Pètals i espines de les Festes de Primavera

De l'èxit de les roses a una Fira que es repensa passant pel Tast, el Butifarrasound i la cultura popular

 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Joan Dausà va ser el pregoner de les Festes de Primavera / Foto: Marc Rius
  Joan Dausà va ser el pregoner de les Festes de Primavera / Foto: Marc Rius
 • L'espai Tendències Street, una de les novetats de la Fira / Foto: Marc Rius
  L'espai Tendències Street, una de les novetats de la Fira / Foto: Marc Rius

1. Una Festa Major de Primavera

Les Festes de Primavera agafen cada cop més força i es consoliden com una festa major de primavera. Una festa on l’Exposició de Roses es manté d’element central mentre que la Fira perd cada cop més protagonisme i creix l’interès pels espais d’oci, concerts i gastronomia. A més, aquest any el bon temps ha acompanyat, fins i tot en alguns moments amb massa calor i tot, i la gent va sortir al carrer per aprofitar les diferents propostes que es van concentrar durant tres dies al centre de la ciutat. Segons el regidor de cultura, Manel Martínez, la festa es pot considerar ja com “una festa major de primavera, on la gent participa de totes les activitats que es proposen, més enllà de les roses i la fira”.

 

2. Joan Dausà fa un pregó emotiu en un auditori que cada any es fa més petit

Un quart d’hora abans que comencés el pregó de festes que enguany feia el músic santfeliuenc Joan Dausà, ja no hi cabia ningú a l’auditori del Palau Falguera. Un espai que any rere any es fa petit per encabir la gent que no es vol perdre l’inici de festes i que potser obliga a pensar en una altra ubicació. L’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, va presentar Dausà assegurant que “forma part de la banda sonora de la nostra ciutat”. El músic es va fer seva aquesta idea fent cantar el públic de l’auditori amb la frase “som la ciutat de les roses”, acompanyada d’una melodia que va interpretar al piano de l’auditori, després d’un discurs emotiu on va repassar la seva vinculació amb entitats i esdeveniments de la ciutat afirmant que “per mi, Sant Feliu és casa. M’ha fet feliç i m’ho ha donat tot”.

 

3 Èxit de públic a l’Exposició Nacional de Roses

Un dels plats forts de les festes és l’Exposició Nacional de Roses, que enguany arribava a la 59a edició.  Una proposta que s’ubica al Palau Falguera i que, tal com ha explicat el regidor de cultura, Manel Martínez, aquest any s’ha intentat “afavorir que hi hagi més capacitat a l’espai, desplaçant alguns muntatges als mateixos jardins i a les terrasses”. Tot plegat per intentar reduir les cues al recinte, la qual cosa no es va evitar en les hores punta, quan es va concentrar més gent per visitar un dels principals atractius de la festa. Una exposició que aplega tot un conjunt de creacions amb les roses que cada any sorprèn la ciutadania i que es combina amb tallers, concursos i, enguany, amb la proposta de La Cuina de les Roses, que s’ha inclòs en el marc de l’Exposició i que, segons el regidor de cultura, “el resultat ha estat positiu per públic i organització, és un reclam més”. Per tant, és una opció que es podria mantenir en les properes edicions.

 

4. Un model de Fira que es reinventa cada any

L’altre element clàssic durant les Festes de Primavera és la Fira. Una proposta comercial que cada any mira de reinventar-se però que no acaba de trobar una definició clara. Tot i això, la regidora d’activitat econòmica, Cinta Daudé, defensa el “model singular de com es viu a les festes de Primavera de Sant Feliu a través de la cultura i l’activitat econòmica” i destaca que hi ha una “convivència que no es dona a tota la comarca i és un valor afegit”. D’aquí a dos anys la Fira arriba a la 40a edició i Daudé apunta que “cal fer una reflexió juntament amb entitats i ciutadania sobre com Sant Feliu viu aquestes festes”. Un replantejament en què, per Daudé està clar que l’eix central és la rosa, però “a partir d’aquí hem de crear un relat”. Sigui com sigui, el bon temps va fer que molta gent sortís a passejar pels carrers de la fira. En aquest sentit, un aspecte que funciona molt bé és la continuïtat de l’espai firal a través de la carretera per unir la fira amb l’exposició i que facilita la visita de tots els espais.

 

5. El paper del comerç i l’aposta pel Tendències Street

Una de les novetats d’enguanya a la Fira ha estat l’espai Tendències Street, un espai aparador de diversos comerços locals, situat a la carretera Laureà Miró, en un format diferent. La regidora d’activitat econòmica, Cinta Daudé admet que “sempre costa que funcioni la part de comerç local” i per això s’ha volgut donar-li una altra forma aquest any: “posant el producte a l’abast de la ciutadania d’una manera diferent”.  És a dir, “l’espai permetia veure els productes sense que hi hagués d’haver el botiguer pendent dels visitants, més en la línia de Palo Alto Market”. Per la regidora és una tendència actual que es podria mantenir per la necessitat d’”adaptar-se als nous formats”. La regidora també ha remarcat la participació de la ciutadania en la proposta de Fira Verda, que enguany s’ha ubicat a la Plaça de la Vila, i que ha permès “explicar els projectes de ciutat més sostenible que aposta per l’economia productiva”.

 

6. El Butifarrasound manté el pols de la nit de dissabte

La tretzena edició del Festival Buti+Farra+Sound va fer una aposta clara per diversificar el públic d’enguany i ho va aconseguir. Des de l’organtizació, Aida Moya assegura que estan “molt satisfets” perquè “ha vingut molta més gent que l’any passat” i durant bona part de les actuacions la Plaça Lluís Companys estava plena. Apunta que van dissenyar un cartell variat amb dos caps de cartell diferents i que ha funcionat: “Dr Calypso va atraure públic que es movia més entre els 30 i 40 anys i després va ser el torn de Mafalda, una proposta reivindicativa més del moment”. També va aconseguir molt públic l’espectacle infantil de Pot Petit a la tarda. Tot plegat va fer que hi hagués “més moviment a la barra i amb la venda d’entrepans”. Això sí, consideren que no van fer prou difusió de la possibilitat de comprar “entrepans vegetarians” i s’ho apunten com a millora de cara a l’any que ve.

 

7. El Tast es consolida com un dels espais potents de les Festes

Si alguna cosa funciona cada cop millor és l’espai de gastronomia, capitanejat per l’espai del Tast, on es podien degustar vins d’una desena de cellers, a l’espai del Casal de la Gent Gran, acompanyats de propostes gastronòmiques de diferents food trucks. El Tast ha arribat a la sisena edició amb un públic que continua creixent. Segons Carles Baleta, un dels organitzadors, “s’ha crescut entre un 20 o 25% respecte l’any passat, la qual cosa ens anima a seguir apostant per aquest format”. Un format que combina el tast de vi amb la música en directe i que, per Baleta, “ja s’ha creat un hàbit de passar pel Tast com una cosa més per fer durant les Festes de Primavera”. Des de l’organització valoren positivament haver inclòs un espectacle infantil i de cara a l’any que ve no es plantegen canvis, excepte la intenció d’“ampliar els punts d’oferta gastronòmica per reduir les cues i esperes”. A més del Tast, els espais de gastronomia del voltant del recinte també van estar plens durant els tres dies de festes.

 

8. La Plaça de l’Estació es consolida com l’espai de cultura popular

Un altre dels indrets on s’han concentrat bona part de les activitats durant el cap de setmana és la Plaça de l’Estacio, la seu de les colles i la cultura popular. El regidor de cultura, Manel Martínez, aplaudeix la “transició de fa uns quants des del pati de l’Ateneu en aquesta plaça, on al llarg de tot el dia hi ha gent i permet que llueixi d’una manera visible”. També han tingut molt bona resposta del públic les cercaviles, la diada castellera de diumenge i, sobretot, el correfoc infantil que es va fer dissabte, on cada cop hi participa més i més gent, la qual cosa consolida el relleu generacional en la tradició de foc i folklore a Sant Feliu.

 

9. Més seguretat en unes festes sense incidents

Després d’uns anys amb alguns problemes de seguretat, aquest cop no hi ha hagut “cap incident remarcable”, segons ha explicat el regidor de seguretat ciutadana, Manel Martínez. “Hem reforçat els dispositius amb Policia Local i Mossos d’Esquadra, sobretot pel tema “botellon”. Hem continuat tallant i controlant l’accés amb begudes a zones on es feien concerts de la plaça Lluís Companys i també hem reforçat el control i el seguiment de botellon a llocs com la plaça 8 de març, on s’hi ha concentrat poca gent”. Tot això, Martínez admet que “quan controles més algun lloc, la gent busca altres zones”. Ha explicat que es va requisar alcohol a menors d’edat, en zones acotades i els voltants del Trambaix, i divendres es va aixecar acta a dos comerços per vendre alcohol fora d’hores.

 

10. El Trivial del Feta!

Des de Fetasantfeliu també vam sortir al carrer aquest cap de setmana. A més de recollir en imatges la gran majoria d’actes de la Fira, que ja podeu veure en algunes galeries de la web (les anirem penjant totes en els propers dies), vam tenir un estand al carrer Vidal i Ribas amb el Trivial del Feta. Un concurs on van participar una cinquantena de persones que van posar a prova el seu coneixement sobre història, cultura i esport de Sant Feliu, entre altres aspectes. Els portaveus dels partits polítics de la ciutat també hi van participar i podeu veure quin paper van fer en aquest vídeo.

 

Comentaris

Jaume Sant feliu de Llobregat
1.

Cal remarcar que la majoria d'iniciatives que funcionen i que innoven estan vinculades a entitats de la ciutat i que l'article ignora. A tall d'exemple: El Buti+Farra+Sound a l'Agrupament Escolta, el Tast no deixa de ser una iniciativa privada, i pel que fa a l'Exposició Nacional de roses, la "Cuina de les Roses" i moltes de les activitats d'èxit de la mateixa corresponent als Amics de les Roses.

 • 4
 • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat