Ple d’abril: el més crispat dels últims anys

Tens debat entre veïns per la creació d’habitatges tutelats en un solar de Mas Lluí. També es van aprovar canvis en la tarifació social i es va rebutjar una moció sobre la gestió del cementiri

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

El ple municipal d’abril va ser dels més llargs –i tensos­– dels últims anys. La sessió es va allargar fins a tres quarts d'una de la matinada i va estar marcada per la tensió que es va viure en les dues primeres hores, dedicades a dos punts relacionats amb la construcció d’equipaments i l’ús d’un solar municipal a Mas Lluí que l’Ajuntament vol cedir per fer-hi pisos tutelats. Una decisió que rebutja part del veïnat del barri, que reclamen més equipaments a Mas Lluí. Aquest rebuig es va traduir ahir en malestar i crispació, que va anar pujant de to amb interrupcions constants des del públic, intervencions crispades i un to gens dialogant per part d’alguns veïns de Mas Lluí que ahir van ser a la sala de plens. Tot plegat va fer que en alguns moments el ple es convertís en un espectacle lamentable on semblava que els arguments fossin el menys important.

Van ser dues hores tenses en què l’alcalde va insistir, sense gaire èxit, en demanar “respecte per totes les intervencions” i fins i tot en algun moment va advertir que podria fer fora algú de la sala. Finalment no ho va fer, però el debat va mantenir-se crispat durant pràcticament tota l’estona. Especialment difícil va ser la intervenció del president de l’AAVV de Mas Lluí, José Luis Flames, que retirava la moció inicial de l’entitat, arran de les converses que havia tingut amb el govern. Aquesta decisió que li va valdre retrets de veïnat del barri que el van interrompre en diverses ocasions.

Bona part dels portaveus van lamentar la situació en el torn d’internvencions: l’alcalde Jordi San José va dir que era “inadmissible que una persona no deixi parlar una altra i que això no havia passat mai”. El regidor no adscrit Luis Serrano va qualificar-ho de “lamentable”, Rosa M. Martí (PDeCat) va expressar “molta vergonya aliena”. D’altra banda, Oriol Bossa (ERC) va dir que el que havia passat també “respon a la falta d’informació” i Raul Alba (Cs) va acusar l’alcalde d’haver “escalfat en part aquest debat”. Podeu tornar a veure el ple aquí.

Un equipament d’habitatges tutelats per gent gran en un solar de Mas Lluí

La intenció de l’Ajuntament de crear habitatges tutelats en un solar de Mas Lluí ha tornat a disparar totes les alarmes del veïnat del barri, que vol preservar els espais destinats com a zones verdes i d’equipaments del barri. És per això que, en un principi l’AAVV presentava una moció. Ara bé, segons Flames, després de reunir-se amb el govern, se li havia aclarit que les zones verdes no quedarien afectades i que en l’espai per equipaments s’hi farien pisos tutelats. Davant d’aquests compromisos i de la garantia que durant la segona quinzena de maig es farà una reunió informativa amb el veïnat a Mas Lluí, Flames va explicar que retiraven la moció.

L’altra moció que es va debatre la presentaven un grup de veïns que demanava que els terrenys situats a Clementina Arderiu amb Joan de Batlle, i a Frederica Montseny amb General Manso, mantinguessin el seu ús destinat a equipaments. Tres veïns van intervenir al ple per expressar aquesta petició, que van fer extensiva a altres reivindicacions del barri, com la necessitat de més equipaments a la zona i el descontentament amb la política municipal en general.

La regidora d’habitatge, Lídia Muñoz, va ratificar la vigència del compromís amb fer equipaments en aquest solar. En concret, va explicar que es vol fer un equipament d’habitatges tutelats, amb una planta baixa amb serveis comuns per la gent gran. El que no es va aclarir és quants pisos hi haurà, perquè “encara estem en una fase incipient”. L’alcalde va assegurar que es mantindran les zones verdes i que la zona qualificada d’equipament esportiu continuarà així. També va intervenir al ple un representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), a qui algus veïns també van interrompre un parell de cops. Des de la PAH van demanar a l’Ajuntament que acceleri la creació d’habitatge social.

La moció dels veïns es va rebutjar amb els vots contraris d’ICV-EUiA, PSC, PDeCat i ERC. Tot i això, el portaveu d’ERC també va dir que “avui s’han encreuat dos debats, la falta d’equipaments i la d’habitatges tutelats”. VSF, PP i el regidor no adscrit Luis Serrano es van abstenir. Només Ciutadans va votar-hi a favor: Raul Alba, portaveu de Ciutadans va afirmar que “el pla d’equipaments no funciona i avui ha quedat clar. Els veïns entenen que on s'havien destinat equipaments, hi aniran pisos i això no els agrada".

Unanimitat amb els canvis en el model de tarifació social

El ple d’ahir va aprovar canvis el sistema de tarifació social, que fa cinc anys que l’Ajuntament aplica a les escoles bressol i l’Escola Municipal de Música. Fins ara, el model es basava en set trams (en les escoles bressol) i quatre (en l’Escola de Música) i ara s’adapten els preus al nivell de renda de cada nucli familiar, tenint en compte el nombre de persones que en formen part. A partir del curs que ve, les quotes es calcularan de forma individual per cada unitat familiar en funció de la seva renda anual. Un canvi que l’Ajuntament considera “més just” i que no farà que s’apugi cap preu: el màxim serà el mateix que en el curs vigent.

Aquests canvis que s’han treballat des de l’equip de govern conjuntament amb l’oposició, la qual cosa va fer que el punt s’aprovés per unanimitat i que els portaveus agraïssin ahir públicament la tasca conjunta que s’ha fet amb els tècnics.

Una altra de les novetats és que els abonaments de la piscina de l’Escorxador també funcionaran amb tarifació social. En aquest cas, s’han fixat quatre trams per establir les tarifes. De tota manera, les entrades puntuals continuaran tenint preus únics en funció de l’edat. Aquest punt també es va aprovar amb un ampli consens: només el PDeCat es va abstenir.

La gestió del cementiri podria arribar als jutjats

Al ple també es va debatre sobre un dels temes que fa més temps que està enquistat: la gestió de les concessions dels nínxols del cementiri. Un grup de ciutadans presentava més de 440 signatures, en què es reclamava que es canviés el criteri actual de les concessions dels nínxols per part de l'Ajuntament i que “totes les persones que tinguin un títol anterior a l’any 1988 el puguin tenir a 99 anys”, sense que se’ls apliquin nous criteris.

El debat no és  nou i ahir no es van moure tampoc els posicionaments polítics. Així, la moció es va rebutjar amb els vots contraris dels partits de govern ICV-EUiA i PSC, a més del PDeCat. El regidor Josep M. Rañé va defensar els criteris que aplica l’Ajuntament i va instar els veïns a dur el tema als tribunals, tal com apuntava el mateix text de la moció. Una idea que també va defensar el regidor del PDeCat Manel Carrion. D’altra banda, van votar a favor de la moció, ERC, Cs, PP i el regidor no adscrit Luis Serrano, tot i que es va abstenir en un dels punts, mentre que VSF es va abstenir en la totalitat de la moció, que podeu llegir completa a l’arxiu adjunt.

Llum verda a la modificació del PGM a Armenteres

Un altre dels temes destacats del ple d’ahir va ser la modificació puntual del PGM que afecta els carrers Armenteres, Anselm Clavé, Josep Maria de Segarra i Sant Antoni. La regidora Lídia Muñoz va defensar que el planejament “és molt respectuós i molt integrador”. Va explicar que hi haurà una plaça de més de 2.000 metres quadrats i que es faran diferents edificis d’alçades de planta baixa i 3, 4, 5, 6 o 7 plantes, en funció de l’edifici. En aquest sentit, Muñoz va destacar que “cap de les alçades supera altres edificacions del costat”. Una proposta que es va aprovar amb el suport del PDeCat, VSF i el regidor Luis Serrano. ERC, Cs i PP es van abstenir.

Pel que fa a les mocions, se’n van aprovar tres més.  Dues per unanimitat: una la presentava CS i demanava més recursos i suport de l’Administració per les famílies amb infants amb el trastorn de l’espectre autista i l’altra la presentava ERC defensant la reinversió del superàvit per millorar els serveis públics, instant el govern espanyol a facilitar aquesta gestió. També va tirar endavant una moció sobre el finançament de les escoles bressol municipals,  amb el vot a favor de tots els grups, excepte el PDeCat, que es va abstenir.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat