Manifestació “contra la mesquita”, contramani antifeixista i el fantasma de la ultradreta

Un centenar de persones es manifesten en contra del trasllat de la “mesquita” en un acte impulsat per Democracia Nacional. Prop d'un centenar de persones van organitzar una concentració antifeixista. El fort desplegament policial va evitar incidents

 • Veïns i l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, observant la manifestació &quote;antimesquita&quote; / Foto: Marc Rius
  Veïns i l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, observant la manifestació "e;antimesquita"e; / Foto: Marc Rius
 • Una veïna va llegir el manifest contra el trasllat del centre de culte musulmà al carrer Joaquim Monmany / Foto: Marc Rius
  Una veïna va llegir el manifest contra el trasllat del centre de culte musulmà al carrer Joaquim Monmany / Foto: Marc Rius
 • La contramanifestació antifeixista / Foto: Marc Rius
  La contramanifestació antifeixista / Foto: Marc Rius
 • Ampli desplegament policial a la Plaça de l'Estació / Foto: Marc Rius
  Ampli desplegament policial a la Plaça de l'Estació / Foto: Marc Rius
 • Els Mossos van impedir que es trobessin les dues manifestacions / Foto: Fetasantfeliu
  Els Mossos van impedir que es trobessin les dues manifestacions / Foto: Fetasantfeliu
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius

Són dos quarts de set de la tarda d'un dissabte de juliol i a la Plaça de la Vila hi ha una festa castellera, amb activitats infantils. A uns quants metres de distància, a tocar de la Catedral, un grup de persones estan acabant de pintar una pancarta on es pot llegir “les vostres fòbies no ens faran mai por”. Hi ha una seixantena de persones concentrades, entre les quals hi ha alguns regidors, com Lidia Muñoz i Manuel Leiva (ICV-EUiA), Lourdes Borrell (PSC) o Bernat Dausà (ERC). És la contramanifestació que grups antifeixistes han organitzat com a resposta a la manifestació en contra del trasllat del centre de culte musulmà, convocada a les 7 de la tarda convocada pel partit d'ultradreta Democracia Nacional i per veïns contraris a la “mesquita”.

De la Plaça de la Vila a la Plaça de l'Estació la presència policial és notable i s'accentua al passeig Nadal, on ja hi ha quatre furgons dels Mossos d'Esquadra. A tres quarts de set, a la plaça de l'Estació hi ha més curiosos que manifestants. L'alcalde, Jordi San José, arriba acompanyat del senador de Ciutadans Xavier Alegre i conversen amb els Mossos d'Esquadra sobre l'ampli dispositiu policial desplegat per evitar incidents. Quan falten cinc minuts per les set arriba un grup més nombrós, d'una seixantena de persones, amb pancartes que diuen “mezquita no” i "no a la islamización de Europa", acompanyats de banderes espanyoles i catalanes, i dient “no, no, no, mezquita no”. A primera fila, agafant la pancarta principal, el polític Josep Anglada, qui va ser líder de Plataforma per Catalunya i actualment líder de Som Identitaris, i Manuel Canduela, president de Democracia Nacional.

Un ampli desplegament policial evita que les dues manifestacions es trobin

Un centenar de manifestants es concentren a la Plaça de l'Estació. Però no tots es situen al mig de la plaça, darrere les pancartes n'hi ha una seixantena. Davant del parc Nadal, en un segon pla més discret, hi ha alguns veïns que no es col·loquen darrere la pancarta però que aplaudeixen els discursos. Davant seu, a la vorera que queda davant del quiosc, també hi ha desenes de persones mirant-s'ho. Molts, com l'alcalde, Jordi San José, ho fan per expressar el rebuig a la manifestació. També es deixa veure la regidora Mireia Aldana (ICV-EUiA). A més, hi ha curiosos i despistats que es pregunten “què passa” o un grup de persones vestides de gala que arriba d'una boda i que passa de pressa evitant la plaça.

Pocs minuts després de les set, una veïna agafa el micròfon per llegir un manifest en contra del trasllat del centre de culte, advertint de les “repercussions morals i econòmiques” que implica aquest trasllat. Després és Manuel Canduela, president de Democracia Nacional, qui també fa un discurs. És just quan comença aquest discurs que la contramanifestació arriba des del carrer Vidal i Ribas cap al passeig Nadal amb càntics com “fora feixistes dels nostres barris”. Els Mossos impedeixen el pas per evitar que es trobin tots dos grups. Des de la manifestació responen amb “anitfa, ha, ha, ha” i insisteixen amb càntics com “esta es nuestra tierra, hay que defenderla”, una de les consignes que Democracia Nacional sol repetir en les seves manifestacions. A més de pancartes contra la mesquita n'hi ha una altra referent al president dels Estats Units, Donald Trump: “Trump. Make America great again”.

Cap a tres quarts de vuit, la manifestació arrenca cap al local on volen ubicar el centre de culte, al carrer Joaquim Monmany, al barri de Can Calders. La marxa es fa creuant el pas a nivell i pujant pel carrer Comte Vilardaga, des d'on accedeixen al carrer Joaquim Monmany. La contramanifestació també vol arribar-hi i agafa un camí alternatiu. Volen arribar-hi per un altre carrer, paral·lel a Comte Vilardaga, però els Mossos d'Esquadra tornen a impedir-ho i eviten, de nou, que es trobin les dues marxes. És en aquest punt que la contramanifestació gira cua i es desfà.

Mentrestant, la manifestació també s'acaba, com havien previst, just davant del local comercial on s'ubicarà el centre de culte musulmà, al carrer Joaquim Monmany. Uns quants veïns contemplen la siutació des dels balcons. D'altres comenten la jugada des de terrasses d'establiments o a peu de carrer. La manifestació s'acaba amb uns quants cantant “que viva España”, sota la mirada atenta del dispositiu dels Mossos d'Esquadra, que es manté actiu fins que la marxa es desfà del tot.

Jordi San José: "un pretext per un partit feixista per fer-se veure i crear sentiment d'islamofòbia"

A dos quarts de nou, els carrers de Can Calders ja s'han buidat de càntics i banderes i bàsicament hi queden veïns que s'ho miren de lluny o alguns que es pregunten “què ha passat” davant del dispositiu policial. “Una manifestació”, respon algú. La manifestació i la contramanifestació han acabat finalment sense incidents, més enllà d'alguns insults, i no han arribat a estar en contacte arran del fort dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra.

Des de l'Ajuntament havien demanant al veïnat de Can Calders que no se sumés a la manifestació vinculada amb Democracia Nacional i la valoració que en fa l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, és que “una manifestació de feixistes sempre és mala notícia i no voldries veure-ho al teu poble”. Però també diu que “han estat quatre gats, de Sant Feliu hi havia molt poca gent perquè ha entès que més que una manifestació per un tema local és un pretext per un partit feixista per fer-se veure i per crear aquest sentiment d'islamofòbia que és el caldo de cultiu pel feixisme a tot Europa”.

Sant Feliu tanca una tarda de juliol tensa, que no ha derivat en incidents, però que ha posat de manifest que, més enllà de reivindicacions veïnals, el fantasma de la ultradreta que amenaça Europa també és a prop de casa.

Comentaris

Albert Garcia Sant Feliu de Llobregat
7.

La qüestió és: Serveixen per alguna cosa més els polítics a part de per fer el paripé mesurant-se-la amb un grup d'impresentables, massificar Sant Feliu fent més i més pisos, fer-nos pagar uns impostos que t'hi cagues i tenir el poble ple de brutícia?
La resposta esgarrifa...

 • 12
 • 9
Jordi Casanovas SF
6.

Tinc un casalot al carrer Ventura Gassol i us puc ben asegurar que aquells musulmans que cada dia van a reçar allí son riallers i molt bona gent.

Em feien molta més por els del PPC ( que fins no fa pas gaire hi eren per allí) o

 • 16
 • 9
Jordi Casanovas SF
5.

Tinc un casalot al carrer Ventura Gassol i us puc ben asegurar que aquells musulmans que cada dia van a reçar allí son riallers i molt bona gent.

Em feien molta més por els del PPC ( que fins no fa pas gaire hi eren per allí) o

 • 15
 • 9
Pau Deulofeu Sant Feliu
4.
A mí aquestes situacions extremes tant se me'n donen. L'únic que volen ambdues parts (DN i Ajuntament) és aconseguir el vot de la gent escalfant-la i radicalitzant-la, sempre presumint d'extremisme. Tot és mentida! Al senyor alcalde li recomanaria, a part de no ser tant matusser, que la propera vegada que hi assisteixi a una manifa deixés el gos a casa. Els animals no són culpables dels deliris dels humans i no tenen perquè patir i veure's sotmesos a una situació estressant "sin comerlo ni beberlo". Ho sento però és que sóc animalista. A reveure amics!
 • 16
 • 20
Marcial Martin Caballero Sant Feliu de Llobregat
3.
He de reconocer que soy un “devorador” de la noticia y si esta va acompañada con un reportaje fotográfico, mucho mejor!!. Ya que contribuye a una más fácil comprensión de la noticia. Pero algo existe en el mundo de la información, que siempre, porque no decirlo he detestado. Sin lugar a dudas me refiero a las dos fuentes de noticia que se dieron ayer en nuestra población: 1º La manifestación que como punto de concentración tuvo lugar en la Plaza de la Estación, el motivo esta….., la no conformidad de un número de vecinos del barrio de can Calders a que fuera habilitada una Mezquita de Culto Musulman en su barrio.
La 2ª noticia, era un acto que se celebraba a la misma hora en la Plaza de la Vila y que mantiene una relación directa con nuestra cultura catalana, sin lugar a duda en este caso un acto en la que tanto los Castellers y los niños disfrutaban de la fiesta.
Pues bien!!. Esta segunda noticia no apare por ninguna parte, no tiene cobertura informativa quiere decir que en absoluto he podido informarme de lo que sucedió y aconteció, todo parece ser, así lo he de entender. Porque en la Plaza de la Estación se estaban produciendo acontecimientos que como noticia tenía más relevancia y se les había dado mayor preferencia, anulando a la otra (la de la Plaza de la Vila) de todo tipo de resonancia informativa.
Soy un enamorado de mi tierra y de su cultura, me gustan las sardanas, als castellets, al ball de bastons, al ball de la soca, als timbalers, y hago lo que en mis manos este para promover dicha cultura, sea en el lugar donde yo este.
El acto en la Plaza de la Vila, también era un acto en el que a la vez también participaban los niños, quizás el problema de no haberse cubierto la información, es que esta carecía de importancia, ya que, en ella no estaban presentes las fuerzas políticas.
Con este escrito lo que intento es dejar claro a la luz pública, de que todo en nuestra ciudad es susceptible de noticia, y más, cuando de lo que se trata es de hacerle la cobertura informativa a algo tan importante para la gran mayoría de catalanes, no es otra cosa que nuestra cultura.
El acto de la Plaza de la Vila, bien merece cobertura informativa, al menos persona como yo damos la importancia que merece, y nos sabe mal no tenerla. Un acto, por el mero hecho de que no estén en el las autoridades, deja de ser noticia
Espero haberme equivocado y que en realidad la noticia informativa y fotográfica exista, de momento yo, particularmente no la he visto.
 • 14
 • 19

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat