó que sigui un referent, fins i tot, a nivell nacional. Durant anys s’han deixat perdre moltes oportunitats quan teníem terreny, com l’Hospital Comarcal, TV3, o la Ciutat Esportiva, tot ha anat a Sant Joan Despí. Segurament Sant Joan va oferir els seus terrenys en el moment oportú. Sant Feliu va construir pisos a Mas Lluí enlloc de fer-hi un hospital.

-Aquest any s’han engegat les regidories de barri. Com valores l’experiència?
En el meu cas estic a Can Calders, i per tant ha estat una continuïtat perquè ja fa cinc anys que hi sóc per la llei de barris. Tot i així, algun dia ha vingut gent que no coneixia. Valoro molt positivament que es puguin dirigir a tu. Hi ha zones com a Roses Castellbell on la regidora Mireia Aldana en una hora no té prou per atendre la gent, i altres, com Les Grases, on pràcticament no hi va ningú.

-Quines són les principals demandes dels ciutadans en aquestes trobades?
Són coses del dia a dia. Que un contenidor està trencat, que un arbre topa amb la finestra de casa, problemes de comunitat, soroll dels bars, o gent que vol saber si determinats comerços tenen els permisos en regla.

-Un dels punts que vau destacar al pla de mandat és la participació ciutadana. Què s’està fent en aquest sentit?
Fins ara hem aprovat el Pla Jove, i el PAM, que tots dos han sortit d’un procés de participació. Ara bé, cal fer entendre la gent que participar no vol dir que es faci el que cada persona digui, sinó que es fa un buidat de les aportacions i allò que diu molta gent es té en compte. Hi ha veïns que diuen que no s’ha fet bé el procés participatiu perquè no s’ha dut a terme el que volien, però si un veí demana zona peatonal, i un altre grup de veïns demanen més aparcaments, s’ha de torbar un entremig.

-Hem vist algunes entitats de la ciutat col·laborant amb la Marató de la Pobresa.  Quines mesures s’estan duent a terme des de l’Ajuntament?
Hem augmentat la partida pressupostària destinada a casos extraordinaris com pagar una hipoteca, el lloguer, un rebut de la llum... Aquest any aquesta partida ha estat de 160.000 euros. La gent que té problemes per afrontar pagaments es posa en contacte amb nosaltres i les treballadores socials comproven que això sigui així. Un cop feta la comprovació reben un ajut puntual o per quatre o cinc mesos depenent de cada cas, amb un pla de reinserció al darrera perquè la situació no s’eternitzi . També hem augmentat les beques menjador i les de les escoles bressol.

-Existeixen bancs d’aliments a Sant Feliu?
Vam fer un conveni amb l’església de 15.000 euros anuals, per la gestió de Càritas, tant pel banc d’aliments, com pel rober. Tenim tres bancs d’aliments a l’església evangelista, a les parròquies de Sant Joan Baptista, i de Sant Llorenç. Des de serveis socials es deriva la gent cap al banc d’aliments que li correspon per zona. Intentem acompanyar-ho sempre amb un pla de reinserció, perquè aquelles persones que realment estan molt apurades puguin optar a un pla d’ocupació. Amb la llei de barris hem tingut bastants plans d’ocupació. Rebem queixes de persones que diuen que tots els ajuts els donem als immigrants, però nosaltres podem constatar que no és així.

-Desgraciadament es parla molt de desnonaments actualment. Teniu constància que hi hagi hagut casos aquí?
Que nosaltres en tinguem constància n’hi hagut pocs. De dos casos ens n’hem assabentat molt tard, però els hem pogut solucionar. Hi ha vegades que no ens ho diuen i te n’assabentes quan ja està a punt de passar o està passant, i no hi ha marge de maniobra. Quan algú s’acosta amb temps suficient amb una carta que diu que si no paga se’l farà fora tenim marge per actuar.

-Pel que fa als temes de salut. Com ha afectat la reducció de serveis d’urgències nocturnes i de farmàcies de guàrdia?
Sobre les urgències, des de l’Hospital Moisès Broggi, amb el què estem molt en contacte , ens han dit que no han notat un augment significatiu de pacients més tard de les 24h. Amb les farmàcies encara estem negociant i demanant que si es poden mancomunar amb algun municipi del voltant per compartir les guàrdies.

-Com ha afectat el copagament en l’atenció domiciliària teleassistència?
El copagament l’estan assumint molts municipis, liderat per la Diputació. És paga en funció de la renta, i cal dir que després de dos mesos de facturar hi ha un entre un 20-25% de persones que continuen estan exemptes de pagar, i d’altres que han de pagar, però poc, per exemple el màxim són 8 euros al mes amb temes de teleassistència.

-També ets responsable de mobilitat. Quina acollida ha tingut el Bicibox? Està previst ampliar carrils bicicleta?
Crec que de moment no té gaire èxit. Sant Feliu és una ciutat amb pujades i no hi ha cultura de bicicleta. En el futur volem unir els carrils bici de la ciutat, amb el pla de mobilitat.

-Per acabar, de les regidories que porta CiU, quines novetats hi ha per als propers mesos?
Fins ara els serveis socials de la zona nord de Sant Feliu estaven al centre situat al carrer Compte Vilardaga, junt amb drogodependències. El local no reuneix les condicions òptimes per rebre el volum de persones que s’acosten a serveis socials actualment i que va en augment. Per això, serveis socials anirà a l’edifici de l’actual Centre de Normalització Lingüística, i el CNL al  nou centre cívic que es construirà a l’antiga fàbrica de les tovalloles, de la Riera de la Salut. Mentre no es construeixi, traslladarem el CNL al Palau Falguera. També afegir que actualment estem intentant comprar, quan és possible, a comerços de Sant Feliu coses com material d’oficina o llums per donar suport al comerç local.
 
Altres entrevistes a polítics de la ciutat:

Jordi San José: "En l'anterior govern d'ICV  vam cometre l'error d'acomodar-nos"
Lourdes Borrell: "Farem una oposició constructiva"
Juan Antonio Vázquez: "Vaig viure uns anys en què l'oposició deia que tenia un model de ciutat diferent, i ara veig que fan el mateix"


Comentaris

Ferran García Sant Feliu de Llobregat
2.

Això té un nom, i és el descredit de la política, per una cadira lo que sigui.

  • 0
  • 0
CiU emprenyat Sant Feliu
1.
Rosa Maria:

Tens un capacitat impressionant de veure les palles en els ulls dels altres aliè i no adonar-te de la biga que portes al teu..

Amb les teves oscil•lacions estratègiques ens has deixat als votants de CiU a Sant Feliu subsumits en conjunt de contradiccions que més valdria que no facis ostentació d’elles.

Tu, i el nostre grup municipal liderat aleshores per en Burgui, votàveu a favor de reduir-vos el sou un 8%, al Juny del 2010, i ara accedeixes a que els regidors comunistes es pugin els sous carregant-li a Sant Feliu un cost de 6000 € euros més cada més.

Tu, i el nostre grup municipal, votàveu a favor del Pla del Torrent del Duc, i ara justifiques pagar un conveni de 22.000€ amb la Universitat Politècnica per que es revisi el projecte i ho ajusti a les propostes del vostres socis de govern, que si van oposar.

Tu, i el nostre grup municipal, votàveu a favor del projecte urbanístic de cobertura del soterrament només fa 7 mesos i ara no ho defenseu perquè esteu governant amb aquells que ens van etzibar tota sèrie d’improperis.

Tu, i el nostre grup municipal, vareu aconseguir que Sant Feliu generés una bossa de 2.000.000€ per pagar una part del Soterrament de les vies que correspondran a la ciutat, i ara voteu a favor de gastar-la, en altres conceptes que no tenen res a veure amb el soterrament.

Tu, i el nostre grup municipal, votàveu a favor d’un conveni amb el Govern Tripartit per fer un Centre d’Urgències en el Pla i ara que tornem a governar Catalunya, acordeu que no és faci.

A més a més, del “feeling” i la comoditat personal, potser que també t’hauries de preguntar que guanyen políticament tots els que donem suport a CiU a Sant Feliu amb la teva estratègia.
  • 8
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat