El trasllat del centre de culte musulmà a Can Calders genera debat

Actualment està ubicat en un local del carrer Ventura i Gassol i ara es vol traslladar en una nau més gran al carrer Joaquim Monmany

Polèmica a Sant Feliu pel trasllat d'un centre de culte musulmà del carrer Ventura i Gassol, entre el carrer Verge de la Salut i el Passeig dels Pins, al carrer Joaquim Monmany, al barri de Can Calders. La comunitat musulmana vol comprar un local més gran i l'Ajuntament ha iniciat els tràmits per ampliar els usos d'aquest espai, que fins ara era un local comercial. Davant d'això, alguns veïns de la zona demanen que l'Ajuntament no permeti que el centre de culte s'ubiqui en aquest local i han iniciat una recollida de signatures. L'Ajuntament té clar que el canvi tirarà endavant i equip de govern i oposició han fet front comú amb un comunitat conjunt on defensen el dret a les creences religioses i a disposar d'un local de culte i recorden que Sant Feliu es va declarar al desembre "ciutat lliure de prejudicis i rumors vers la diversitat cultural".

Canvi d'ubicació per necessitats d'espai

La comunitat musulmana de Sant Feliu compta des de fa disset anys amb un espai de culte, ubicat al carrer Ventura i Gassol, al barri centre. És un lloc amb capacitat per menys d'un centenar de persones, que mai ha generat cap problema de convivència. L'espai, però, ha quedat petit i fa un temps que es plantegen buscar un lloc amb més espai per a traslladar-hi el centre de culte. Finalment, han trobat un local més gran al carrer Joaquim Monmany, al barri de Can Calders, que volen comprar. Ara la comunitat musulmana ha demanat a l'Ajuntament el permís per habilitar aquesta nau com a centre de culte musulmà, un permís que està en procés de tràmitació.

Aquest trasllat ha estat rebut amb recel per alguns veïns de la zona, que la setmana passada van començar a recollir signatures per demanar a l'Ajuntament que s'instal·li el centre de culte en aquest local. A més, també es van publicar a les xarxes socials missatges de rebuig a la ubicació d'aquest local al carrer Joaquim Monmany. Davant d'això, l'Ajutament en bloc va fer públic divendres passat un comunicat conjunt dels grups de govern i de l'oposició defensant el compromís de Sant Feliu per "garantir els drets fonamentals i els drets a les llibertats personals, a tenir creences religioses i a disposar d'un centre de culte".

En el comunicat, s'hi especificava que la comunitat musulmana de Sant Feliu vol traslladar l'actual espai de culte ubicat al carrer Ventura i Gassol en un local al carrer Joaquim Monmany i que, per adequar-lo com a espai de culte, s'han d'ampliar els usos d'aquest local, que fins ara reunia les condicions de local comercial. És per això l'Ajuntament ha comença la tramitació d'un planejament urbanístic per facilitar aquest canvi. Al març es va fer l'aprovació inicial de la modificació puntual del Pla Especial d'Espais Lliures i Equipaments comunitaris de Can Calders; ara el pla estarà a exposició pública i el tema es debatrà al ple municipal del mes de maig o juny, segons l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José. En el comunicat, també s'aclareix que la comunitat musulmana no ha rebut cap subvenció per comprar aquest espai.

 

San José: "els drets no es negocien"

L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, ha afirmat en declaracions a Fetasantfeliu que "entenem que la comunitat musulmana té tot el dret administratiu en fer aquesta petició i qualsevol persona té dret a un lloc a reunió i a disposar d'un centre de culte". San José assegura que "serem absolutament instransigents amb aquesta qüestió, perquè els drets no es negocien" i adverteix que "ni que em presentin 50.000 signatures aturarem els tràmits". L'alcalde de Sant Feliu subratlla que "estem parlant de valors democràtics, no és una qüestió religiosa".

El rebuig al centre de culte musulmà és nou a Sant Feliu, on des del 2004 hi ha hagut aquest espai al carrer Ventura i Gassol sense problemes de convivència. Amb el trasllat d'aquest local, però, apareix a la cituat el fantasma de la xenofòbia, que en els últims anys ha anat creixent arreu d'Europa. Precisament per poder fer front a situacions d'aquesta mena, l'Ajuntament es va declarar al ple de desembre "Ciutat lliure de prejudicis i rumors vers la diversitat cultural", un nomenament que vol servir per actuar davant de rumors com els que s'han generat arran del trasllat d'aquest centre de culte musulmà.

L'alcalde de Sant Feliu atribueix la situació al "feixisme que està reapareixent arreu d'Europa" i admet que el preocupa "perquè a Sant Feliu no hem tingut mai cap problema en aquest sentit". 

Comentaris

Luis miguel casas San feliu de Llobregat
6.

No es per motius religiosos pero totom sapiguen que el valor dels patrimonis del voltant es devaluen .es per aixo que ningu u volt molt aprop seu .y com tots sapiguen en dos anys sera petit .a 200 metres hi ha naus disposas y no habria tantas disputas

  • 6
  • 6
mj Sant Feliu
5.
Llegint tots els comentaris que han sorgit en diverses xarxes socials em sorgeixen diverses preguntes.
1. En l'actual centre de culte , quantes queixes hi ha per part dels veïns?
No recordo haver sentit res ni llegit cap en cap mitjà.
2.Tots els catalans són independentistes i garrepes, els bascos etarres i els andalusos graciosos?
Si creiem que això són tòpics per què creiem que tots els musulmans han de ser terroristes ??
Cal no confondre l'ésser terrorista amb ser musulmà.
3.Com al seu país no respecten els drets nosaltres tampoc se'ls respectarem a ells?
En aquest cas ens estem comportant com ells, als que tant critiquem.
4. Es demana fer un ple de l'Ajuntament i que es voti . Per obrir un centre Evangelista o de Testimonis de Jehovà també és necessari?
Crec que els drets de les persones han d'estar per sobre de les religions o els orígens.
  • 17
  • 6
No es Viernes Santo, es República Vila de cans
4.
Hablar de fomento de la religión en el caso del centro religioso-cultural de Sant Feliu es poco menos que del del género tontolahaba. Ahora,.lo que sería ibteresnte es saber cuánto escaquea la religión única y verdadera, y el resto, de IBI en la ciudad gracias a las leyes del estado "aconfesional" y conocer la psición al respecto de los palmeros del "Nou Estat d'Europa".
  • 4
  • 12
Toni Sant Feliu de Llobregat
3.

"perquè a Sant Feliu no hem tingut mai cap problema en aquest sentit"

L'alcalde potser no sortia de casa quan el poble estava ple d'skinheads nazis que ens apallissaven pel carrer i que fins i tot tenien una botiga de roba i llibres feixistes al carrer de la font del cuento, però li asseguro que a Sant Feliu sí que hem tingut un problema en aquest sentit, i sembla que el seguim tenim!

  • 20
  • 10
Papista Sant Feliu
2.

Hi estic d'acord, Félix. No s'ha de donar suport a cap religió que no respecti els drets de les dones o el col·lectiu LGBT.

Entenc que, per tant, estaràs d'acord amb mi en que també cal tancar la Catedral de Sant Llorenç (davant de l'Ajuntament, ni més ni menys!), el bisbat de davant del polígon Matacàs, i el saló del regne dels testimonis de Jehovà de davant del cementiri.

  • 25
  • 7

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat