Acords en clau social, desacords en participació i comunicació

Tarifació social, gestió de les concessions del cementiri, participació ciutadana i treballar per la tolerància, al primer bloc del debat

 • El 8 representants polítics al debat de mig mandat/ Foto: Marc Rius
  El 8 representants polítics al debat de mig mandat/ Foto: Marc Rius
 • Reunió prèvia a l'inici del debat/ Foto: Marc Rius
  Reunió prèvia a l'inici del debat/ Foto: Marc Rius

El primer bloc del debat de mig mandat que es va fer aquest dimecres, organitzat per Fetasantfeliu i Ràdio Sant Feliu, es va centrar en temes que afecten directament la ciutadania, com la tarifació social, la política fiscal, els intents de participació ciutadana i sobre com combatre la violencia masclista i el racisme.

L'oposició revindica comunicar millor la tarifació social

Una de les principals polítiques socials de l’Ajuntament és l’aposta per la tarifació social, que fa que els preus de certs serveis públics s’ajustin a les rendes. El sistema fa anys que s’aplica a escoles bressol i l’Escola Municipal de Música i ara també a la piscina de l’Escorxador, on la proposta ha portat cua perquè el govern ha hagut de rectificar la primera proposta de preus d’abonaments que s’havia establert. Una proposta que vol ser equitativa però que també fa que a algunes famílies se’ls apugin els preus. Des del PSC, Lourdes Borrell defensava la feina feta “ara hi ha una tarifació progressiva fent que no hi hagi salts bruscos” i argumentava, igual que Elisabet Ortega (PP), que els preus de la piscina de l’Escorxador van ser aprovats al ple per tots. Ortega va recordar que “la pujada dels abonaments se’ns va passar a tots” i emplaçava a esperar al setembre per valorar els resultats.

Des de Ciutadans, Raúl Alba, es mostrava desacord amb els criteris de tarifació social, afirmant que “tal com s’ha fet perjudica a les classe mitjanes i penalitza a la gent gran”, com a solución proposava “reduïr despeses”. D’altra banda, ERC, VSF i el regidor no adscrit, Luis Serrano, consideren que el problema és la forma en com s’ha comunicat a la ciutadania. Per Silvestre Gilaberte, de Veïns, hi ha hagut “un debat poc elaborat i poc discutit amb la gent” i proposaven aplicar-ho en les ordenances fiscals. Coincidia Oriol Bossa (ERC), que va proposar “millorar i anar més enllà; aplicar-ho a altres serveis o impostos”. Rosa Maria Martí del Partit Demòcrata de Catalunya demanava que el sistema fos sostenible i deixava clar que es tracta que “l’Ajuntament pugui aportar allò que falta sense passar-se perquè tots puguem accedir als mateixos serveis”.

Més acords que desacords en l’IBI i manca d’acord amb les concessions del cementiri

El segon punt del debat tractava sobre les polítiques fiscals de Sant Feliu: amb el debat de l’IBI ja apagat i amb el del cementiris encara candent i sense acabar de resoldre. Els regidors van parlar de l’acord signat ara fa un any: Gilaberte, un dels més crítics amb la gestió de l’IBI en l’últim mandat, argumentava el suport de la formació a l’acord amb l’equip de govern per acatar la sentència del Tribunal Suprem rebaixant l’impost durant tres anys dient que “s’havia de signar l’acord per tirar endavant aquest tema” i destacava que s’havia fet “amb el nou equip de govern”. Des de l’actual govern, l’alcalde Jordi San José i Lourdes Borrell del PSC s’agraïen mútuament haver arribat a aquest acord. Des d’ERC, Bossa va explicar que “vam votar a favor perquè el tema s’apartés del debat i ens van dir que cap servei es veuria afectat”.

En canvi, el tema de la concessió dels nínxols del cementiri no va ser tan planer i es van posar sobre la taula visions confrontades. La popular Elisabeth Ortega es referia a la sentencia de l’IBI al·legant que “aquest fet dona esperança als afectats del cementiri, però lamentem que hagin de tornar als tribunals per què se’ls doni la raó.” En aquest sentit Luis Serrano es preguntava si “hem d’esperar i anar als tribunals per resoldre-ho o podem solucionar-ho abans” i apel·lava al diàleg amb la ciutadania. Oriol Bossa va preguntr a l’equip de govern de part de qui es pensava situar, “s’ha de pensar si l’Ajuntament va de la mà del poble o de la concessionària”. I Martí, del PDCat, feia un simil de la situació amb les places de pàrking cedides a llarg termini: “si una persona compra la concessió d’una plaça de pàrquing i el seu fill la rep com a herència el termini seguirà sent el mateix”.

Polèmica amb les formes de participació ciutadana

Participació i transparència van generar un dels debats més intensos. Per Luis Serrano, tots dos conceptes van units “perquè si un no funciona una l’altra tampoc” i criticava la manera de comunicar de l’Ajuntament. Ortega, en canvi, defensava saber on era el problema: “a Sant Feliu hi ha participació quan el tema interessa al ciutadà, com amb el ‘campito’, Mas Lluí, el cementiri; no hem d’esperar que vinguin a participar quan ens interessi a nosaltres, hem de crear unes dinàmiques per millorar la participació”. De la mateixa manera, Raúl Alba defensava que “no es pot demanar que participin quan jo vull, això es dirigisme i no participació”. 

Per ERC, les propostes de participació que s’han fet són “insuficients” i San José va replicar dient que “potser ERC hauria de dir què fer i no queixar-se dient que s’han de fer coses”. La socialista Lourdes Borrell explicava que “estem en un projecte per millorar, estem buscant canvis” i per aquest motiu recriminava a tots els que es queixaven “proposar-ho al grup de treball i no dir-ho al Fetasantfeliu; hem de participar tots”. En resposta a aquest tema, Rosa Maria Martí es va mostrar indignada: “per molt que fem, les propostes es tomben autoritàriament, el programa esta caducat” i va llençar a l’aire la primera de les propostes, “una primera consulta ara que s’ha de triar el síndic de greuges”. Un suggeriment que en el mateix debat el govern ja va deixar clar que no tiraría endavant.

També al debat, ERC va fer referencia a “una bestreta cobrada de forma irregular i se’ns ha intentat colar un gol a l’oposició”. San Jose d’ICV-EUiA va respondre que l’Ajuntament ja havia rectificat l’import ajustant-lo al conveni i, en aquest sentit, Bossa va dir que “la justícia dictaminarà si la bestreta és legal o no”.

Reivindicant la importància del Consell de la Dona i el paper de l’educació i la tolerància

En l’últim bloc, es va debatre sobre la lluita contra les agressions sexistes i xenòfobes. Es va recordar l’assassinat d’una dona per la seva ex parella l’abril de l’any passat i també la polèmica que ha sortit els últims mesos sobre el trasllat del centre de culte musulmà a un local de Can Calders. Sobre com combatre situacions d’aquest tipus, Elisabet Ortega, a Sant Feliu va defensar que “a nivell local el PP és molt actiu amb el Consell de la Dona i seguirem donant el nostre suport a la feina que es fa a la ciutat”. Oriol Bossa va queixar-se que recentment “s’ha signat un protocol amb els Mossos i la Policia Local, però el Consell de la Dona ho ha sabut a través de la noticia al web de l’Ajuntament”. D’altra banda, San José va demanar anar “més enllà de la protecció de les víctimes en risc de violencia perquè no calgui cap sentència judicial”. Luis Serrano va insistir en què “no només les dones estan desprotegides” fent referencia a la discriminació del col·lectiu LGTBI.

En referència al cas de la polèmica del trasllat del centre musulmà, es va parlar d’educació: per Rosa Maria Martí, “s’ha de treballar perquè tothom entengui que tots som iguals i tenim dret a resar el que vulguem i on vulguem” i Silvestre Gilaberte va apuntar que en aquestes situacions “s’han d’analitzar les causes, veure que ha canviat a la societat”.

L’alcalde Jordi San José va deixar la seva consigna ben clara “Sant Feliu sempre antiracista i antifeixista” i Raúl Alba va contestar que “el dret és inalienable, però no estem molt d’acord amb les formes com s’ha portat a terme sobre tot des del perfil de Facebook de l’alcalde; la gent s’arriba a posar molt nerviosa”. 

Comentaris

Jordi Casanovas Sf
3.

Robert per saber que un pis és molt més car a la Diagonal que no pas al. passeig bertrand o que un ninxol és molt més car a SF que no pas a Bcn només cal observar i tenir esperit critic.

 • 0
 • 0
Jordi Casanovas i Saladrigas
Tema cementiri:
Un pis es molt més car a la Barcelona dels barris del centre que no pas a SF. Tots ho sabem,oi?

Amb un nínxol passa el contrari: és molt més car al cementiri de SF que no pas a BARCELONA!

La senyora Colau està engegant una politica per abaratir els costos dels enterraments i dels ninxols.

A SF els darrers consistoris han badat i els ciutadans ara pagarem cara la seva badada.
En resposta a Jordi Casanovas i Saladrigas
Robert Gómez Sant Feliu de Llobregat
2.

Sort que et tenim a tu i les teves lliçons. Una cosa si et reconec: ets una persona amb uns principis indestructibles, doncs estàs en contra de tot...

 • 0
 • 1
Jordi Casanovas i Saladrigas SF
1.

Tema cementiri:
Un pis es molt més car a la Barcelona dels barris del centre que no pas a SF. Tots ho sabem,oi?

Amb un nínxol passa el contrari: és molt més car al cementiri de SF que no pas a BARCELONA!

La senyora Colau està engegant una politica per abaratir els costos dels enterraments i dels ninxols.

A SF els darrers consistoris han badat i els ciutadans ara pagarem cara la seva badada.

 • 3
 • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat