“Si els municipis no cedeixen locals pel referèndum, la Generalitat posarà urnes”

Els diputats de Junts pel Sí Joan Ramon Casals i Àngels Ponsa van fer un acte ahir per explicar les garanties del referèndum de l'1 d'octubre

  • El diputat de Junts pel Sí i alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals / Foto: Marc Rius
    El diputat de Junts pel Sí i alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals / Foto: Marc Rius
  • La diputada de Junts pel Sí, Àngels Ponsa / Foto: Marc Rius
    La diputada de Junts pel Sí, Àngels Ponsa / Foto: Marc Rius
  • La sala d'actes de l'Ateneu es va omplir / Foto: Marc Rius
    La sala d'actes de l'Ateneu es va omplir / Foto: Marc Rius

La sala d'actes de l'Ateneu va quedar petita ahir dimecres al vespre amb la xerrada “Garanties per a la democràcia”, organitzat per l'ANC i ÒMNIUM i enfocat a explicar el funcionament del referèndum de l'1 d'octubre. Unes 150 persones van omplir la sala, i fins i tot hi va haver gent que va seguir la xerrada des de fora la sala. L'acte es feia de manera simultània a diversos municpis de Catalunya amb el mateix format: diputats de Junts pel Sí que exposaven les garanties del referèndum i després responien preguntes i dubtes del públic. En el cas de Sant Feliu els ponents van ser Àngels Ponsa i Joan Ramon Casals, també alcalde del municipi veí Molins de Rei, que van insistir en tot moment en la “legalitat” del referèndum i la “normalitat” d'un procés que, tal com s'insisteix des del govern català, serà molt semblant a unes eleccions convencionals i per això van repetir en moltes ocasions que serà “com sempre”.

La Sindicatura Electoral, nou òrgan de referència

En la primera mitja hora de l'acte, tots dos diputats van fer una exposició general del funcionament bàsic del referèndum insistint en la idea de “com sempre” com a premissa bàscia. “No hi haurà més diferències que en unes eleccions normals”, asseguraava la diputada Àngels Ponsa, tot i que també apuntava algunes novetats com la Sindicatura Electoral, creat “de nou amb la llei del referèndum”. Serà “l'òrgan de referència” i, segons va explicar el diputat Joan Ramon Casals, tindrà una “doble funció: garantir que tot el procés funcioni amb normalitat i alhora desplegar funcions concretes”, com ara “vetllar pel cens i perquè “la distribució d'urnes i paperetes sigui d'una forma correcta”. A més, Casals va explicar que també es constituirà “una comissió internacional de garanties” i “si alguna institució posa impediments democràtics, també ho posarà en evidència”.

Altres dades pràctiques que es van explicar van ser que podran votar les persones majors de 18 anys i que la Generalitat “té les dades de cens de tots els ciutadans de Catalunya. I les té legalment. Quinze dies abans del referèndum rebrem la papereta que ens dirà on ens toca anar a votar”.

La diputada Àngels Ponsa va explicar que en les properes setmanes “el Parlament impulsarà la llei del referèndum, que farà de base jurídica amb totes garanties”, una llei que “s'empara en legislació internacional” i a partir d'aquí, “la Generalitat convocarà el referèndum”. Casals va insistir que “la llei del referèndum s'empara en la legalitat vigent” i que els “tractats internacionals reconeixen dret a l'autodeterminació dels pobles”.

Pla B de la Generalitat si els municipis no cedeixen locals

Pel que fa als espais on anar a votar, Joan Ramon Casals va explicar que “els ajuntaments hauran de cedir locals” però també va dir que “allà on no arribin els governs locals i els ajuntaments, no patiu que la generalitat posarà els espais”. Per aquest motiu, va remarcar que “qui posa les urnes és la Generalitat i per tant es podrà votar a qualsevol poble.

Aquest tema va tornar a sortir durant el torn de precs i preguntes, tenint en compte que a Sant Feliu l'Ajuntament encara no ha deixat clar què farà el dia 1 d'octubre. El diputat i alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, va respondre que “no sé què passarà amb Sant Feliu, però el que estem defensant és la llibertat i la democràcia. Si deixem que això no tiri endavant, em sap greu dir-ho però si no estan al costat d'un procés absolutament democràtic com aquest estaran faltant a l'època de la República i la transició”.

També va afirmar que “si l'Ajuntament de Sant Feliu no deixa les escoles, no s'hi podrà votar, tot i que la llei ho preveu”. En aquest cas, però, va assegurar que “la Generalitat posarà prou urnes en locals diferents”.

Més dubtes: el paper dels voluntaris, les meses i el Tribunal Constitucional

En el torn de preguntes, que es va allargar durant quaranta-cinc minuts, també es va preguntar sobre si caldran voluntaris pel referèndum. En aquest sentit, Casals va respondre que hi haurà un responsable per municipi que “en principi el designarà l'Ajuntament i, si no ho fa, l'anomenarà la Sindicatura electoral a partir dels voluntaris que s'hagin inscrit de cada municipi”. De moment, però, el procés d'inscripció de voluntaris encara no està en marxa. A més, Casals també va dir que hi haurà “un responsable per escola i feina a fer a nivell logístic”.

Els membres de les meses està previst que es designin per sorteig, però el diputat va admetre que “és veritat que pot haver-hi mes gent de baixa del que és habitual”. Si en una mesa no hi ha prou membres, “el primer elector que hi vagi es quedarà a la mesa, com sempre passa en altres processos electorals”. Per això, va suggerir que “un bon consell és llevar-vos d'hora i ser davant dels col·legis a les 8 del matí per si cal constituir una mesa”.

Diverses preguntes del públic també van fer referència a què passarà si el Tribunal Constitucional tomba la llei del referèndum o l'Estat espanyol vol impedir que es faci. Els diputats de Junts pel Sí van insisitir en defensar que “estarem emparats en aquesta llei i ens creiem la democràcia, tothom que es digui demòcrata l'haurà de complir”, deia Casals. Van assegurar que “ho tenim tot pensat” però van insistir en què “ara hem de parlar del referèndum, anirem a votar, no ho poden evitar, la força la teniu vosaltres.”. Ponsa va fer una crida al públic de l'acte a convèncer gent “que dubta i té por” a anar a votar perquè “és un acte democràtic”.

L'acte es va acabar amb un llarg aplaudiment als diputats de Junts pel Sí i des de l'ANC i l'Òmnium van animar la ciutadania a sumar-se a col·laborar pel referèndum i a partiricipar i apuntar-se a la manifestació del proper 11 de setembre.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat