Nacho Vegas inaugura la Setmana de la Poesia en un concert a Els Pagesos

El cantautor asturià, acompanyat de Hans Laguna, va interpretar alguns dels temes més destacats del seu repertori en una sala plena

La cua a les vuit del vespre a la Sala Ibèria feia preveure que la sala Els Pagesos quedaria petit per veure Nacho Vegas. L’entrada era grauïta però per evitar aglomeracions s’havien repartit dues hores abans que comencés l’espectacle. A les 10 en punt a la sala ja no hi cabia ningú i tothom es feia lloc com podia –fins i tot bona part del públic va acabar seient al terra– per no perdre’s la inauguració de la Setmana de la Poesia. Hi havia expectatives: el cantautor asturià Nacho Vegas és un dels noms destacats del panorama musical actual i un dels més potents de la Setmana de la Poesia de Sant Feliu que s’allargarà fins el 27 de març amb actes repartits per tota la ciutat.

 

Un concert intimista i un públic entregat

La poesia es respirava només entrar a Els Pagesos, a banda dels cartells amb els noms dels grups i poetes que passaran durant els propers dies per la sala, una pluja de poemes rebia el públic. En un sentit literal: al vestíbul d’Els Pagesos s’hi havien situat desenes de poemes que permetien endinsar-se en l’univers poètic d’artistes diversos, de Benedetti a Machado, passant per Maria del Mar Bonet o Fina Garcia Marruz, entre molts d’altres. Una benvinguda que situa del tot el públic en el context poètic. De fet, en principi estava previst que Nacho Vegas fes un recital del poemari que publicarà a l’abril, però finalment va oferir un concert acompanyat de Hans Laguna, repassant diversos temes de la seva trajectòria. “Yo no soy poeta, compongo canciones”, va deixar clar quan va entrar a l’escenari, però tot i això va recitar un parell de poemes, abans d’agafar la guitarra.

 

Nacho Vegas va arrencar fent riure al públic mentre explicava la història de com va conèixer Hans Laguna, que l’acompanyaria amb la guitarra elèctrica. L’anècdota del “ballenato” va escalfar un públic que va estar concentrat durant l’hora i mitja que va durar el concert. Potser l’atmosfera intimista que es va crear, acompanyat de la il·luminació tènue de la sala, i segurament el fet que ningú gosés moure’s per no perdre el lloc que havia trobat per seure, feien que tothom estigués atent en el concert, en silenci i pendents d’un escenari on Nacho Vegas es movia còmodament, tant, que en més d’una ocasió –i més de dues– va haver de parar de cantar i tornar a començar perquè perdia el fil de la lletra. El públic era generós i li va perdonar tots els errors, que en realitat donaven un punt d’autenticitat a l’actuació del cantautor asturià acompanyat en tot moment per Hans Laguna. Ni entre aplaudiment i aplaudiment, se sentia gaire gent parlar i, fins i tot, els fans més incondicionals corejaven les lletres més conegudes en veu baixa.

 

La versió propera de Nacho Vegas

Alguns dels temes més aplaudits van ser “Ciudad vampira”, amb què va obrir el concert, o “La vida manca”, totes dues del disc Resituación, publicat el 2014. Aquesta última, però, va provocar també una doble encallada de Nacho Vegas amb la lletra que es va acabar resolent després d’una abraçada de Hans Laguna molt reclamada pel públic. Tot i que bona part del públic era fan devota de Nacho Vegas, pels qui s’hi acostaven per primera vegada no va ser del tot fàcil, precisament pels dubtes en alguns temes que dificultava connectar amb la col·lecció de cançons tristes de l’artista. De tota manera, Nacho Vegas va saber donar la volta als ‘errors’, aprofitant-los per buscar la complicitat amb el públic, fins i tot quan a Hans Laguna també se li va espatllar, de cop i volta i a mitja cançó, la guitarra elèctrica. Per sort, ho va acabar resolent i tots dos van completar un concert que va anar pujant d’intensitat i que va arribar al seu punt àlgid amb l'últim tema, “La gran broma final”. Amb els bisos, Nacho Vegas va disculpar-se (“estaba muy nervioso”) i va tancar el recital amb una cançó tradicional asturiana i “Luz de agosto en Gijón”, de nou accidentada però potser la més aplaudida per un públic agraït.

 

Els fans més fans van marxar a casa satisfets i els qui ahir descobrien Nacho Vegas van viure un concert en petit format on el cantautor va exposar la seva versió més propera. L’actuació va ser l’obertura de la Setmana de la Poesia que el regidor de cultura, Manel Martínez, va presentar breument a l’inici del concert. “Volem que la poesia esdevingui identitat de la ciutat”, va afirmar Martínez, que també va exposar la voluntat de “contribuir a la creació i difusió de la poesia. La poesia ens aporta sentiments, que són imprescindibles per defensar una revolució poètica i la transformació social. La poesia ens fa grans com a persones i com a societat”, va concloure.

 

En els propers dies, la ciutadania ho podrà viure en primera persona a través de la vintena d’activitats que s’han programat en diferents espais i per a públics diferents. Avui divendres, l’oferta és triple: a les 19h a Els Pagesos, “Galeano encendido”, amb el músic peruà Gaddafi Núñez. A les 21h, nit de jazz i poesia de la mà de Contrabaix, amb les poetes Míriam Cano i Núria Domènech, acompanyades del jazz d’Albert Bover i Marco Mezquida. Les entrades costen 12 euros. I a les 23h, a Milenio Music Bar, performance poètica amb l’espectacle “Es pot lligar de diferents maneres”, amb Núria Pujolàs + “Suicidio Colectivo” i l’associació literària La Mordida.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat