"Les entitats hem de convertir les inquietuds culturals de la gent en cultura de qualitat"

Sussagna Artigas Presidenta de l'Ateneu Santfeliuenc

L'Ateneu de Sant Feliu vol créixer i apropar-se als joves. Es volen potenciar els debats a l'entitat, oferir nous tallers i obrir les portes a nous socis. Ara compta amb 400 socis i vol arribar al miler. L'aposta és clara i per això s'ha reduït la quota a la meitat i s'ofereix el primer any gratuït. Tot plegat forma part del pla estratègic que la junta tira endavant. Parlem d'aquests objectius i dels reptes pendents d'una de les principals entitats de Sant Feliu amb Sussagna Artigas, que n'és la presidenta des del mes de juny passat.

per CARME VERDOY

Ja fa mig any que ets al capdavant de l'Ateneu. Com estàs encarant aquest repte?

Sí, encara és un repte, mig any no és tant temps. Vam fer un pla estratègic, el vam presentar a l’assemblea i ara l'anem desenvolupant. El pla marcava quatre camins molt clars: un era l'àmbit dels debats, en què estem treballant; ens agradaria ser un referent en tema de debats i opinió a la ciutat. Un altre àmbit és la formació, en què estem treballant molt intensament per adaptar-lo a la necessitat real de la gent, de cara al curs que ve, a banda dels tallers que ja oferim. És a dir, buscar tallers realment útils i que tinguin un valor afegit, creiem que hi ha molta gent que hi estaria interessada. L'altre aspecte seria treballar l'àmbit del jovent i la canalla, ens hem d'obrir; i l'últim tema seria créixer molt en nombre de socis. I aquest camí és el primer que vam desenvolupar.

Com ho vau fer?

Som molt conscients que estem en època de crisi i que això molts cops frena la gent a acostar-se als llocs, perquè al final tot val diners. Per això vam pensar que precisament la quota no havia de ser un impediment. Llavors vam optar per ser valents i vam baixar les quotes!

Quant la vau baixar?

L'hem baixat a la meitat, valia 20 i ara està a 10 euros. Hem suprimit totes les quotes que hi havia per facilitar encara més que la gent pugui treure el nas per veure què fem a l'Ateneu i, si els agrada, quedar-s'hi, perquè el primer any és gratuït. Creiem que és una manera d'apropar l'Ateneu a la gent.

Ja heu notat resposta?

Sí, sí. Hi hagut bastants altes perquè, com a mínim, d'entrada la gent no té por. Després, si vols fer una activitat sempre et costa alguna cosa, però si estàs un temps sense fer-ne, no cal donar-te de baixa. Encara no tenim cap xifra oficial, és d'hora, jo crec que això ho sabrem més endavant perquè ho vam presentar a finals de novembre. Ho valorarem a l’assemblea anual, que fem cap al juny.

Què implica ser soci de l'Ateneu?

Implica que pots participar de totes les activitats que s'hi fan. Per exemple, els socis tenen accés a totes les instal·lacions, preu especial pels tallers, poden participar de les seccions que vulguin o proposar-ne de noves. L'Ateneu és una cosa molt viva i el que volem és que la gent vingui a desenvolupar el que té al cap.

Has comentat que un dels objectius passa per potenciar els debats. De quina manera us els plantegeu?

Ens plantegem debats a petita escala i a gran escala. És a dir, gent que tingui ganes de trobar-se per parlar del que sigui, perquè sabem que hi ha gent a qui li interessaria fer-ho, que en té ganes. A més, l'Ateneu és el marc ideal i també ens agradaria emprendre debats més grans, és a dir, d'opinió, i debats per prendre el pols a la ciutat, sobre com està el món... I ho volem fer convidant personalitats. Ara hi estem treballant per veure si cap a la primavera, podem desenvolupar alguna cosa més concreta.

Potser en els últims temps l'Ateneu s'ha convertit en un espai més cultural, sobretot música i art. Per tan us plantegeu els debats com una altra via per atraure gent diferent?

Sí, es tracta d'obrir-nos. Tot i que l'Ateneu té seccions que ja van més enllà de la música, o l'art, com la USLA (la Universitat Social Lliure Autogestionada) que fa moltes xerrades, activitats, conferències... Jo crec que com més àmplia sigui l’oferta, millor. I l'Ateneu és una entitat que ha de poder opinar i ha de poder sobretot facilitar la opinió de la gent.

Pel que fa als cursos, ja n'heu començat de nous?

Aquest curs estem preparant en un nou pla de tallers, però això es veurà a partir de setembre, quan començarà el curs nou.

Quines novetats teniu pensades?

A part del que ja s'ofereix, música i cultura, estem treballant en altres àmbits nous, com poden ser coses de desenvolupament personal, com si diguéssim. Però encara estem molt oberts, hi ha moltes coses, és un pla estratègic molt gran i l'estem desenvolupant!

Un altre dels objectius passa pels joves, que aconseguir-ne acostuma a ser el repte de moltes entitats. Com penseu motivar els joves i convèncer-los que l'Ateneu pot ser un lloc per ells?

Jo crec que la millor manera és deixant-los entrar i deixant que facin el que volen fer. És la manera més fàcil i la més natural de fer-ho: deixar que els joves puguin desenvolupar qualsevol cosa que tinguin en ment. Crec que l'Ateneu és una casa prou gran per encabir-hi això, sempre que no sigui cap disbarat. Crec que és la millor manera de treballar amb la gent jove, que puguin fer propostes i desenvolupar-les a través de l'Ateneu.

Fins ara no ho podien fer tant?

Bé, el món associatiu en general ara també està en un moment una mica difícil, costa que la gent s'hi acosti, perquè la gent està molt còmoda, a casa, tenim de tot! Però els joves tenen inquietuds i jo crec que obrir-los la porta pot ser la manera d'aconseguir que entrin.

La crisi econòmica condiciona fins i tot més enllà del pressupost?

Ho condiciona tot. El fet de tenir menys recursos fa que hagis de posar molta més imaginació per fer de vegades menys coses. Però no ens fa por.

S'ha reduït molt el pressupost en l'últim any?

No és una qüestió tant de reducció... Que sí que s'ha reduït una part important, però com a tot arreu. Totes les entitats depenem una mica del que puguem aconseguir de l'Ajuntament o les administracions, i això està una mica retallat. No tant per la part municipal, però bé, no és fàcil.

A banda de la vessant econòmica, la crisi també és social i implica un replantejament de moltes coses. Des de l’Ateneu penseu que pot fer que la gent tingui més ganes d'involucrar-se en projectes d'aquesta mena?

Nosaltres pensem que la crisi pot ser realment una oportunitat, la gent té més temps i té menys recursos. Per això quan vam fer el pla estratègic, teníem molt present l'entorn on som; que ha canviat molt en els últims anys. L'anterior pla estratègic estava pensat d'una altra manera. Per això, volem créixer!

Pel que fa al creixement que proposeu en aquest pla, us plantegeu arribar al miler de socis. Ara n'hi ha 400, per tant seria més del doble!

Quan un es planteja un objectiu, s'ho planteja amb ambició. Tan de bo hi arribéssim i treballarem per arribar-hi, però vaja, és més un símbol, de posar una xifra utòpica; tampoc es tracta d'arribar-hi en un any o dos, sinó d'acabar-hi arribant. Seria molt bo poder tenir un miler de socis.

Els Ateneus van tenir un paper molt clau durant bona part del segle XX. Però el context cultural i social ha canviat. Davant de tot això, quin paper haurien de jugar els ateneus en ple segle XXI?

 Crec que els ateneus, i el món associatiu en general, el paper que han de jugar és senzillament acollir les iniciatives de la gent. Hi ha la cultura en majúscules i hi ha la inquietud cultural de la gent de Sant Feliu o d'on sigui. I aquest és el paper de les entitats, fer que això es converteixi en una cultura de qualitat, que es pugui consumir i que sigui realment un producte digne. Crec que aquest és el paper que tenim.

I en concret, a Sant Feliu, que d'una manera o altra, també hi ha molta tradició a l'Ateneu i del món associatiu en general, el paper de l'Ateneu aquí es pot diferenciar del d'algun altre municipi o en principi heu de jugar una mica per aquí?

Sant Feliu és una ciutat que té molta tradició associativa, hi ha moltes entitats, moltíssimes. I de grans, n'hi ha quatre, en canvi a moltes ciutats només n'hi ha una de principal. I són entitats que tenen futur, hem passat èpoques més bones, més dolentes, però hi som. L'Ateneu té molt camí per davant.

Quina relació teniu actualment amb l'Ajuntament?

De moment, és bona. No tenim cap problema.

La nova junta es va formar l'estiu passat; us plantegeu ser-hi durant algun període de temps concret?

És una junta molt continuista, el president feia 8 anys que estava al capdavant, ens va dir que ja no volia ser més president i ara hi sóc jo. Però és molt continuista, treballem molt junts i de manera molt participada, decidim les coses junts i molt bé... Pel que fa al temps... Hem d'anar renovant càrrecs, però en principi no ens hem marcat cap període de temps. De moment, no ens ho hem plantejat.

Trobeu a faltar alguna cosa a l'Ateneu?

L'Ateneu té problemes com totes les entitats, problemes d'estructura, perquè la casa se'ns està fent gran i se'ns està fent vella. Potser això és el que trobem més a faltar. Tenim alguns problemes, però no més que els que puguin tenir altres entitats. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat