Mor Vicente Bonilla, un dels impulsors de l'agermanament de Sant Feliu amb Laujar

Va ser president de la Hermandad Nuestra Señora de la Salud durant prop de 20 anys

Vicente Bonilla, expresident de la Hermandad Nuestra Señora de la Salud i impulsor de l'agermanament de la ciutat amb Laujar de Andarax, va morir dilluns, 10 de juliol, als 73 anys. Avui dimarts es fa la vetlla al tanatori de Sant Feliu i avui dimecres s'ha fet l'enterrament a les 10.30h del matí.

Nascut a Laujar de Andarax, va arribar a Sant Feliu l'any 1956 i des de sempre va estar molt vinculat amb la Hermandad Nuestra Señora de la Salud. L'any 1983 en va ser vicepresident, quan la presidia Joaquín Martín Vique, durant els anys de gestació i finalment agermanament de Sant Feliu amb Laujar. De fet, va ser-ne un dels impulsors, que es va fer efectiu l'any 1991, a partir del treball en comú de tots dos ajuntaments i amb l'acompanyament de la Hermandad.

Bonilla també va presidir l'entitat durant prop de 20 anys: del 1995 fins al 2014. Durant la seva presidència la Hermandad a fer el seu 50è aniversari (el 2006). Bonilla, a més, va ser l'impulsor de l'agermanament de la ciutat amb Laujar de Andarax.

Laujar de Andarax i el vincle amb Sant Feliu

Vicente Bonilla ha estat una de les persones clau en el diàleg cultural, sentimental, afectiu i festiu que hi ha entre Sant Feliu i Laujar, situat a la província d'Almeria. Durant la dècada dels 50 i els 60 bona part de la població va emigrar per trobar una nova oportunitat i Sant Feliu va ser un dels llocs on molts van trobar una nova llar. De fet, a inicis dels anys 90, eren 906 les famílies que tenien membres procedents de Laujar.

Un diàleg que es veu representat amb la Hermandad, fundada el 1956, que ha tingut un paper molt actiu i rellevant en el teixit social santfeliuenc i és una de les entitats amb més socis i sòcies de la ciutat. Va néixer a partir de la voluntat de trobar-se d'uns quants laujarenys, que van construir la capella ubicada al carrer Dr Brugaroles. De fet, tal com explica l'historiador santfeliuenc Juan Antonio Díaz al llibre Hermandad Nuestra Señora de la Salud, 1956-2006, a mesura que la comunitat laujareña a Sant Feliu va anar creixent "a poc a poc va calant la idea de donar expressió institucionalitzada, més enllà de la nostàlgia, a un sentiment compartit que reposava en la veneració a la Verge de la Salut, patrona de Laujar de Andarax”.

Des de llavors, cada any a mitjans de setembre se celebren les festes en honor a la verge, que de seguida van superar l'aspecte més religiós per convertir-se en un esdeveniment festiu a la ciutat.

En el seu llibre, Díaz també destaca que la festa va adoptar "trets propis, autònoms i singulars que la convertirien en una festa del paisatge local, dels laujareños de Catalunya i no en una pàl·lida rèplica de la del poble d’origen, i que alhora despertaria l’interès de molts sectors no necessàriament vinculats a l’entitat ni a Laujar”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat