"En la feina que fem per Sant Feliu, el context nacional ni ens el plantegem"

Oriol Bossa Cap de llista d'ERC a les properes eleccions municipals

Carme Verdoy

La secció local d’ERC té una data marcada al calendari des de fa gairebé tres anys: maig del 2015, les properes eleccions municipals. Els resultats de les últimes van deixar el partit sense representació municipal i ara el president de la secció local d’ERC, Oriol Bossa, té el repte de liderar el projecte després de quedar fora de l’Ajuntament. Aquest dijous es presentarà oficialment com a cap de llista pel partit per les eleccions municipals del 2015, en un acte on també participarà el president d’ERC i diputat al Parlament, Oriol Junqueras.

  
Què implica que sigui Oriol Junqueras qui faci aquesta presentació?
 
Sempre és un orgull tenir Oriol Junqueras a Sant Feliu. Com a polític del Baix Llobregat que està governenant una ciutat important, per nosaltres, l’Oriol és un referent claríssim. El seu èxit a Sant Vicenç sempre ha estat una fita i un exemple de com s’han de fer les coses a ERC dins l’àrea metropolitana.
 
La resposta als actes d’ERC està augmentant en aquests últims anys a Sant Feliu?
 
Quan jo vaig agafar l’encàrrec de ser president de la secció local, no sabíem ni que l’Oriol Junqueras seria president del partit. Era un moment crític i l’executiva nova va agafar l’encàrrec sabent a què ens enfrontàvem. Sí que és veritat que des que l’Oriol Junqueras agafa la responsabilitat i l’executiva a nivell nacional es renova, hi ha un canvi d’aires al partit i la resposta de la gent també l’hem notat. Hem tingut 5 altes noves de militants, gent que s’ha afegit a l’executiva, hem fet més múscul intern i els ànims són uns altres.
 
L’acte d’aquest dijous es presenta amb el títol: 2015, fem-nos mereixedors? Serà el lema per les properes eleccions?
 
No, és un lema que tenim pensat per tot aquest any que serà la precampanya, perquè per nosaltres és una declaració d’intencions. Sabem que el 2011 vam perdre la confiança de bona part de la ciutadania i som conscients que per tornar-la a tenir, ens l’hem de guanyar. Per tant, tenim la intenció de “fer-nos mereixedors” i anem a per totes per guanyar aquesta confiança.
 
Falta un any i tres mesos per les properes eleccions municipals. Treballeu amb alguna previsió de resultats?
 
Nosaltres ens presentem a les eleccions perquè volem anar a guanyar-les, si no, no ens presentaríem. Ara bé, també sabem que és molt difícil, per no dir impossible, que després de perdre representació a les següents eleccions, aconsegueixis un resultat extraordinari que et permeti assolir l’alcaldia. El nostre objectiu és recuperar la representació a l’Ajuntament i aconseguir els màxims històrics per ERC a Sant Feliu.
 
Per tant, més de dos representants?
 
No ens fixem un objectiu concret. La nostra il·lusió és transformar moltes coses de la ciutat i per això ens presentem. Per això volem la confiança de la gent. Voldríem tenir 21 regidors, ja sabem que no els tindrem, però com més millor.
 
Ha estat dur ser fora de la representació municipal aquests últims anys?
 
Ha estat una travessa pel desert, fer activitat política en una ciutat com Sant Feliu sense tenir representació és molt dur perquè, al capdavall, tu fas política per poder ajudar la ciutadania a resoldre els seus problemes i no pots, perquè no tens instruments.
 
Creieu que no haver estat visibles a l’Ajuntament us passarà factura o que ha servit també per renovar-vos?
 
Ho enfoquem de manera positiva. És dur i complicat, però entenem que durant aquests anys hem analitzat més la ciutat i ens hem preparat més que qualsevol altre partit. Portem des del maig del 2011 amb les eleccions al cap i fent les coses molt pas a pas. Ens ha servit per tenir més múscul.
 
Heu fet autocrítica?
 
Sí, sempre que hi ha un resultat dolent, se n’ha de fer. Qui no en faci, que no es dediqui a la política. Quan hi ha un resultat dolent és culpa teva, no hi ha altres lectures.
 
Quines han estat les principals motivacions per ser alcaldable d'Esquerra a Sant Feliu?
 
Primer, que el resultat negatiu del 2011 em va fer pensar que calia aportar molt més al projecte d’Esquerra a Sant Feliu. Perquè crec que les sigles històriques d’Esquerra es mereixen una representativitat molt més gran a la ciutat, no es mereixen ser residuals com ho han estat ara. Em sento, per formació, capacitat per representar Esquerra a Sant Feliu i poder fer de regidor si la gent ens vota.
 
Durant aquest temps, hi ha hagut algun canvi destacat a ERC Sant Feliu en relació al que hem conegut fins ara?
 
Sabem que volem representar a tota la ciutat i una de les primeres coses que vam fer va ser tenir la voluntat clara de parlar amb tothom. Hem iniciat una ronda de contactes amb totes les entitats de Sant Feliu, recopilant els seus problemes, inquietuds i anhels i el que volem és que la nostra proposta de futur no sigui d’Esquerra cap al poble sinó que com Esquerra intentarem canalitzar moltes propostes que faci la gent.
 
Creieu que l’Ajuntament està fent bé les coses en aquest últim mandat o us n’esperàveu més?
 
N’esperàvem més, tot i que sabem que avui dia els municipis tenen un límit en els pressupostos brutals, i que no es poden fer totes les polítiques que es voldrien fer. Però sent conscients d’això, creiem que és molt important la manera de fer les coses i com gestiones la participació de la ciutadania. Creiem que les maneres de fer són les mateixes de fa 30 anys. L’últim exemple és la decisió de la nau de Can Bertrand. Sense valorar el fons -potser en l’escola d’hoteleria hi podríem estar d’acord- la nostra concepció de la política és que que és la ciutadania que ha de poder decidir quin projecte hi va amb un debat a fons i entre tots implementem el que hem decidit entre tots, sigui una escola d’hoteleria o una biblioteca o un equipament que faci falta a les entitats. El nostre objectiu és que la ciutadania pugui decidir molt més en les decisions públiques a la ciutat. Ara a Sant Feliu, hi ha uns consells de participació, però el que fa l’Ajuntament és política de fets consumats: presentar unes decisions a les entitats i explicar-los que és el que hi ha. No hi ha un debat real.
 
Actualment a Sant Feliu hi ha un govern format per ICV i CiU, difícil d’entendre per alguns. Vosaltres l’enteneu?
 
L’entenem des de la perspectiva que en els municipis pesen més les relacions personals que hi pot haver entre les persones que formen totes les formacions que el que representen realment les sigles. I jo entenc que el 2011 a l’actual alcalde li va ser més fàcil entendre’s amb la gent de CiU que amb el PSC.
 
Us hi podríeu sentir còmodes?
 
No valorem l’opció d’estar a qualsevol govern. Nosaltres ens presentem per governar nosaltres i veig difícil, per no dir impossible, que ERC al 2015 entri a cap govern.
 
Al web d'Esquerra Sant Feliu heu publicat 3 notícies en els últims 6 mesos i pràcticament no heu presentat cap proposta o moció pròpia al Ple Municipal sobre política local. Preveieu incrementar l'activitat política aquest últim any de legislatura?
 
Aquest és un debat que tenim internament i jo sóc del parer que el paper que ara ens toca jugar no és el de presentar gaires mocions, perquè aquest paper l’hauríem de jugar si la ciutadania ens hagués donat aquest encàrrec, i no el tenim. Presentarem mocions quan veiem un tema alarmant, un tema urgent, com ja hem fet fins ara. Però el nostre paper ara és preparar-nos bé per les eleccions del 2015 i a partir del 2015 entrar amb més força que mai a l’Ajuntament. Llavors farem les mocions que calgui per arreglar les coses.
 
Quines serien les primeres coses que farieu si Esquerra obtingués l'alcaldia de Sant Feliu?
 
Canviaríem el model de relació entre administració i ciutadans. Seria una revolució.
 
Creieu que la pujada d’intenció de vot cap a Esquerra a nivell nacional es notarà a Sant Feliu?
 
A Sant Feliu històricament el percentatge de vots d’ERC ha estat molt similar del percentatge de vot nacional. En temps de crisi, és un desavantatge, com el 2011, en què no compta que a Sant Feliu hagis fet una molt bona feina, com crec que va passar el 2007-2011. I en moments bons és un avantatge, perquè encara que nosaltres aquests 4 anys no ens haguéssim preparat com ho hem fet, el 2014, com que la marca general està molt ben valorada, tindríem uns bons resultats. No ho trobo just, però és el que hi ha. A Sant Feliu això ens passa a nosaltres i al PP.
 
La consulta del 9 de novembre penseu que us afectarà d’alguna manera?
 
Nosaltres amb tota la feina que estem fent, el context nacional ni ens el plantegem. Som Esquerra Sant Feliu de Llobregat i treballem per Sant Feliu de Llobregat. En la feina que fem per Sant Feliu, per nosaltres el 9 de novembre no existeix. Estem tan centrats en voler-nos explicar bé a tothom, parlar amb totes les entitats i fer un bon projecte per Sant Feliu, que el context nacional a les reunions de les executives pràcticament mai el toquem.
 
L’independentisme ha crescut en els últims anys. Penseu que a Sant Feliu també?
 
Per començar fa 20 anys, només el reclamava un partit polític a Sant Feliu i ara com a mínim n’hi ha tres i un que està pel dret a decidir. S’ha notat, igual que a nivell nacional.
 
Què diríeu a algú que associï Esquerra només amb independentisme?
 
Això ha passat històricament sempre a Sant Feliu, i sempre dels mateixos actors que ens han volgut arraconar dient, per exemple, que ERC només representa a la gent del centre. Nosaltres quan estudiem fer un projecte per tota la ciutat, tenim en compte tothom, vingui d’on vingui, parli l’idioma que parli. Treballem per tot Sant Feliu, des d’una visió d’esquerres. Volem una ciutat on es visqui millor, una ciutat més justa i on les ganes de participar de la gent els gestors municipals les sàpiguen recollir.
 
Què et sembla l'apropament d'ERC a CiU en àmbit nacional?
 
Jo entenc que sense aquesta col·laboració avui dia de la primera força política del país amb la segona, no hi hauria procés de cap mena. Per tant, penso que el partit fa bé el procés, sinó, pel que diuen les enquestes, ja estaríem reclamant unes eleccions anticipades, i no ho estem fent. Estem col·laborant en tot, perquè sabem que l’objectiu del 9 de novembre és tan important, que ERC ha hagut de fer aquesta col·laboració amb el partit del govern.
 
Creus que ERC hauria aprovat uns pressupostos de CiU si no fos a canvi de l’aprovació de la data i la pregunta de la consulta per la independència?
 
Entenc que no. Que hagués estat molt més difícil arribar a un acord. Però també hem de dir que tothom que ha criticat els pressupostos ha presentat poques alternatives, sobretot a nivell d’ingressos, i la despesa que es fa és la que es pot fer. Els recursos públics, malauradament avui dia són limitats. A mi no m’agraden els pressupostos, a ningú d’ERC li agraden. Però entenem que són els únics possibles.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat