L'ecologista, l'inuit i la foca

Dissabte 9 a les 19:45 podrem conèixer una cultura tan llunyana i diferent com la inuit amb la projecció del documental Inuit enfadat.

Mantenir la tradició

De les campanyes ecologistes arreu del món, una de les més sonades va ser la dedicada a frenar la matança de foques per part de la industria de la pell. És una campanya molt reeixida; les foques són molt fotogèniques i a tots ens fan gràcia, amb aquells bigotis llargs i nedant d’aquesta forma tan divertida. És clar que s’han de protegir de les malvades empreses pelleteres. És una història senzilla que enfronta un animaló bonic i una multinacional. Els rols del bo i el dolent estan perfectament definits. Què en pensen, però, els inuits? Sí, el poble inuit, que viu al Canadà, Groenlàndia i Alaska des de fa generacions i per a qui les foques són una part molt important no només de la seva alimentació, sinó també de la seva cultura i les relacions socials. Ningú no els n’ha demanat l’opinió. Ningú no va pensar, al prohibir la cacera de foques, quines repercussions tindria en el poble inuit. Ningú no els va escoltar. Potser el seu tarannà pacífic, amb tendència a l’aïllament i poc donat a parlar hi ha contribuït, però ja és hora que sentim el que ells tenen a dir.  

Es pot compaginar l’ecologisme amb la defensa de les cultures indígenes? Mirant de respondre aquesta pregunta la directora ens mostra una pinzellada de la vida inuit, la seva cultura, com viuen, canten, aprenen o com, si es dona el cas, també es mobilitzen per defensar el seu estil de vida.

No es pot negar que són adorables, oi?

Una directora inuit per explicar-nos un altre punt de vista

La directora és Alethea Arnaquq-Baril, inuit de l’Àrtic canadenc l’obra de la qual gira en torn als inuits i la seva cultura. I de la lluita per mantenir-la a pesar de tot. No només com a directora, també com a productora des de la seva companyia Unikkaat Studios.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat