De revindicacions històriques a assignatures pendents

El soterrament, el manteniment de la via pública, els plans d’equipaments, l'habitatge i el treball van centrar la segona part del debat de mig mandat

 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius

Els temes relacionats amb el planejament urbanístic i la via pública de la ciutat van ser els tractats durant el segon bloc del debat de mig mandat, organtizat per Fetasantfeliu i Ràdio Sant Feliu, que es va celebrar dimecres a l'Auditori del Palau Falguera. Va ser un segon bloc centrat en quatre temes d’importància cabdal per la ciutat: temes ja històricament tractats, com el soterrament, temes recurrents, com el manteniment de la via pública i equipaments o el treball, i temes històricament oblidats, com l’habitatge.

Punts de vista diferents en l’històric debat del soterrament

Si parlem d’infraestructures i via pública a Sant Feliu, cal parlar del soterrament. Les visions actuals dels diferents partits són diverses, i amb els diferents posicionaments al pla nacional que fixen posicions locals. Així doncs, tant el portaveu d’Esquerra Republicana com la del Partit Demòcrata van mostrar la seva desconfiança amb l’Estat davant les inversions promeses pel govern espanyol. Oriol Bossa (ERC) va dir que no hi hauria “cap garantia” fins i tot amb les obres començades, i va recordar infraestructures estatals a la comarca, com la variant de Vallirana o l’enllaç entre l’A-2 i l’AP-7 entre Sant Andreu i el Papiol, que han estat molts anys aturades a mig fer. Rosa Maria Martí (PDeCat) es va preguntar què han fet altres municipis com Montcada i Reixac, ja que, segons ella, han passat al davant quan, dels tres casos que hi ha a l’Àrea Metropolitana, l’únic que té el projecte redactat és el santfeliuenc. També va insistir en què cal aclarir allò que es vulgui fer sobre del túnel de les vies un cop cobertes. El regidor no adscrit, Luis Serrano, va mostrar la seva inquietud davant el referèndum de l’1 d’octubre i va preguntar per si s’han previst alternatives si la situació política de Catalunya canvia.

A l’altre costat de l’arena es situen Ortega (PP) i Alba (C’s). La representant popular, Elisabet Ortega, va expressar que és “moderadament optimista” amb aquest tema i va fer referència a la famosa expressió castellana “las cosas de palacio van despacio” per a justificar la tardança de l’Estat. El portaveu del partit taronja, Raul Alba, escombrant cap a casa, va dir que s’ha d’aprofitar que hi ha un senador santfeliuenc (el sr. Alegre) a les esferes de poder a Madrid per aconseguir el soterrament. També va demanar que s’ha d’apostar pel projecte del 2010, és a dir, el soterrament complet i que no “es mutilés”. En això va coincidir la portaveu del PSC, Lourdes Borrell, que va dir que el 2010 “només calia executar el projecte” i que el nivell d’endeutament de l’ajuntament ha estat històricament baix per tal d’afrontar les inversions que permetin l’obra. L’alcalde, Jordi San José, en representació d’ICV-EUiA, va explicar que sempre s’ha intentat estar a la “pole position” per estar preparats per al soterrament i va mostrar el seu optimisme amb les últimes reunions amb el gestor d’infraestructures ADIF, que sembla que ha canviat de polítiques amb la necessitat, segons San José, que té l’Estat de donar sensació de credibilitat a Catalunya. Gilaberte (Veïns) va apuntar que “cal treballar amb rigor”, però va centrar la seva intervenció en altres inversions.

De fet, Gilaberte va ser crític amb les inversions en places, la biblioteca i el casal de joves i d’altres equipaments que, diu, han representat una inversió total de 8 milions d’euros que es podrien haver aprofitat, segons el regidor, per a d’altres polítiques. L’alcalde va dir que s’ha apostat per la creació de “grans espais públics” i va retreure que són “inversions que la Generalitat hauria de fer però que fa l’ajuntament”, posant per exemple l’Escola Gaudí. En referència als grans espais públics que deia San José, Alba va mostrar la seva disconformitat amb els “projectes de tapa dura”, és a dir, amb l’abús del ciment en aquests espais. Per la seva banda, Martí va expressar que “li semblava greu” que no s’arreglin espais com la plaça de la Vila, el carrer el Pla o no es faci l’última fase de la carretera Laureà Miró.

El manteniment i el teatre, assignatures pendents

El debat sobre l’espai públic i el planejament urbanístic va lligat, segons entenen els regidors portaveus, amb el manteniment de la via pública. Gilaberte va abanderar aquesta reivindicació dient que cal posar en valor les cinc campanyes de civisme que es posaran en marxa en breus i va manifestar que el manteniment és un tema “verdaderament important” i va referir-se a les 1.400 instàncies presentades a l’ajuntament de coses a millorar. En aquesta línia es va mostrar Alba, que aposta per un manteniment diari i no fer tantes grans obres i va insistir en el sorolls de les terrasses de bars, com en el cas de la plaça Francesc Macià. Ortega també va centrar la seva intervenció en l’execució del pla d’equipaments, bé, més aviat amb la seva no execució, ja que va dir que “cal executar-lo i començar a plantejar el teatre, l’equipament esportiu a Mas Lluí així com residències per a persones amb diversitat funcional i gent gran”.

L’alcalde va respondre que el pla d’equipaments s’està executant i que cal aconseguir un acord per tal de poder fer el teatre. Pel que fa al planejament, va dir que era important l’acord per la modificació del PGM del Torrent del Duc i va voler posar èmfasi, també, en les campanyes pel civisme. Per la seva banda, Borrell va defensar la feina feta pel govern amb un creixement “equilibrat i ordenat” i va afirmar que per al manteniment de la via pública calen pressupostos i civisme. Va destacar, també, les places noves i refetes i les diverses modificacions del PGM.

La modificació del PGM del Torrent del Duc, però, no agrada a ERC, i així ho va transmetre Bossa, que va expressar el seu malestar perquè troba a faltar àrees de transició entre Collserola i la ciutat i veu un perill per l’aqüífer del delta del Llobregat. A més, va demanar valentia al govern per protegir. En el mateix sentit es pronunciava Serrano, que va reclamar una mirada més ecologista en el tema del PGM i reforestar on actualment està situada la fàbrica en desús de la Sànson. D’altra banda, Martí va demanar que “s’han de fer complir les ordenances de civisme, si cal amb sancions” i també va afirmar que el pla d’equipaments no s’està duent a terme.

Habitatge: autocrítica del govern i pla poc concret

El parc públic i social de vivenda a Sant Feliu és molt petit i els preus dels lloguers de mercat està en alça. Davant això, San José va reconèixer que el PSUC i ICV-EUiA no van fer bé les coses en el passat i que cal fer autocrítica per la falta d’habitatge social. També va dir que els ajuntaments sols “és molt complicat” que puguin construir-ne i que “ja s’ha arribat a acords amb l’Àrea Metropolitana per tal de poder fer-ne”. En aquest sentit, Borrell va afegir que s’han fet ja informes per tal d’avaluar les necessitats d’habitatge que hi ha a al ciutat.

Des de l’oposició van ser més crítics: Gilaberte va dir que el problema de l’habitatge està en el passat, que durant la crisi es podria haver aprofitat per a fer-ne i que ara costa molt més. Per la seva banda, Alba va afirmar que en dos anys “no s’havia fet res” i que l’habitatge era “massa car”. Ortega va dir que des que és regidora ha atès a molta gent amb problemes d’habitatge que “amb un parc públic es podria haver solucionat” i va recriminar que “després de 40 anys de governs d’esquerres a la ciutat no pot ser que no n’hi hagi”. A més, va afegir que el pla d’habitatge és molt general i poc ambiciós. De fet, el pla d’habitatge va ser titllat de generalista per gran part de l’oposició, com Bossa, que va dir que veia “poques opcions per fer polítiques d’habitatge”; Serrano, que va afegir que cal plantejar juntament habitatge i serveis públics; i Alba, que el va qualificar de “poruc”. Des del PDeCAT, Martí va celebrar que “des de l’esquerra es vegi la necessitat de la cooperació público-privada.

Activitat econòmica i treball: poques competències però molta feina

Els diferents portaveus van coincidir en aplaudir mesures de l’Ajuntament, com l’ampliació de les ajudes de contractació per a joves i majors de 45 anys que va explicar Borrell o el pla de millora del polígon del Pla amb la implantació de fibra òptica que va comentar San José.

Del Pla també en va parlar Ortega, que va demanar una posada a punt i va expressar la seva insatisfacció amb l’estat dels carrers en aquell polígon. A més, va dir que l’ajuntament “fa el que pot”, donades les poques competències. Un discurs semblant va fer Gilaberte, que va dir que hi ha ajudes importants per l’autoocupació, però va voler fer esment també del comerç, àmbit en què va dir que “cal fer els deures” que, segons ell, no s’han fet. Del comerç en va parlar també Bossa, que va explicar que van intentar modificar a la baixa la taxa d’obertura dels comerços i que cal un pla per al petit comerç. Martí va suggerir una visita al conseller d’indústria i decidir què es vol fer a la; Alba va suggerir plans per revitalitzar la indústria i clarificar l’accés a les borses de treball i Serrano va reclamar comunicació entre l’ajuntament i els qui volen començar un negoci.

 

Podeu veure la galeria d'imatges del debat aquí.

Comentaris

Marcial Martin Caballero Sant feliu de Llobregat
3.

Molt agrait, amic Casanovas, tu ya saps que la meva forma de escriture no la cambiare, es pruducte de tan llegir, al Quijot,y el Lazarillo de Tormes,.etc.etc.etc
Amb ser retart, Bona revetlla y salud.

Salutacións.

 • 1
 • 0
Jordi casanovas SF
2.

Amic Marcial: com t'allargues!

Els temps dels Chapitel i del barroc més florit ha estat arraconat pel temps de la recensió i la "sintesis".

Bona revetlla,salut i república!

 • 1
 • 1
Marcial Martín Caballero Sant feliu de Llobregat
1.
Ante todo dejar patente mi felicitación personal a Fetasantfeliu y Radio Sant Feliu por organizar y a la vez proporcionar a la ciudadania de Sant Feliu el poder ser participe de este debate tanto en forma de presencia física en el, como el poder realizar preguntas"in situ", y en directo, a los verdaderos actores del acto, sin lugar a dudas los portavoces de los partidos que nos representan en nuestra ciudad, he de adelantar que no hice acto de presencia en el debate!!que lastima!!, ya que a la misma hora tenia que atender otras obligaciones, y tuve que escoger entre un orden de prioridades muy a pesar mio, de todas maneras me he informado, del desarrollo que a lo largo del acto tuvieron los diferentes representantes de los diferentes partidos, llegando a una conclusión,! mas de lo mismo!. Lo comento en esta expresión, basándome en algo muy corriente, tengo verdadera vocación por conocer, y ser sabedor de todo aquello que tiene una influencia en el desarrollo, crecimiento, y calidad de vida de nuestra ciudad, y por supuesto con esta información colaborar por espontaneidad, en todo aquello que sea necesario para conseguir los parámetros y niveles de crecimiento antes mencionados, para mi ciudad. He de comentar también, que sigo muy de cerca el hacer de nuestros representantes, leyendo todo aquello que por los medios de comunicación exponen estos, incluyo en ello los debates que estos tienen en los diferentes medios así como entrevistas de carácter personal, estos son: fetasantfeliu, Radio Sant Feliu y Televisión de Esplugas, así como a todos los Plenos que se celebran en nuestra ciudad, esta acción me posibilita el tener una información no sesgada, y como no, información homologada, ya que esta proviene directamente de aquel que día a día crea la noticia política en nuestra ciudad, sin lugar a dudas forma parte de su labor y su tarea. Al utilizar en anteriores párrafos, intentando comentar el debate, !esto es mas de lo mismo!, significa de que en debate, no se aporto nada nuevo, que no se hubiere comentado, o que yo como ciudadano no tuviera conocimiento. Creo que si hubiera ido hubiera tenido que agradecer la comodidad de las butacas del Auditorium, no en absoluto aquello que se debatía, aunque he de admitir que era de vital importancia la aportación que hicieren los diferentes portavoces de los partidos.
Lo que verdaderamente me sorprendió, y la verdad sea dicha, y perdonen la expresión, "me acojone", fue el ver el auditorio prácticamente vació, después de unos segundos de estupefacción y asombro, reaccione y volví a la realidad, comprendí que el ciudadano de San Feliu en su gran mayoría, no atiende a la llamada de nuestros políticos, algo que hace mucho tiempo estoy detectando en la vida política y publica en nuestra ciudad, los debates insulsos, sin chispa, carentes de una dinámica, inmersos en la confusión, poco aclaratorios y por supuesto a acepción de algún que otro que es concreto, todo lo demás deja al ciudadano fuera de contexto, dejándolo, si se puede decir, en la mismísima orfandad de recursos para que este pueda llegar a entender cual es su futuro, y el de la ciudad. Para ser expresivo, diré que, el echo de que la ciudadanía haya dado la espalda a este interesante debate, marca muy de cerca cuales pueden ser las razones. Si se tuviera que analizar esta actuación y aplicarlo en términos taurinos, se diría que el ciudadano de San Feliu ha mandado a sus representantes políticos a los corrales, teniendo en cuenta estos y asi se lo solicito desde estas, que han de tomar nota, por la gravedad del caso, que esto significa. Debates cansinos, monótonos, carentes de intelectualidad añadida, muy familiar, sin oposición entre ellos, poniéndose de acuerdo casi todos en todo, !Vamos !! que su política de cara a la ciudadanía, no se le puede llamar de otra manera que un refrito previamente cocinado, no existe capacidad de improvisación. Este tipo de comportamiento político , lleva a lo que sucedió ayer en el debate, TODO UN FRACASO, sin prácticamente audiencia directa.Y yo digo!! Pónganse las pilas señores políticos , la democracia peligra, cuando al pueblo no le interesa escuchar a sus representantes.
 • 7
 • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat