"Les noves cançons tenen tocs de reggae, funky i blues"

ESPECIAL BUTIFARRASOUND Nil Moliner

El santfeliuenc Nil Moliner actuarà a l’escenari del ButiFarraSound per presentar les seves cançons en solitari. L’acompanyarà una banda de sis músics i interpretarà temes nous que s’allunyen del que havia fet fins ara en la seva vessant de cantautor. Conegut per ser el cantant de Cybee, assegura que el projecte que portarà dissabte 11 sorprendrà el públic i admet que està una mica nerviós. Parlem d’aquest concert, dels seus projectes i del panorama musical a Sant Feliu.

per Carme Verdoy


Al ButiFarraSound actuaràs en la teva vessant de cantautor i presentaràs cançons noves. Amb les noves cançons segueixes l'estil del teu primer disc (Hoy la rabia viste de color) o ha canviat alguna cosa?
Ha canviat una mica. Abans feia un estil més pop, i ara hi ha tocs de reggae, de funky, de blues… També és per la influència dels músics que m’acompanyaran en aquest concert: un bateria, un piano, un baix i tres vents. Cadascú té les seves influències i, així, entre tots hem fet el concert potser una mica més reggae. 

Com vas decidir trobar-te amb els músics que t’acompanyen en aquest projecte i apostar per aquesta línia diferent dels últims anys?
Abans em defensava sol amb la guitarra i cantant, i feia concerts acústics. Però vaig pensar que el ButiFarraSound potser era una oportunitat per fer-ho més seriós. Per això vaig decidir parlar amb músics, per fer un concert amb cara i ulls, un concert amb banda que soni bé. De fet, estic una mica nerviós perquè és el primer cop que em defenso així amb banda i no sé com anirà!

Ja heu gravat alguna cosa?
De moment, jo vaig anar a Itàlia a gravar una cançó i aquest estiu trauré un EP de 4 cançons.

A l’hora de compondré, en què et bases? Primer parteixes d’una lletra i després busques una melodia o ho fas al revés?
Aquests dos últims anys m’he acostumat a anar escrivint tot el que em passa, en una llibreteta o al mòbil. I són coses que em passen durant el dia a dia, escric situacions, sentiments que em passen pel cap… A partir de tot això, en dies d’inspiració, comences a fer una lletra juntament amb la melodia, o la melodia primer o després la lletra… Depèn.

El dia 12 d’abril vas fer un concert a Sant Feliu. Com va anar?
El concert va anar molt bé! Tenia molta por perquè era diferent, però bé, bé, la gent que et dóna suport sempre hi és. Vaig tocar amb un noi que tocava el violoncel, també va ser un concert acústic, però un pas més enllà del que havia fet fins aleshores. Un cop vaig tocar amb un baixista, amb el Miquel Ubach, que ja va ser un primer pas, que em va fer pensar que a l’escenari estic més còmode amb gent. El violoncel va servir per tocar-li un toc diferent, amb un instrument clàssic, i el concert del ButiFarraSound serà el pas de fer-ho més gran.
 
Teniu programats més concerts?
No, de moment, no. A veure què passa, com va tot sobre l’escenari,amb els músics i com respon la gent.

Compagines aquest projecte amb Cybee. Et sents més comòde amb grup?
Sempre em sento molt més còmode acompanyat. Sol és molt complicat perquè la responsabilitat és tota per tu i amb banda és diferent. I, a més, així hi ha més opinions a l’hora de crear.

Pots diferenciar bé un projecte de l’altre?
Costa una mica, sobretot per la gent. Però ja ho van veient. A més, Cybee és un projecte totalment en català i Nil en castellà.

I l’anglès te l’has plantejat?
No, l’anglès no me’l plantejaré mai! (riu)

Tens por que t’encasellin?
En aquest país, quan t’etiqueten amb alguna cosa, costa molt treure’t de sobre aquesta etiqueta. Però jo crec que es tracta d’anar fent. No sé com rebrà la gent aquest EP nou que faré, però almenys tinc clar que és per públics totalment diferents i crec que la gent potser ho sabrà entendre.

A més de Cybee, també et mous en altres àmbits musicals, el grup de tabalers dels Rojos, tens un estudi... Cada àmbit t’aporta una cosa diferent?
Totes m’aporten coses diferents, i això és molt positiu i alhora estan relacionades. Per mi la música és vida, la percussió m’aporta una cosa, el projecte en solitari una altra… Però tot és música. I és molt gratificant.

Quina formació musical tens?
Vaig estudiar a l’escola municipal de música, al Palau Falguera: solfeig fins a 4t curs i guitarra fins a 3r. Després vaig fer tres anys de bateria i ho vaig deixar. Ara estic fent un grau superior de so, i em serveix per anar preparant-me l’estudi, que de moment és un estudi a casa, petit, però vaig fent coses.

Tens algun músic com a referent?
En el projecte en solitari, Bruno Mars és el principal referent i potser també Michael Bublé.

Referents a banda, quina música t’agrada escoltar?
Escolto molta música, i de tots els estils. A la llista de Spotify o al meu mòbil, hi ha des de rumba, rock o heavy, i fins i tot, reggaetón i cançons del moment… Una mica de tot.

A llarg termini et marques algun objectiu concret?
De moment, vaig fent i vaig disfrutant del moment, tot i que de vegades costi. El que hagi de sortir, ja sortirà, però de moment, no em vull plantejar res.

Vas començar bastant jove a l’hora de formar un grup i fer concerts. Què diries a algú que ara estigui començant per motivar-los a seguir endavant?
Que no es refiïn mai a la primera del que els passi, que sempre tinguin el cap centrat i diguin el que diguin, facin la seva. També que preguntin molt i facin molta relació amb gent de l’àmbit, perquè va molt bé, per recomanacions que et fan, ajudes… I que tinguin il·lusió pel que fan, sobretot, és la clau.

Sents que hi ha moviment musical a Sant Feliu?
Molt. De fet, pregunto a amics que tinc en altres pobles i no és el mateix. Per mi, Sant Feliu és una ciutat  on hi ha molts grups, molta gent motivada i, a més, amb escoles de música... Hi ha molt moviment.

Falta més suport de les institucions?
Sí, a més, per exemple, pel que fa a llocs on assajar, hi ha el Casal de Joves i pocs més. Si hi ha molta gent que fa música, falta donar-los més suport i més opcions. El "Buti" el prepara el CAU, per exemple, però cal que hi hagi altres oportunitats per la gent del poble per fer música, o per assajar, bucs d’assaig… Crec que és molt necessari.

Què es trobarà la gent que vingui a veure’t al concert del ButFarraSound?
Crec que es sorprendran, no es trobaran el que s’esperen i els agradarà molt més del que es pensen.

Comentaris

Marta Sant Feliu de Llobregat
1.

Quines ganes del Buti!! Serà un gran concert Nil!

  • 6
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat