"L'any 2015 tindrem una partida de pressupost pel soterrament"

Sergio Jiménez Portaveu del PP a l'Ajuntament de Sant Feliu

Carme Verdoy

Ens reunim amb el portaveu del PP a l'Ajuntament de Sant Feliu per seguir amb les entrevistes als diferents portaveus dels grups polítics a l'Ajuntament de Sant Feliu des que va començar el mandat del 2011. Parlem de la gestió del govern municipal, del soterrament, de l'IBI, d'independència, de la reforma de l'administració local i de futur.

 
Com valoreu aquests dos anys i mig de mandat?

Tenint en compte la situació econòmica, no s’ha pogut fer una tasca gaire visible a la ciutat, però evidentment és un tema de gestió. El PP ha demostrat al govern espanyol que ha agafat un país totalment arruïnat i amb mesures s’ha aconseguit que estiguem sortint de la crisi a poc a poc. Això, extrapolat a l’Ajuntament, amb la nostra gestió hagués fet aprofitar molt millor els pocs recursos que hi ha. I a través d’una bona gestió i una bona contenció de la despesa, haguéssim pogut transformar una mica més la ciutat del que s’ha fet.

En el proper any i mig, què creieu que caldria fer?

Sobretot hem d’estar molt a sobre de les persones. Hi ha molta gent a l’atur i si molta gent no té recursos, hem d’augmentar la partida d’emergències, com es fa cada any, i estar pendent de les persones, més que no de la ciutat., La ciutat pot esperar.

En què creieu que caldria incidir més?

En la gestió. No s’ha contingut la despesa. Si contens la despesa, això pot repercutir en les persones i en la ciutat. I s’han d’optimitzar recursos. Un altre dels nostres objectius principals per l’any i mig que queda és aconseguir el soterrament. Des del PP de Sant Feliu hem viatjat juntament amb l’equip de govern un parell de vegades. I jo estic molt al damunt perquè Madrid inclogui partides al pressupost de l’any 2015 i el soterrament sigui una realitat. Confio en què sí que ho serà.

Als Pressupostos Generals de l’Estat pel 2014 no s’ha inclòs la partida pel soterrament.

Ja sabíem que el 2014 no arribaria. Però per l’any 2015, des de Madrid fins i tot podria haver-hi una baixada d’impostos, les arques públiques tindran més diners. I jo confio que el 2015 no veurem iniciades les obres però sí que tindrem una partida pel soterrament, el primer pas l’aconseguirem.

Fa tants anys que sembla que ja ningú hi pugui confiar.

A Sant Feliu tenim un pacte que és que amb el soterrament no fem mai partidisme ni política. Però hi vam estar a prop. La primera partida pressupostària va ser l’any 1997, amb govern d’Aznar. Tot plegat va anar evolucionant, però quan les obres eren a punt de començar, per causa de la mala gestió del senyor Zapatero ens vam quedar recursos i es va aturar. Però compte, que dic Zapatero i PSOE, no parlo del PSC. La tasca que ha fet el PSC aquí Sant Feliu és igual de bona que la nostra. I el rumor d’una alternativa al soterrament és totalment mentida. No s’ha parlat mai de fer una “chapuza” d’un cobriment parcial, si no es fa com està previst al projecte no es farà de cap manera.

L’altre gran tema d’aquest mandat també és la polèmica en relació a l’IBI. Com ho veieu des del PP?

És un tema complicat, però com dèiem abans, on hem governat hem demostrat que som capaços de baixar impostos i oferir  millor servei a una ciutat. En els pressupostos d’aquest any hi havia una baixada consecutiva de tipus impositiu que no es va aplicar. El motiu és perquè si no contens la despesa i tens menys ingressos, ho has d’aplicar directament al contribuent. Nosaltres som totalment contraris a això. Creiem que el primer que s’ha de fer és reduir despesa i optimitzar recursos.
Però crec que encara serà pitjor de cara als pressupostos del 2015. Des del govern de Madrid han dit que permetrien baixar els valors cadastrals com a mínim un 15%. Però segons sembla, aquest 15% no es veurà repercutit directament al rebut. L’equip de govern vol pujar el tipus impositiu perquè el rebut es quedi igual, amb la qual cosa no baixarà l’IBI. Per aquí sí que no passarem. Amb aquest tema serem molt ferms. El 2014 hi haurà debat amb aquest tema. Creiem que si es fa aquesta rebaixa en els valors cadastrals, ha de repercutir en el rebut de l’IBI i en altres impostos relacionats amb el cadastre.

Des del PP de Sant Feliu en algunes ocasions us heu distanciat del posicionament del PP al Congrés dels Diputats, per exemple en el cas del LAPAO o els matrimonis homosexuals. Seguiu una línia més moderada des de la secció local?

Crec que jo sóc de la branca més liberal del PP. Comparteixo del tot les polítiques econòmiques del PP, en això crec que són uns cracs. Però hi ha coses en què discrepo, com en el cas dels matrimonis gais, en què discrepo del tot. Crec que ningú hauria de qüestionar els matrimonis homosexuals, són persones. I amb el tema de l’avortament també s’hauria de respectar, amb uns límits, perquè una dona ha de ser lliure de decidir el que porta dins del seu cos.

I amb temes de llengua, com per exemple la llei Wert?

Jo m’he llegit la llei Wert i estic segur que el 80% de la gent que ha sortit a manifestar-se ni se l’ha llegit ni sap de què va, perquè si ho fessin no es manifestarien. En aquest país quan governa la dreta, tot són problemes i tothom surt al carrer. En canvi, amb el govern d’esquerres de Zapatero, que ens ha arruïnat i que si hagués continuat, ens haguessin hagut de rescatar i estaríem pitjor que a Grècia, ningú sortia al carrer. No entenc perquè es protesta per la llei Wert, perquè compta amb un apèndix pel tema de la llengua, que diu que les autonomies que tenen una llengua pròpia, el govern de l’autonomia és el que decidirà les hores que es fan en castellà, amb un mínim, clar! Perquè tampoc trobo normal les hores que es fan ara en castellà . Això és un problema i qui no ho vulgui veure té una bena als ulls. A Barcelona potser no, però a un poble petit  on tot l’entorn és catalanoparlant, és diferent. Jo vull que el meu fill  sàpiga català i castellà perfectament. No vull que quan surti de Catalunya no sàpiga parlar castellà.

Això tampoc passa…

Sí, passa molt! És igual que tot això de la independència, si la gent sabés les conseqüències d’això… És una barbaritat! Entenc la gent que té el sentiment, però d’aquí a portar-nos a la ruïna que portaria la independència, per aquí si que no hi passo!

Com ha viscut l’auge de l’independentisme a Sant Feliu?

Molt trist. Sobretot que es manipuli la informació en els nens des de l’escola. M’entristeix la falta de llibertat. No entenc perquè no hi ha respecte per l’himne espanyol, per exemple. Jo sento l’himne espanyol i se’m posa la pell de gallina i amb els Segadors també. Ens hem de respectar els uns als altres i l’independentisme enfronta la gent. Fins l’11 de setembre de l’any passat això no passava. L’Artur Mas es va il·luminar amb la manifestació de l’11 de setembre de l’any passat i ell, per un motiu partidista, va convocar eleccions pensant que trauria majoria absoluta i ara a Catalunya està governant ERC, perquè té la clau. Artur Mas hauria de fer les maletes i anar-se’n cap a casa perquè ha fracassat. També em preocupa que només parlem d’independència i no s’ha fet res, tenim una mena de buit de poder. Estic fart que a Catalunya només es parli d’això.

Parlem de la llei de reforma de l’administració local que s’ha d’aprovar aviat, on fins i tot alcaldes del PP hi ha vist pegues. Com la veieu des de la secció local de Sant Feliu?

La volem veure acabada. És una llei molt ambiciosa perquè pretén estalviar. Les duplicitats no serveixen per res.

Una llei que potser dóna més poder a la Diputació, menys propera que l’Ajuntament.

Però és una llei que descentralitza molt, l’Ajuntament moltes vegades té un poder absolut. I suposa molts milers d’euros d’estalvi. És millor retallar a nivell administratiu que en la gent. No la veiem malament. A Sant Feliu tenim el Consell Comarcal a prop i Barcelona també. Ha de simplificar molts tràmits que ara potser són una mica feixucs.

Les últimes enquestes donen més vots a Ciutadans i PP baixaria. Quina lectura en feu de cara a les properes municipals, creieu que Ciutadans podria pujar i restar vots al PP?

Ciutadans és un dels nous partits que està de moda, partits que no tenen cap cas de corrupció perquè no han governat mai. Però no són partits de govern, en un futur no ho sé, però ara no estan preparats per governar. És molt bonic fer promeses si saps que no has de sortir.  Ciutadans pot agafar vots de PSC i PP, perquè PSC com a marca està mort -potser podrà ressorgir si fa una renovació- i nosaltres també estem una mica de capa caiguda, perquè hem hagut d’ajustar molt el cinturó i apujar impostos quan havíem dit que no ho faríem. Però creiem que en els propers dos anys, començarem a créixer econòmicament, crearem llocs de feina, a partir del 2015 podrem començar a baixar impostos... I si d’aquí 2 anys ha baixat l’atur i s’estan creant empreses, la gent tornarà a confiar en nosaltres i no crec que Ciutadans ens pugui fer gaire mal aquí Sant Feliu, al contrari. Encara que siguin municipals, la marca general té molt a veure. Per això es va enfonsar el PSC a les anteriors municipals, per culpa del senyor Zapatero.

Vostè és regidor del PP des del 2007 i actualment és portaveu del grup municipal Té clar si es presentarà a les properes eleccions?

Sí, una vegada més sí. El proper mandat, si tenim el soterrament, pot ser dels millors de la història per transformar la ciutat, pot ser un projecte molt bonic i no m’ho voldria perdre perquè estem fent un gran esforç perquè es pugui produir. M’agradaria veure el resultat. Les següents no ho sé, s’ha de deixar pas a altres persones joves, però per les properes segur que sí.

La relació amb la resta de grups municipals, d’oposició i govern com és?

Molt bona. Fins i tot això se’ns ha criticat de vegades. Jo crec que la política de proximitat és molt agraïda perquè pots veure els resultats al carrer. No m’he posat en política per barallar-me sempre. I als plens no fem un gran debat, perquè abans sempre hi ha reunions informatives sobre el que es tractarà al ple. Si hem de discutir ho discutim a la junta de portaveus. I si una cosa està bé, és igual el partit que la faci. Sempre hem mantingut aquesta línia, una política de proximitat que no sigui d’estar barallant-se nit i dia per no arribar a cap lloc.

Comentaris

Oriol Bossa Sant Feliu
1.

El soterrament ja ha estat pressupostat altres vegades en els Pressupostos generals de l'Estat. Que ho estiguessin també el 2015 és lògic i esperable tenint en compte el context electoral.
L'interessant i d'altra banda gairebé impossible seria veure l'execució d'aquests pressupostos; pressupostar com bé sabem per experiència històrica no vol dir executar.
Per tant, alerta en jugar amb les esperances dels santfeliuencs amb un tema tant important com el del soterrament.

  • 11
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat