Sant Feliu es mobilitza contra el racisme

Concentració ahir dijous a la Plaça de la Vila per defensar la convivència a la ciutat. El ple va aprovar per unanimitat el manifest impulsat per la plataforma antiracista

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

“Per la convivència i contra el racisme”, “Cap persona és il·legal”, “Totes som immigrants”, “Sant Feliu multicultural”. Són algunes de les frases que es podien llegir ahir a la tarda a la concentració que es va fer a la Plaça de la Vila per dir no a les actituds feixistes i racistes. Un acte convocat per la plataforma per la convivència i contra el racisme de Sant Feliu, que es va fer ahir a la tarda, abans del ple i que va concentrar unes 250 persones. La mobilització pretenia donar suport a la comunitat musulmana de la ciutat. Arran del trasllat del centre de culte de la ubicació actual, al carrer Ventura i Gassol, al barri centre, a un local del carrer Joaquim Monmany, al barri de Can Calders, ha esclatat la polèmica. Veïns del barri han recollit signatures per demanar que l'Ajuntament no permeti que el centre de culte s'ubiqui al local que ha comprat la comunitat musulmana.

Arran d'aquesta polèmica, s'ha engegat a la ciutat la plataforma Sant Feliu per la convivència i contra el racisme, que ha redactat un manifest que ahi van llegir tres persones van llegir durant la concentració en català, en àrab i en castellà. Al text es constata que “grups d'extrema dreta pretenen manipular un debat social sobre el trasllat d'un centre de culte” i s'acusa aquests grups “d'instrumentalitzar el debat” i aprofitar-lo per “difondre les seves idees obertament feixistes, xenòfobes i discriminatòries”. El manifest també demana que s'il·legalitzin partit com Democracia Nacional per incitació a l'odi i fan una crida a tirar endavant una “gran mobilització popular en defensa de la convivència i contra l'odi, el racisme i el feixisme”. Podeu llegir el manifest complet aquí, on també podeu signar. Fins ara, ja ho han fet més de 650 persones a títol individual i una cinquantena d'entitats.

També podeu veure la galeria d'imatges de la concentració d'ahir.

El ple dona suport al manifest per unanimitat

La reivindicació es va traslladar també al ple municipal: es va llegir la moció, que van votar per unanimitat els portaveus de tots els grups municipals, que van coincidir en destacar la unitat davant del racisme. L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José va subratllar “la unitat a la Plaça de la Vila i la unitat dels 21 regidors del ple”. També la portaveu del PSC, Lourdes Borrell, va reivindicar “l'educació” com a eina que ha de permetre “la cohesió”. Lídia Muñoz, portaveu d'ICV-EUiA va defensar “el compromís per lluitar pels drets fonamentals des de les institucions i des del carrer".

Des d'ERC, Oriol Bossa va fer una crida a “seguir units contra el racisme i omplir la plaça cada cop que calgui perquè la ultradreta no tingui més remei que recular". Silvestre Gilaberte de VSF i Raul Alba, de Cs, van expressar “tot el suport” a la comunitat musulmana perquè “ningú és més que ningú”. Rosa M. Martí, del PDeCAT va recordar que “som una ciutat acollidora”. Des del PP, Elisabet Ortega, va dir que “compartim el fons del manifest, tot i que amb matisos” i va assegurar que “és important deixar clar tot el suport en aquests temes”. També el regidor no adscrit, Luis Serrano, va dir que està “lluitant per la igualtat i pels drets humans”.

Llum verda a la modificació d'usos del local comercial que s'habilitarà com a centre de culte

Més enllà del manifest, a la sessió plenària d'ahir es debatia l'ampliació d'usos del local comercial de Can Calders on s'ubicarà el centre de culte musulmà. La regidora d'urbanisme Lídia Muñoz va explicar que es tractava d'un tràmit per aprovar el Pla Especial d'Espais Lliures i Equipaments Comunitaris de Can Calders, que permetrà habilitar el local adquirit per la comunitat musulmana perquè sigui centre de culte. El punt es va aprovar pràcticament per unanimitat, només el PP va votar en contra: la regidora del PP, Elisabet Ortega, que va argumentar aquest vot dient que “no creiem que s'hagin de canviar els usos d'un local comercial”.

Ara des de la plataforma volen continuar treballant tirant endavant més accions i fent pedagogia, sobretot al barri de Can Calders, on s'ubicarà aquest nou centre de culte.

D'altra banda, la setmana que ve, dissabte 8 de juliol a les 19h hi ha convocada una manifestació de rebuig per part de veïns i Democracia Nacional al centre de culte musulmà que es vol ubicar a Can Calders.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat