1-O a Sant Feliu: com ho veuen els representants polítics de la ciutat?

Parlem amb l'alcalde i els portaveus municipals de l'aprovació de la llei del referèndum, sobre què creuen que passarà l'1 d'octubre a la ciutat i si aniran a votar

La Generalitat va convocar dimecres passat el referèndum per l'1 d'octubre, després d'un dia intens i un debat polèmic al Parlament per aprovar la llei del referèndum d'autodeterminació. La llei es va aprovar amb els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP, les abstencions de CSQP i cap vot de Cs, PSC i PP. A tot això, ahir dijous el Tribunal Constitucional va suspendre la convocatòria del referèndum. I mentrestant, els Ajuntaments han rebut una carta del govern de la Generalitat demanant que responguin en 48 hores si cediran els locals municipals per anar a votar l'1 d'octubre. A Sant Feliu, aquesta resposta està pendent de l'informe que l'equip de govern ha demanat als serveis jurídics de l'Ajuntament i encara no hi ha resposta sobre quina decisió prendran.


En aquest context i davant d'un mes de setembre que es preveu molt intens a nivell polític i social, des de Fetasantfeliu preguntem a l'alcalde i a tots els portaveus municipals amb representació a l'Ajuntament sobre com han vist l'aprovació de la llei del referèndum, com encaren l'1 d'octubre a Sant Feliu i si aniran a votar.

La visió del govern

L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, afirma estar “a favor d'un referèndum” però considera que en aquest cas “hi ha elements que no es donen perquè es faci: no hi ha hagut prou informació que s'hagi pogut deliberar amb temps”. Posa d'exemple que “un dia algú parla de tenir o no exèrcit, un altre algú es parla sobre si s'estarà dins o fora d'Europa... Però no sembla que hi hagi massa dibuix de projecte polític. S'ha fet un debat mediocre”. També afegeix que el govern és "presoner de les seves presses: hi ha uns partits que han dit que s'ha de fer ara i en aquestes circumstàncies. Però no es poden fer coses prescindint de les opinions dels altres”.

El portaveu dels socis de govern d'ICV-EUiA, el PSC, Javier Molina, és molt dur amb l'aprovació de la llei del referèndum dimecres al Parlament i ho qualifica de “cop a la democràcia”. Considera que el govern “s'ha equivocat, s'ha saltat tots els procediments legals per fer el que ha fet” i afirma que “és un moment històric perquè és un moment crític per la democràcia de Catalunya”.

L'oposició, de tots colors

Els partits de l'oposició de Sant Feliu, ERC, Cs, PDeCAT, VSF, PP i el regidor no adscrit, Luis Serrano, ho veuen de maneres molt diverses. D'una banda, els grups independentistes i Luis Serrano celebren l'aprovació de la llei: per Oriol Bossa, portaveu d'ERC, el que va passar va ser "un acte de decència col·lectiva, es va fer allò que fa anys havíem dit que faríem, el compromís d'aprovar una llei per convocar la ciutadania en un referèndum". I celebra que "els partits polítics ho posin tot de la seva part perquè molts s'estan jugant la carrera política i el patrimoni per fer possible que la gent s'expressi en un referèndum". També afegeix que "ens hauria agradat que hi hagués hagut pacte i diàleg amb l'Estat" però lamenta que "el govern espanyol s'hi ha negat i només ofereix confrontació".

Per la portaveu del PdeCAT, Rosa M. Martí, l'aprovació de la llei va ser "un moment molt emocionant que esperàvem des de fa temps" i afirma que "ara hem d'obeïr la llei catalana, que està per sobre de l'espanyola pq s'empara en el dret internacional". Pel que fa al ple de dimecres, creu que va passar "el que tots pensàvem que podia passar", tant pel debat de la llei del referèndum com per les interrupcions i l'allargament del debat.

El regidor no adscrit Luis Serrano, afirma estar "content" amb l'aprovació de la llei i defensa que "Junts pel Sí i la CUP van fer el que havien de fer: proposar fer un referèndum perquè no s'ha deixat convocar per cap altra via". D'altra banda, considera "un circ" la sessió plenària "per culpa de l'oposició".

Al cantó oposat, hi ha Ciutadans, Veïns per Sant Feliu i PP. El portaveu de Cs, Raul Alba considera que la sessió de dimecres va "vergonyosa" i també diu que "la presidenta del Parlament no va estar a l'alçada del que s'espera del càrrec: no va ser la presidenta de tots els catalans i això és intolerable". I afegeix que "no servirà de res el que es va aprovar" perquè "el TC ja ho ha suspès automàticament".

Des de VSF, el portaveu, Silvestre Gilaberte, expressa "moltíssima tristesa per totes aquestes discussions". Considera que "s'està agreujant la situació d'enfrontament" i conisdera que "crec que un canvi de règim com el que planteja l'opció indepentista no té cap opció d'èxit". Afegeix que "en situació de confrontació no hi surt guanyant ningú, perdrem els uns i els altres, i qui més perdrà és Catalunya".

Per Elisabet Ortega, del PP, la sessió de dimecres va ser "un circ" i afirma que "es va aprovar tot d'una manera antireglamentària, s'han incomplert les lleis i, per tant, no dono per convocat el referèndum".

 

Què passarà l'1 d'octubre a Sant Feliu?

Preguntats sobre l'escenari que preveuen els diferents partits per l'1 d'octubre, les previsions són molt diverses. Segons l'alcalde, Jordi San José, "no passarà el que hauria hagut de passar: fer un referèndum en un altre moment. Encara que no fos acordat amb l'Estat, però amb més consistència, que s'haguessin pogut debatre seriosament i amb calma els pros i contres d'aques tema. Això no s'ha fet". Per tot plegat, considera que l'1 d'octubre "es farà alguna cosa que no tindrà la rellevància que caldria, no té prou elements de qualitat democràtica, com la informació que s'hauria hagut de donar i deliberar".

Pel que fa a ERC, PDeCAT i Luis Serrano confien que es pugui votar amb normalitat. Oriol Bossa, d'ERC, diu que "espero i desitjo que l'Ajuntament no posarà cap impediment per exercir un acte del tot democràtic com aquest. Si passés contrari, seria un escenari gravíssim". I estén la mà al govern de Sant Feliu "si necessiten la nostra col·laboració per fer el que calgui en relació al referèndum", però lamenta que "la notraa realció amb el govern últimament és poc fluïda".

Menys optimista és Rosa M. Martí, del PDeCAT, que admet que "no sé què passarà a Sant Feliu, el PSC s'ha tancat en banda i no sé si l'alcalde serà prou valent. Pot passar que el govern es decideixi massa tard i a Sant Feliu no puguem votar als llocs de sempre". Considera que "s'hauria d'haver donat la confiança a la Generalitat des d'un bon principi". Tot i això, afegeix que "si no podem votar als llocs de sempre, hi haurà alternatives".

També el regidor no adscrit Luis Serrano diu que "espero que a Sant Feliu es pugui exercir el dret a decidir, perquè no estem parlant d'independència sinó del dret a decidir".

Molt diferent ho veuen, PSC, Cs, VSF i PP. Per Javier Molina, del PSC, l'1 d'octubre apunta que "si volen fer una consulta com la del 9N i la gent vol votar en alguna cosa que no se sap gaire bé què és, d'acord. Respecto que facin una consulta on no participaré, si es fa al carrer o en locals de la Generalitat". Tot i això, destaca que "el govern espanyol ha dit que no es farà res".

La resta tampoc creuen que es faci: Raul Alba, de Cs, diu que "no passarà res, perquè totes lleis il·legals que està promovent la Generalitat seran automaticament suspeses pel TC". Silvestre Gilaberte, de VSF, no creu que hi hagi votacions i augura que "aquests dies passaran coses serioses, complicades i amargues. En aquests moments, la maquinària repressiva es posa en funcionament i això és dolent: anem a una situació de confrontació". Per Elisabet Ortega, del PP, diu que l'1 d'octubre "serà un diumenge normal on la gent sortirà a fer el vermut, no crec que es faci res".

A més, tant des de PP com Cs afegeixen més llenya al foc en relació a aquest tema. Elisabet Ortega adverteix que "si s'obre qualsevol local municipal, jo ho denunciaré. No deixaré que es malgasti ni un euro dels diners dels santfeliuencs per fer una festa independentista". I Raul Alba diu que es plantegen fer "una proposta al proper ple perquè l'equip de govern es posicioni en contra d'aquest referèndum il·legal".

Qui anirà a votar l'1-O?

A tres setmanes per l'1 d'octubre, també hem preguntat a l'alcalde i els portaveus si aniran a votar. En el cas de Sant Feliu, ERC i PdeCAt hi aniran i votaran sí a la independència, així com Luis Serrano, que diu que ell votarà que sí com a opció personal però recorda que "vaig entrar a l'Ajuntament amb la coalició de Junts per Sant Feliu que defensava el dret a decidir".

Des del PSC, PP, Cs no aniran a votar l'1 d'octubre i tampoc ho farà el portaveu de VSF, Silvestre Gilaberte.

Qui encara no ho sap és l'alcalde, Jordi San José, que diu que "encara no ho he decidit, però sigui com sigui no em fa la il·lusió que em feia el 9N. Tinc un descoratjament important perquè no es poden fer les coses així".

Comentaris

Joe Sant Feliu
6.

Escolta Josep no perdis el respecte,, la Generalitat ha passat la pilota als ajuntaments per fer pressió,,hi ha moooolta gent que no pensa com tu i no es cap inútil!! Crack!!

  • 1
  • 0
Jaume Sant Feliu
5.

"Cuando la injusticia se convierte en ley, la rebelión se convierte en deber"
Thomas Jefferson

  • 11
  • 1
Taumens Sant Feliu
4.

"Cuando una ley es injusta, lo correcto es desobedecer".
Mahatma Gandhi

  • 15
  • 2
Jaume Sant Feliu
3.

Les urnes són un reflexe de la democràcia. És absurd demanar permís a votar per la llibertat a qui t'he la va arrabassar.

  • 14
  • 2
Anna Sant Feliu
2.

Señor Alcalde. Si us plau,faci tots els posibles per que la gent puguem anar a votar. Tant si votem si o no. Tenim tots els drets de fer-ho.

  • 21
  • 11

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat