6 claus sobre el cas “bestreta de 19.000 euros”

ERC anuncia “accions legals” contra la concessió d’una bestreta que quatriplica el màxim establert. L’Ajuntament ha fet marxa enrere i ara ajusta l’import al límit permès

1. Bestretes fins a 4.600 euros segons el conveni col·lectiu de l’Ajuntament

El punt de partida és el conveni col·lectiu de l’Ajuntament amb els seus treballadors. És un conveni que estableix la possibilitat de concedir “bestretes reintegrables” sense interessos. Segons aquest conveni, es pot proporcionar aquest tipus de préstec a empleats públics que ho sol·licitin tenint en compte situacions concretes com “malalties greus, sinistres a l’habitatge o emergències que comprometin el desenvolupament d’una situació familiar”, entre d’altres.

El mateix conveni també marca l’import màxim d’aquestes bestretes: “tres mensualitats fins a un màxim de 4.600 euros, que s’hauran de tornar com a molt en dos anys”. A més, també determina que “les sol·licituds s’han de fer al departament de recursos humans, que les tramita al Consell Social”. I especifica que el termini de devolució de les bestretes és de 24 mesos o “excepcionalment, en 30”.

2. ERC anuncia que portarà a la justícia la concessió d’una bestreta que supera quatre cops el màxim fixat pel conveni

Aquesta setmana ERC ha anunciat que emprendran “accions legals” per denunciar la concessió d’una bestreta “de 19.075 euros a retornar en 10 anys, en contra del que estableix el Conveni col·lectiu d’aplicació i sense seguir el procediment formalment establert”. Per tant, la bestreta, concedida al maig, supera quatre vegades els límits fixats al conveni col·lectiu de l’Ajuntament.

Ja al ple de maig, ERC va fer referència a aquest tema preguntant per "un decret que resol les objeccions de la intervenció de la concessió d'una bestreta a un funcionari de l'Ajuntament” i van demanar que es revoqués la decisió. L’equip de govern va dir que respondria per escrit, tal com solen fer en l’espai de precs i preguntes.

3. Una bestreta per “tancar un pacte amb el fiscal”

Més enllà de l’import, ERC també denuncia la raó per la qual s’ha concedit la bestreta. Afirmen que  “els diners es concedeixen per tal que el funcionari pugui tancar un pacte amb el Fiscal que demanava la seva inhabilitació per la comissió d’una sèrie d’actuacions irregulars derivades de l’activitat política com a representant polític en un altre Ajuntament”. Es tractaria d’un funcionari que, segons ERC, està involucrat amb el cas de Barcelona Regional.

A més, apunten que “segons l’informe negatiu de la Interventora de l’Ajuntament, no figura a l’expedient cap informe ni resolució del Consell Social”. I per això, diuen que “s’ha concedit prescindint del procediment establert per la normativa”.

El portaveu d’ERC, Oriol Bossa, ho qualifica “irresponsable, injust i immoral” perquè “suposa un tracte de favor injustificable”. A més, acusa de “malversació de fons públics i prevaricació”.

4. L’alcalde rectifica i limita bestreta a màxim establert

Després que ERC fes públic aquest comunicat, l’alcalde, Jordi San José, va fer marxa enrere i dimecres a primera hora de la tarda va informar als portaveus de l’Ajuntament que s’havia fet un “decret de requeriment a la persona a qui se li va concedir la bestreta fa un mes perquè reintegri l’import concedit i l’ajusti als límits que estableix el conveni”. En el mateix comunicat informava que “la persona ha acceptat aquest retorn.”

San José nega que sigui un cas de prevaricació “perquè l’acord de junta de govern és legal” ni tampoc malversació de fons públics "perquè és un préstec que diu quina quantitat i quin retorn”. Pel que fa als motius pels quals es va concedir inicialment la bestreta argumenta “raons estrictament humanitàries”.

5. El tema de la bestreta, al debat de mig mandat

Òbviament, aquesta qüestió es va tractar al debat de mig mandat que es va fer dimecres. En el punt relacionat amb temes de “participació i transparència, Bossa va qualificar de “demolidor” parlar de transparència tenint en compte el “cobrament d’una bestreta de forma irregular” i va qualificar el gest d’”intentat colar un gol a l’oposició per la porta del darrere”.

San José va explicar la rectificació de l’Ajuntament i va afirmar que “difícilment es pot presentar una querella per malversació de fons perquè ja hem anunciat que es torna la quantitat”. També va referir-se a l’informe de la interventora que “feia referència a l’import” i va assegurar que amb la limitació al màxim establert “ara la bestreta s’ajusta plenament al dret”.

El tema va tornar a sortir a través d’una pregunta al torn de precs i preguntes, i San José va tornar a insistir en negar la prevaricació i què ja s’havia demanat al funcionari que es tornessin els diners i ell havia acceptat. A banda de San José i Bossa, cap altre portaveu va dir res durant el debat en relació a aquest tema.

6. La denúncia continua endavant

Ara l’Ajuntament ha fet marxa enrere, però ERC continua amb la denúncia als jutjats: “encara que es torni la bestreta i s’ajusti, els motius estan fora del conveni”, afirma Oriol Bossa. Els republicans estudiaran les vies legals per denunciar aquests fets i, de moment, no especifiquen “quines accions concretes” tiraran endavant i que haurà de ser la justícia que “decideixi qui té raó”. Podeu llegir el comunicat d’ERC en el document adjunt.

D’altra banda, també aquesta setmana la secció sindical de l'Ajuntament del sindicat USOC també ha fet un comunicat sobre la concessió d’aquesta bestreta, que també podeu llegir en el document adjunt.

Comentaris

marcial Martín Caballero Sant feliu de Llobregat
13.
La verdad sea dicha, he de reconocer el valor del debate sostenido, como consecuencia del desliz tenido por el equipo de gobierno al conceder un préstamo a un funcionario por el valor ya conocido, felicito a todos los que han expresado su opinión, merecedora de aplauso, ya no por el contenido en sí, sino porque es de muy sana costumbre ejercer y ejecutar la cultura de la crítica, y por supuesto aquella que deriva del ejercicio de la intelectualidad, hacia todo aquello que es susceptible de ser tratada como tal, siempre dentro de la medida de las buenas maneras , y con total respeto hacia aquellos que son blanco de crítica.
Podría prolongar el debate tan constructivo, añadiendo alguna que otra opinión al respecto, no lo voy hacer, ya que el tema se ha dado a conocer en casi prácticamente toda su extensión, y poco queda ya que aportar en materia. Es momento de pasar a la acción por parte de todos los actores que en su proceder, tienen el llevar a cabo, las acciones necesarias políticamente hablando, para que un gobierno en minoría pueda tomarse esas atribuciones sin que ello haya sido mínimamente consultado con los partidos de la oposición, que en realidad es la mayoría simple, pero no nos llamemos a engaño, son la mayoría y eso por sí mismo merece un respeto, no un desprecio, para mí ha sido una acción muy poco respetuosa para con aquellos que representan más de la mitad de la ciudadanía de Sant Feliu.
Apelo a la responsabilidad que tienen los diferentes partidos como miembros permanentes de la corporación hacia los ciudadanos que en su día les votaron, y que estos votos aunque en ocasiones han podido servir para acciones concretas, otorgando el voto favorable o contrario al equipo de gobierno con mucha “generosidad”, en esta ocasión tengo el convencimiento, que por la gravedad del caso, todos los partidos tienen que cerrar filas, sentar precedente, y decir rotundamente NO…..,NUNCA JAMAS ESTAS PRACTICAS EN NUESTRA CIUDAD. No pretendo influir en la decisión cabal y sensata de todos los representantes políticos de nuestra ciudad. Pero sí que puedo dar mi opinión, esta no es otra, que por los hechos constatados y probados, el equipo de gobierno en pleno (salvo aquellos que no estaban en el acto de aprobación). SEAN ESTOS DISCIPLINADOS CON UN ACTO DE REPROBACIÓN POR AQUELLOS PARTIDOS QUE REPRESENTAN LA MAYORÍA EN EL PLENO.
La opinión que tenga que ejercer por meritoria y justa, la llevare acabo una vez sea conocedor de los planteamientos, y lo que de aquellos deriven, una vez finalizado el Pleno del día 29 del presente.
  • 1
  • 0
Jordi Casanovas SF
12.

Cal felicitar ERC de SF per denunciar aquest fet, al.meu primer escrit em vaig oblidar de fer-ho i ara toca.

Visc en un país on no hi ha la cultura de la dimissió.

Al Regne Unit s'ha vist dimitir tot un ministre per tenir al senyor, o senyora, de fer feines SENSE ASEGURAR!

Aquest cas de la bestreta és pitjor que el dels britànics. Qui dimitirà?

  • 13
  • 2
Jose Falguera
11.

Enric Juliana define al PP como el partido Alfa de la política española; siguiendo éste paralelismo ICV es el partido Alfa de Sant Feliu, el caso este y la reacción posterior así lo constatan.

De todos los comentarios aquí realizados, la de Raulito Alba de C's me parece surrealista. Que está usted diciendo??? Céntrese!!! Disimule un poco su animadversión hacia ERC, y sobretodo disimule su incapacidad para hacer política, su formación política se lo agradecerá.

  • 16
  • 9
Oriol Sant Feliu de Llobregat
10.
Impressionant el cinisme de Sanjose. S'ha superat un altre cop, i el nivell estava molt i molt alt.

No es malversació de fons perque s'ha rectificat... I abans de rectificar-se? I si no hi hagues hagut cap comentari al ple? I per que la intervencio va reprovar l'acord de Junta de Govern, i l'alcalde enlloc de revocar l'acord seguint la intervencio la desautoritza i passa d'ella?

En tot cas, el que l'alcalde hauria de dir clarament (abandonant la hipocresia dels "motius humanitaris" excessiva inclus per ell) es per que va decretar contra el criteri d'intervencio una bestreta ilegal a un treballador public, sr. Arevalo, imputat per corrupcio i que ha fet posible amb la seva dimissio el pacte de govern PSC-CDC a Cervello. Potser l'actual pacte de Govern a Sant Feliu i el passat de Sanjose com a regidor d'urbanisme al nostre Ajuntament tenen alguna cosa a veure.
  • 24
  • 1
Jordi Casanovas Sant Feliu
9.
No en sabia res d'aquesta petita "cagadeta" del batlle & friends del equip de govern

Tampoc sé qui ha al darrera de can LA CRITICA CONSTRUCTIVA. Però em sembla que aquest Ajuntament ( i els anteriors) han fet "cagadetes" més " pudentes" i ningú els hi ha demanat "reprovacions".
Un exemple de cagadeta el podem tenir en l.affaire del cementiri ( tots els grups politics varen badar aleshores.) o en el fet que a la nostre estació de RENFE, molts no la pugin utilitçar per manca d'un ascensor o d'unes escales mecàniques com aquelles que hi ha a EL CORTE INGLES.

En fi, em resulta curiosa aquesta badada del batlle. Un alcaldeque acostuma ha estar asesorat pels advocats de Can Ajuntament.

En fi, tenim. uns politics de pa sucat amb oli que cobren com si fossin profesionals. A Sant Joan o a El Prat això no hagués passat.

Que ningú es queixi: els votem!
  • 15
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat