“Volem que la nostra política faci que els partits tradicionals canviïn la seva manera de governar”

Xavier Alegre Coordinador local i futur cap de llista de Ciutadans (Cs) a Sant Feliu

Carme Verdoy

La secció local de Ciutadans (C's ) fa poc més d’un any que compta amb un nou coordinador local i bon coneixedor de la política santfeliuenca. Es tracta d’en Xavier Alegre Buxeda, qui fou regidor del PSC a l’Ajuntament durant el període 2003-2011 i futur cap de llista de C's a les properes eleccions municipals del 2015. Sota el seu lideratge, Cs confia obtenir representació municipal, després de dos intents frustrats en les eleccions del 2007 i del 2011. Parlem del pas del PSC a Cs, del projecte de ciutat i de la gestió municipal.

 
Ciutadans (Cs)ja es va presentar a les eleccions del 2007 i 2011 sense obtenir representació.

En aquells moments no hi havia agrupació local, hi havia un grup de gent que va muntar Cs encapçalats pel David Delgado. El 2007 van treure més vots que el 2011 i després de la patacada del 2011, es van desinflar. El grup que hi havia es va dissoldre, fins que vam arribar un grup de gent que ens vam incorporar a finals del 2012. Durant el 2013, també s’ha anat afegint gent, ja sigui com a militans o com a simpatitzants.

Aquest últim any heu anat creixent a l’hora de donar-vos a conèixer.

Hi ha hagut una fase expansiva. Els resultats electorals acompanyen, de vegades a l’alça o de vegades a la baixa. I els de les eleccions autonòmiques de l’any 2012 a Sant Feliu van ser històrics per Cs, vam obtenir més de 2.500 vots, pràcticament sense fer campanya i amb estructura zero aquí. La primera estructura amb 8 companys es va constituir a principis de desembre de l'any 2012. A partir d’aquí, vam començar a treballar i últimament també hem fet alguna carpa informativa, com la carpa de la Salut, fa unes setmanes, on no vam parar d’atendre gent durant tot al matí, molts venien a preguntar-nos coses i a informar-se. I el dia que vam estar al mercat ambulant dels dilluns també vam tenir molt bona acollida, tot i que dues persones es van acostar per insultar-nos.

Tenint en compte el context actual, a quin àmbit de la població de Sant Feliu s’adreça Cs?

Molt variat. Començant per mi mateix. Ara farà 2 anys que vaig abandonar el PSC i la meva primera intenció no era tornar a la primera línia de la política. De fet, vaig ingressar a Cs formalment un any més tard. Davant de la Diada del 2012 i de l’actitud per part dels dirigents de rendibilitzar una manifestació ciutadana a límits grollers, també per part dels mitjans públics d’informació i dels diaris finançats amb diners públics, em va semblar que no em podia quedar a casa. Cs ha tingut l’embranzida que té perquè hi ha molta gent que no vol trencar Espanya. Catalunya té problemes de relació amb Espanya i Espanya amb Catalunya, però trencant no s’acaben aquests problemes.

Més enllà de la qüestió identitària i de la llengua, com definiria ideològicament Cs?

Cs és un partit que fa una clara anàlisi de la situació a partir del pensament socialdemòcrata, des de la vessant més social. Probablement des de la vessant econòmica, ocupa una posició més liberal. De tota manera, en aquests moments la discussió no està en “si eres azul o eres rojo”, sinó en “si tienes sentido común o no lo tienes”. Per exemple, en el cas de la llei de l’avortament. Jo personalment no entenc que una noia menor d’edat pugui abortar sense el consentiment dels seus pares. Però, a part d’això, estem del tot en contra de la nova llei. S’ha de reformar la llei de Zapatero en l’aspecte de les menors, però hem de tirar enrere la proposta que ha fet el PP, perquè no podem legislar sobre les voluntats de les dones.

Després d’haver-se dedicat tants anys a la política, es considera representatiu de la regeneració democràtica que proposa Cs?

Sí, perquè crec que la regeneració democràtica no és eliminar a tots els que hi hem estat i posar-ne de nous sense cap experiència. Jo crec que és intentar que tots aquells que han format part d’una trama fosca desapareguin del món de la política, i aquest no és el meu cas. Si alguna cosa em reconeixen tant els meus amics com els meus adversaris és la meva puresa en aquest sentit. Ningú ha posat en qüestió la meva honorabilitat.

El líder del PSC, Pere Navarro, ha declarat que Ernest Maragall, que forma part de la llista d'ERC a les eleccions europees, s'ha obsessionat amb el nacionalisme català i ha abandonat les preocupacions socials pròpies dels socialistes. Creu que es podria dir el mateix de vostè, que ha passat dels socialistes a Cs, però canviant el nacionalisme català pel nacionalisme espanyol?"

No, perquè jo no he posat les reivindicacions “nacionalistes espanyoles” per davant de la política social. No ho he fet ni ho penso fer. Ara, tampoc em penso quedar de manera immobillista davant de la possibilitat de trencar la convivència del país. De tota manera, ha arribat un moment que el tema de la independència m’avorreix.

Com s’explica la decisió de deixar el PSC i presentar-se com a cap de llista de Cs?

Jo dic una frase que és “quien tiene una pata en cada lado termina escacharrado”. I el PSC des del Congrés de Sitges tenia cada cop més una pota més allunyada de l’altra. Per acabar-ho d’adobar, el Congrés del 2012 va ser un desastre a l’hora de marcar objectius ideològics. Aquesta equidistància permanent ha fet allunyar el PSC cada cop més del seu electorat. Quan finalment vaig decidir tornar a la política, tot i que vaig tenir les meves contradiccions internes, vaig fer un procés d’immersió en les pàgines web d’UPyD, Cs i Iniciativa. Finalment em vaig decidir per Cs perquè el seu ideari polític és amb el que em vaig sentir més identificat, i sobretot per la claredat dels seus missatges.

Per quin motiu es presenta com a cap de llista?

Per diversos factors. Per experiència política, perquè he estat 32 anys al PSC, he estat regidor a Sant Feliu, he estat membre de l’executiva nacional d’UGT, sóc funcionari municipal de l’Ajuntament de Barcelona des de fa 33 anys… La meva vida professional ha girat sempre a l’entorn del municipalisme. També per experiència técnica: he estat 8 anys tinent d’alcalde d’urbanisme, seguretat ciutadana i transports i circulació. Tot això afavoreix que la resta de companys assumeixin que sigui coordinador local, portaveu i qui encapçali la llista. Però nosaltres som conscients de la realitat que ens envolta i anar de número u o dos al final és el mateix, perquè lamentablement en aquests moments no aspirem a obtenir l’alcaldia. Ens proposem intentar que la nostra posició sincera davant dels temes faci que els partits tradicionals canviin la seva manera de governar.

Ha rebut suport d’algun antic votant socialista de Sant Feliu?

Sí, i de militants també, de Sant Feliu i de la comarca. De fet, no sóc l’únic cap de llista de la comarca exregidor socialista.

Com valora la tasca que està fent l’equip de govern de l’Ajuntament?

La veritat és que són tres anys perduts per Sant Feliu. Aquest govern municipal només ha fet una cosa: apujar els impostos. N’ha creat de nous i els ha apujat. Si els apuges i darrere d’això hi ha una inversió pública que genera nous espais… Però no ha estat així i per tant un es pregunta en què s’han gastat els diners. Al ple de febrer, es va dir que hi ha una liquidació de pressupost  amb més d’un milió d’euros de superàvit. I els diners no són per estar a la caixa de l’Ajuntament, són per invertir a la ciutat, o en inversions productives o ajudant a les persones. No té sentit que l’Ajuntament tingui diners i hi hagi sots als carrers. Ara bé, també he de dir que en polítiques socials, l’Ajuntament no ha patinat del tot. No ha tingut iniciativa però ha estat capaç de reaccionar davant de les necessitats més urgents de la gent amb  més problemes de protecció social. Això s’ha de valorar positivament.

I l’oposició?

Un autèntic desastre. El govern és dolent, perquè dels 11 regidors que en formen part del govern, només en governen 3. Però d’oposició no en fa ningú.

Ni uns ni altres?

Són iguals de dolents tant uns com altres. Això del superàvit ho havia d’haver dit l’oposició.

El PSC en va parlar.

Però jo no vaig entendre el que va voler dir. I si jo no l’entenc, els ciutadans de peu és més difícil que els entenguin. L’oposició ha de tenir l’habilitat de posar les seves crítiques en una tessitura que la gent les entengui, no pot fer un discurs tècnic. Els regidors de Sant Feliu no han de pintar la paret, han de decidir el color de la paret. Per tant, des de l’oposició no pots baixar al terreny de la discussió tècnica, la discussió és política. S’ha d’explicar de manera que la gent entengui la seva posició cap a la proposta tècnica que presenta el regidor d’economia.

En els últims mesos s’ha parlat de la possibilitat que es creï una candidatura d’Independents de Sant Feliu sorgida del moviment veïnal. El fet que es pugui presentar complica l’escenari de cara a unes properes eleccions?

Per començar, és legítim que tothom intenti fer propostes per millorar la convivència de la ciutat. Que un grup de ciutadans al marge dels partits polítics intenti muntar una candidatura no em sembla malament. La governabilitat a partir del 25 de maig de l’any que ve estarà molt complicada. ERC entrarà, segurament nosaltres també i si hi són els veïns serem 7 grups, a banda de si la CUP finalment també es presenta. Amb 7 grups ningú tindrà prou majoria per governar sol. Però em temo que dos partits junts tampoc la tindran. Per tant, o bé es governa amb minoria o estem abocats a governs municipals tripartits. La governabilitat a la ciutat serà molt complicada i per tant requerirà de tots nosaltres de fer un esforç de pacte.

Amb quina previsió de representació treballen des de Cs?

Fa mesos que dic que dos regidors és un bon resultat i tres és un excel·lent resultat. Però falten molts mesos i les coses poden variar molt. Dir-ho ara és agosarat i poc científic.

Cs és un partit amb vocació de govern?

Evidentment sí.

Contemplen alguna aliança a hores d’ara?

No, ara no.

I en descarten alguna?

Això sí. Tots els partits que vulguin la independència no seran companys de govern nostres.

I Iniciativa?

Iniciativa es descartarà o no en funció del que faci. Iniciativa té un problema intern i ha d’aclarir la seva posició.

Hi ha la possibilitat que es pugui presentar a les llistes de Cs per al Parlament de Catalunya?

Ni m’ha passat pel cap. Però si m’ho hagués de plantejar, no forma part de la meva ambició més propera. Em sento molt còmode en el món municipal.

Si Cs entra al govern, què creu que caldria canviar a Sant Feliu?

D’una banda, el tema dels impostos. Hem de replantejar la pressió fiscal. Nosaltres creiem que la pressió fiscal en aquests moments de crisi està per sobre de les possibilitats dels ciutadans. Per tant, o millora la situació econòmica en general o hem de reduir la pressió fiscal. És a dir, si pagues més impostos, tindràs menys diners per consumir, això farà que el consum intern sigui cada cop menor i hi haurà menys activitat econòmica, més gent a l’atur i més gent que necessitarà l’ajuda dels  públics per poder sobreviure. En la mesura que puguem anar reduint la pressió fiscal en situació de crisi, la gent podrà tenir més diners i podrà consumir, si la gent gasta més, hi haurà més moviment, més gent treballant i més gent contribuint. En època de bonança, s’han de pujar els impostos i en època de crisi, congelar-los.I d’altra banda, l’Ajuntament no es pot permetre el luxe de seguir presentant uns números tan brillants de superàvit quan hi ha famílies a la ciutat que ho estan passant molt malament. Els diners han d’estar destinats a les persones que ho estan passant malament, les inversions es faran quan la situació econòmica millori.

Per acabar, parlem d’un dels punts que es defensava al programa electoral de Cs: eliminar el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Si es continua apostant per suprimir-lo,qui hauria d'assumir competències com les beques menjador o el transport escolar?

Tenim Ajuntaments, l’Àrea metrpopolitana, el Consell Comarcal, la Diputació, etcètera. Hi ha un sobredimensionament de les estructures administratives que fan incomprensible la gestió per part dels ciutadans i incrementen de manera desorbitada la despesa de la gestió pública. Nosaltres estem en contra de la LRSAL bàsicament perquè no es carrega les Diputacions, que avui dia no tenen sentit. El que hem de reforçar és el poder dels Ajuntaments. Però aquí s’obre un debat: Catalunya té els mateixos municipis pràcticament que Alemanya, i Espanya en té 8.700. És raonable? És sostenible? Aquesta és la gran pregunta.

Què s’hauria de fer?

Si hem de decidir que el municipi més petit tingui 15.000 habitants, que és el que recomana la Comunitat Europea, posem-nos a treballar en això, però no fem invents de deixar municipis de menys de 20.000 habitants i  treure’ls competències perquè les gestionin les Diputacions. Per tant, seguim defensant que el Consell Comarcal del Baix Llobregat ha de desaparàixer, i els serveis que fa ara que els gestioni l’Ajuntament o l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Algú gestionarà millor que l’Ajuntament de Sant Feliu les beques de menjador de Sant Feliu? No ho crec.

Comentaris

Aycart S Feliu Llobregat
29.

Aquest sr.està fent una radiografia de C's que es per alucinar, jo no reconec per res a aquest partit i l'ideari que el Sr Enric ens dibuixa
Només dir que C's vol eliminar el català a les escoles, a les institucions ,a la tv autonòmica escombrar a Mossos etc etc .Espero que el seu C's no guanyi mai i no tinguem que comprovar malauradament les seves intencions .

  • 0
  • 0
Marieta de l'ull viu Sant Feliu
28.

El sr. Alegre a C's??? vaja es veu que aquest sr. d'ofici desconegut, es dedica a canviar de jaqueta per veure qui li paga millor. Durantl'època fosca de l'urbanisme a st. Feliu el sr. Alegre pel mig, per crear mal rotllos de convivència, el sr. alegre pel mig, ...la seva oficina de treball "el bar de davant l'ajuntament". un exemple de treballador incansable, d'integritat moral absoluta. Quin fixatge!

  • 14
  • 7
Agustí Chavarria Mtnez. Sant Feliu de Lloregat
27.

M'he quedat de pedra quan he vist a Xavier Alegre presentant-se per C's. No m'hauria imaginat mai veure una cosa així, però una vegada més veig que en aquesta vida tot és possible. Suposo que si algun dia si me'l trobo m'explicarà el per què...

  • 7
  • 11
PEPE ILLO SANT FELIU
26.
Creo que siempre he intentado expresarme con corrección y con respeto. No se donde se ven los insultos.

Estimados compañeros de debate, la expresión "ladran, luego cabalgamos" no he tenido el honor de inventarla ni está dicha con ninguna acritud. De verdad. A falta de mejor fuente os dejo este link, pero os animo a buscar fuentes alternativas: http://es.answers.yahoo.com/question/index?qid=20120828160002AAhl4wY

Como ya estais bastante nerviosos no diré nada más. Pero relajaros, que todavía os queda "más mili, que al palo de la bandera". !Uy! alguién pernsará que estamos invocando a Franco, perdón, perdón.

Respecto los amigos y los delitos, siempre quedan los juzgados y los medios de comunicación, para las penas civiles, penales y de telediario. Y si alguien cuando tocaba no lo hizo, se deberá de resignar.

Parece que el tema del señor Alegre está batiendo records de efervescencia. Supongo que estará contentísimo...
  • 8
  • 10
Joan Sant Feliu de Llobregat
25.
#18 Si te raó el comentari nº 22 puc suposar que si torna aquesta gent també, al darrera seu tornaràn els "grisos"...
Jo també vaig a fer-me una tila per calmar-me els nervis i a més m'apuntaré a un gimnàs per millorar la velocitat que he perdut. Serà curiós trobar-nos de nou corrent davant els grisos, sense barba i sense cabells, qui ens ho habia de dir...
  • 6
  • 6

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat