La mona de Pasqua; clàssica o amb figures de xocolata?

Els més petits prefereixen figures de dibuixos animats, però les pastisseries de Sant Feliu mantenen les vendes dels dos estils

 • Mona en forma d'edifici/ Foto: Anna Rovira. Anna Rovira
  Mona en forma d'edifici/ Foto: Anna Rovira
  Fotos: Anna Rovira
 • Mones de Pasqua/ Foto: Anna Rovira. Anna Rovira
  Mones de Pasqua/ Foto: Anna Rovira
  Fotos: Anna Rovira
 • Mona d'exposició/ Foto: Anna Rovira. Anna Rovira
  Mona d'exposició/ Foto: Anna Rovira
  Fotos: Anna Rovira

S'apropa el Dilluns de Pasqua i, per tant, les tradicionals mones; els pastissos més llaminers i decorats amb xocolata que esperen els infants. La tradició diu que el padrí regala la mona al seu fillol i tota la família se la menja plegada durant l’anomenat “dia de la mona”.

Aquesta tradició de menjar-se la mona durant la Pasqua Florida està documentada des del segle XV; la forma i la composició han anat variant al llarg del temps. Antigament, tenia forma de tortell i es feia amb una pasta de pa una mica més enriquida del normal col·locant tants ous pintats com tenia el fillol o fillola. Tal com ha explicat a Fetasantfeliu Jordi Plana, propietari de la pastisseria Can Plana, la mona clàssica que es ven avui té tres variants: la que es fa “amb brioix, massapà i ous durs a sobre”, la que s’elabora amb “pa de pessic d’ametlla, recoberta amb mantega dolça i amb guarnicions de filigranes”, i per últim la que es compon de “pa de pessic d’ametlla, recoberta de gemma i guarnida amb fruita confitada”. Aquestes mones clàssiques de xocolata que s’acostumen a decorar amb plomes es van començar a fer a finals del segle XIX i encara perduren avui dia.

Actualment, les noves generacions “han substituït la base de la mona per figures només de xocolata”. Tot i això, les vendes acostumen a estar igualades, segons explica Houda Bentohami, treballadora de la pastisseria Mas Tr3s. Això sí, o bé s'opta per comprar la mona clàssica o per la figura de xocolata; no s’acostuma a fer les dues coses. Les figures que més trien els nens són del Barça o de dibuixos animats, com “la Patrulla Canina, la pel·lícula Vaiana, la Pepa Pig, Cars o Pokemon i fins i tot d’Star Wars”, diu Bentohami fent memòria de les vendes que han fet fins ara.

Últimament també sembla que s'està posant de moda cuinar postres a casa, però en el cas de la mona la gent segueix anant a comprar-la a la pastisseria perquè “els nens cada cop són més exigents i la figura de xocolata no es pot fer a casa, per això es compra la mona”, explica la dependenta de MasTr3s. Fins i tot a Can Plana diuen que “les vendes van creixent arran de la falta de temps a les llars, i la comoditat fa decantar la balança”. Tot plegat manté la tradició de la mona com un clàssic que es transmet de generació en generació.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat