Els Pagesos, una sala de concerts a Sant Feliu que va creixent

L’any 2016 van fer 62 concerts i hi van assistir un total de 3.830 espectadors

  • Imatge de la sala Els Pagesos/ Foto: Marc Rius
    Imatge de la sala Els Pagesos/ Foto: Marc Rius
  • Maria Arnal i Marcel Bagés en un concert a Els Pagesos al març / Foto: Marc Rius
    Maria Arnal i Marcel Bagés en un concert a Els Pagesos al març / Foto: Marc Rius

El Grup Enderrock ha publicat aquest mes l’Anuari de la Música de l’any 2016 i entre totes les dades que hi apareixen s’ha colat el bar musical de Sant Feliu Els Pagesos, compartint espai amb les sales de concerts com Razzamatazz, l’Strokia, l’Apolo o Salamandra. L'Anuari analitza el nombre d'espectadors i concerts que s'han fet en una vintena de sales de Catalunya, entre les quals hi ha Els Pagesos, que l'últim any ha augmentat tant el nombre de concerts com d'assistents: en total han estat 62 concerts que va acollir un total de 3.830 assistents, 200 més que l’any anterior.

La propietària del bar musical, Vane Ribas, creu que Els Pagesos surten a l’anuari des de que s’ha fet sòcia de l’ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), tot i això, en tractar-se d’una sala petita de l’extraradi de Barcelona ha estat una sorpresa aparèixer al llistat de les 20 sales que selecciona l'Anuari, ja que a tot Catalunya hi ha més de 200 sales. Les dades de l’anuari són del 2016, i aquest any, Ribas, assegura que “seguim en la mateixa línia, ara oferim més concerts amb entrada de taquilla inversa, que funcionen bastant bé i atreuen a més gent”.

La propietària segura que el número d’assistents és elevat “perquè fem un concert setmanal, la majoria a l’hora de fer copes, i al ser taquilla inversa està inclòs el públic assistent i la gent que ve a fer una copa a l’hora del concert”. Segurament un 30% dels espectadors van específicament a escoltar el grup i la resta s’ho troben; i amb l’entrada lliure s'ajuda a donar a conèixer a les bandes. Ribas calcula que segons les dades de l’anuari hi ha una mitjana de 80 persones per concert, coneixent que hi ha dies amb més de 100 persones a la sala i altres que no arriben a la trentena.

Apostant per la voluntat del públic

La propietària de Els Pagesos ha comprovat que el mètode de la taquilla inversa funciona, “aquest any estem intentant apostar cada vegada més per la taquilla inversa; reitero molts cops que no són concerts gratuïts, la cultura té un valor i un cost, deixem en mans del públic el preu de l’entrada; i cada vegada funciona millor i la gent comença a conscienciar-se la importància d’aquest petit gest”. Vane Ribas està molt satisfeta de com està funcionant ja que gràcies a la voluntat dels assistents la sala pot seguir programant sense dependre de cap subvenció ni espònsor. L’última paraula l’acaben tenint els grups que fan els concerts, “a les bandes els hi oferim la sala i ells decideixen si volen entrada a la porta o fer taquilla inversa, i això sembla que és el que els hi surt més rendible”.

Però Ribas no es vol quedar aquí i segueix pensat maneres de portar grups a Els Pagesos, “de cara a la temporada vinent busco alternatives més cooperatives. Existeix una plataforma on la gent proposa bandes que vol veure a la seva ciutat i si arriben a un cert número de persones que diuen que aniran parlen amb l’artista i el porten; estic pensant fer-ho a nivell local o del Baix Llobregat, però encara no sé com”. D'aquesta manera es tracta d’assegurar que hi haurà públic suficient per poder portar a un grup que ja saps que t'omplirà la sala perquè s’ha compromès a assistir-hi, però encara és una idea que s’està gestant.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat