Neix l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat

El projecte pretén impulsar i donar visibilitat a l’economia cooperativa a la comarca. L'Ajuntament de Sant Feliu és un dels que en forma part

La seu del Consell Comarcal acollia la setmana passada la presentació de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, format per entitats i ajuntaments de la comarca, entre ells el de Sant Feliu. La proposta vol crear i impulsar al territori nous llocs de treball a partir de la promoció de l’economia social i cooperativa. La iniciativa s'emmarca en la Xarxa d'Ateneus cooperatius impulsada des del govern de la Generalitat de Catalunya.

Objectiu: potenciar l'economia cooperativa

La presentació la va obrir el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, va recordar que “l’economia cooperativa al Baix Llobregat no és una idea nova”, sinó que ve de lluny, i és “un moviment que té múscul a la comarca”. Josep Vidal, director general d’Economia Social de la Generalitat, va destacar que el projecte és un repte per a la Generalitat que vol ser “un espai de trobada i un punt per a compartir propostes, on es treballarà amb la comunitat i el seu entorn”. La intenció és generar espais d’economia cooperativa, més sostenible que el model d’economia actual, i es treballarà per la comunitat. Segons Vidal, aquest projecte suposa “un pas endavant en el camí cap a una economia cooperativa, capaç de crear llocs de treball de més qualitat i d’enxarxar el territori i els seus agents”.

Tant Perpinyà com Vidal van voler destacar que no és un projecte que sorgeix de les institucions, sinó que “neix del territori, dels seus agents i les seves necessitats”. En aquest sentit, van afirmar que “l’Ateneu serà el que les entitats i les cooperatives vulguin, i han de ser aquests qui marquin el camí a seguir”. També van dir que “des de les institucions aportaran els instruments que siguin necessaris, i informaran de tots els mecanismes que les cooperatives tenen al seu abast”. Tot i que fins al moment la Generalitat té previst donar suport als Ateneus fins al 2019, esperen que el projecte tingui continuïtat en el temps.

13 entitats i ajuntaments formen part del projecte

Actualment, l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat està format per 13 membres: Fundació contra la Fam, Calidoscoop SCCL, Consultoria CoopdeMà SCCL, Cooperativa Obrera de Viviendas SCCL, Grups associats pel treball sociocultural (GATS), l’Associació Social Business City Barcelona, els ajuntaments de Sant Feliu, Esplugues, el Prat, Sant Boi, Vallirana i Viladecans, i el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Un dels objectius principals és ampliar el nombre d’entitats que el formen.

Algunes de les accions que es volen tirar endavant són promoure la continuïtat de negocis que estan prop del tancament, perquè puguin seguir de forma cooperativa, incidir en els centres educatius mitjançant xerrades i informar gestories o les assessories del model cooperatiu. En aquest cas, des de l’Ateneu es posarà tota la informació al seu abast, perquè puguin assessorar correctament als treballadors. A més, l’Ateneu vol mapificar tots els projectes i cooperatives existents al territori per conèixer la situació actual i donar suport tant als projectes ja existents, com als futurs.

De moment no comptaran amb un punt físic oficial, sinó que hi haurà diferents punts d’informació repartits pel territori, ja que es vol apostar per la gestió compartida a tota la comarca.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat