10 claus per entendre la polèmica del 'campito'

Què ha passat amb la pista de futbol ubicada a la Plaça Consell d'Infants?

1. Què és el 'campito'?

El 'campito' és el nom amb què es coneix popularment la pista de futbol ubicada a la Plaça del Consell d'Infants. La plaça és un espai ampli d'uns 7.500 metres quadrats i que està a l'interior de l'illa delimitada pels carrers Jaume Ribas, J.A. Samaranch, Pla i Ramon i Cajal, al barri Falguera. Hi ha espais verds, una zona de jocs infantil, pistes de petanca i també aquesta pista de futbol, que fa 22 metres per 12, situada en un dels extrems de la plaça, a la vora de tres blocs de pisos. L'espai està destinat a infants fins als 12 anys.

2. Com s'inicia la polèmica?

Fa unes setmanes que els veïns i usuaris de l'espai es van trobar que no podien entrar al "campito" perquè estava envoltat de tanques. La majoria no en sabien els motius i se'n van assabentar a través d'una carta que va enviar la regidora d'urbanisme i del barri, Lídia Muñoz, en què els comunicava directament que la pista es traslladaria per motius d'incivisme: s'hi especificaven "trencaments de vidres", "incompliments d'horaris" i "problemes greus de convivència". La nova ubicació havia de ser al parc Mercè Rodoreda del barri de Mas Lluí, a uns dos quilòmetres de distància de la ubicació actual.

3. Enrenou a les xarxes i recollida de firmes

La decisió va sobtar bona part del veïnat del barri Falguera i especialment les famílies usuàries de la pista. A principis de la setmana passada, es van sentir diverses veus crítiques amb la decisió presa i la manera de comunicar-ho. Crítiques a l'equip de govern que es van poder llegir a Facebook i que van generar intensos debats de persones que reivindicaven el bon ús de la pista i la manca de comunicació amb el veïnat del barri usuari del 'campito'. A més, també es va iniciar una recollida de signatures per evitar el trasllat, que es presentaran aquest dijous al ple municipal.

 

4. Després de les protestes, l'Ajuntament rectifica i convoca una reunió amb el veïnat

Arran de l'allau de crítiques, a mitjans de la setmana passada, l'equip de govern va rectificar i va anunciar, també a través de les xarxes socials que rectificaven i que la pista es traslladaria però es quedaria al barri. A més, també van convocar una reunió per divendres passat per parlar amb els veïns sobre la situació. Una trobada oberta a tothom que es va fer al centre polivalent Falguera, on van participar una vintena de veïns, l'alcalde, Jordi San José, la regidora d'urbanisme i del barri Falguera, Lídia Muñoz, i el regidor de via pública, Manuel Leiva i representants de l'oposició, com el portaveu de Ciutadans, Raul Alba, i el de Veïns per Sant Feliu, Silvestre Gilaberte, a més de la presidenta de l'AAVV Falguera, Mireia Ribas.

5. El motiu de fons pel trasllat: queixes constants per incivisme

L'argument que esgrimeix l'Ajuntament per defensar el trasllat del 'campito' són les "constants queixes rebudes per l'ús incívic de la pista", tal com va explicar la regidora Lídia Muñoz a la reunió de divendres. Queixes que, segons la regidora, impliquen "causes judicials obertes, informes i parts mèdics i danys materials". Muñoz va assegurar que "com a regidora de barri, cada mes he rebut queixes de persones diferents amb el mateix neguit sobre aquest espai". Això és el que va portar l'Ajuntament a decidir el trasllat sense pensar en les persones que en feien un bon ús: "no vam pensar en escoltar l'altra part".

 

6. L'equip de govern es disculpa

Precisament per això, l'alcalde va obrir la reunió expressant "disculpes" perquè "l'Ajuntament no va enfocar el tema de la manera correcta". San José va defensar que "la pista s'ha de moure", però va fer autocrítica concretant dos errors: "escoltar només una part i no totes i treure la pista del barri". Per això, va explicar que es mourà però mantenint-la al barri Falguera. També es va disculpar la regidora d'urbanisme, Lídia Muñoz, que és qui coordinarà una comissió per consensuar a quin espai s'ubicarà finalment el 'campito'.

 

7. Els veïns defensen el paper social del 'campito'

Una vintena de veïns van participar a la reunió de divendres passat. La gran majoria dels que hi van anar eren defensors de l'ús del 'campito' i van agraïr la rectificació del govern, tot i que van expressar "el malestar profund quan vam saber que treien el 'campito' i que ningú ens havia dit res". Diversos veïns van posar d'exemple la funció social del 'campito": "no només són nens jugant a futbol, sinó que veus com els grans cuiden dels petits". Sobre les queixes, es va demanar que es diferenciessin "les molèsties per cops de pilota que per baralles". I en aquest sentit part dels veïns va recriminar que "la policia arriba tard, quan truquem perquè hi ha algun conflicte". A més, van lamentar que "calgui arribar a un informe de lesions per tractar problemes d'incivisme".

 

8. El 'campito' es quedarà al barri Falguera, però on s'ubicarà?

Ara cal decidir en quin espai se situarà i això és el que s'haurà de decidir en les properes setmanes. Per això, divendres es va anunciar que es convocava una comissió, formada per representants de l'equip de govern, per membres de l'oposició que ho vulguin, per l'AAVV Falguera i per les persones a títol individual que en vulguin formar part. La primera reunió es farà dilluns que ve, 6 d'abril, i la intenció és resoldre el tema en tres setmanes. L'equip de govern ja va plantejar a la reunió diferents ubicacions possibles: el parc del Llobregat, la plaça Alfons Comín o la mateixa plaça del Consell d'Infants, movent-la de lloc. Davant d'això, la majoria dels veïns presents a la reunió preferien que s'ubiqués prop de la zona actual, a poder ser en un espai de la mateixa plaça.

 

9. El paper de l'AAVV Falguera

A la comissió per decidir on es reubica el 'campito', també hi tindrà presència l'AAVV Falguera. La seva presidenta, Mireia Ribas, va rebre diverses crítiques de veïns a la reunió de divendres, que es preguntaven si des de l'entitat veïnal se sabia que es desmuntaria la pista i es traslladaria. Ribas va respondre que "sabíem que hi havia problemes i sabíem que podia passar, però de la decisió me'n vaig assabentar fa poc". Va assegurar que s'havia quedat "parada" amb la carta i que "primer calia haver parlat amb els nens" i mantenir-la al barri.

 

10. VSF qüestiona perquè la policia triga en arribar i Ciutadans proposa una consulta al barri per la reubicació de l'espai

A la reunió de divendres hi van assistir el portaveu de Ciutadans, Raul Alba, i el de Veïns per Sant Feliu, Silvestre Gilaberte, que van agraïr la rectificació de govern i la proposta del treball en comissió. Gilaberte va aprofitar per subratllar que "la policia depèn de l'equip de govern i cal prendre decisions perquè intervinguin", en relació a les queixes pels retards de la policia quan hi ha conflictes a la zona. Raul Alba va proposar fer una consulta ciutadana amb el cens del barri amb tres propostes per reubicar l'espai, però la regidora Lídia Muñoz ho va descartar perquè "sotmetre-ho a consulta farà enfrontar la gent i no ho volem: preferim que es treballin pros i contres i arribar a una proposta de consens".

Comentaris

Mireia Sant Feliu
1.

No ho entenc. Quina mena de solució és moure el campito? S'ha de buscar una solució als problemes de convivència però movent-lo només se soluciona el problema dels veïns que hi ha prop i es porta el problema a uns altres veïns. Quan aquests veïns també es queixin, que farà l'Ajuntament? Tornar-lo a canviar de lloc? Serà el campito ambulante?

  • 5
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat