Comença el curs escolar més inclusiu

S'estrena una aula multisensorial per atendre infants amb discapacitats, una aula integral de suport a l'escola Gaudí i un Itinerari Formatiu Específic

Tot torna a començar. Avui és 12 de setembre, la data marcada al calendari de totes les famílies com el dia en què els infants tornen a l'escola i comença un nou curs escolar, marcat per les novetats que es posen en marxa per potenciar l'educació inclusiva, amb novetats tant a l'escola bressol com a Primària. Precisament per això, la conferència inaugural del curs, que es farà el 22 de setembre, també estarà enfocada a l'escola inclusiva, un dels objectius que es volen potenciar des de Sant Feliu, tal com apunta la regidora d'educació, Mireia Aldana. Es farà a l'auditori del Palau Falguera divendres de la setmana que ve a la 1 del migdia i s'adreça a tota la comunitat educativa.

Una aula multisensorial inclusiva a l'escola bressol Tambor

Enguany a Sant Feliu hi ha 4.231 alumnes matriculats a Primària. D'aquests, 435 s'estrenen a P3, una xifra molt semblant a la de l'any passat. Pel que fa a Secundària, hi ha més de 2.000 entre ESO i Batxillerat. Els que inicien etapa, a 1r d'ESO, són 450, començant. La regidora d'educació, Mireia Aldana, destaca que ha augmentat el nombre d'alumnes: “abans molts joves marxaven fora de la ciutat per començar aquesta etapa i ara la tendència és que es quedin”. De fet, s'ha obert una nova línia a l'institut Martí Dot i aquest curs hi ha 5 línies en aquest centre i 5 més a l'institut Olorda.

Pel que fa a les escoles bressol públiques enguany s'han omplert les 411 places que s'oferien, les mateixes que el curs passat i, de nou, hi ha hagut més demanda que oferta. Una de les novetats a Sant Feliu d'enguany és en aquesta etapa educativa: l'escola bressol Tambor compta amb una aula multisensorial per atendre als infants amb discapacitats i, així, treballar de manera integral l'aspecte físic i cognitiu dels infants. Una aula que s'ha equipat a través del conveni amb Nexe Fundació, d'atenció a la infància amb pluridiscapacitat. Tots els infants poden aprofitar-la però té “especial importància pels que tenen alguna discapacitat”, tal com explica Aldana.

L'aula està ubicada a Tambor, però en faran ús també altres escoles de la ciutat. I la intenció “a llarg termini” és “equipar totes les escoles de Sant Feliu amb aquest tipus d'aula”. De fet, l'escola bressol Tambor es converteix en la “primera ordinària de Catalunya que té una aula especialitzada per infants amb pluridiscapacitat. A Barcelona ja n'hi ha una, però és en una escola d'educació especial”.

L'escola Gaudí acull l'Aula Integral de Suport de la comarca

La ciutat compta amb dues novetats importants més per aquest curs: una aula integral de suport que dona servei a tota la comarca i un nou cicle formatiu amb persones amb discapacitat.

“L'Aula AIS (Aula Integral de Suport) correspon al desplegament de decret d'educació inclusiva que ha posat en marxa la Generalitat”, explica Aldana, i “permet atendre necessitats especials en el marc ordinari”. És una aula que atén les discapacitats en el marc de la salut mental. La regidora posa un exemple: “fins ara, quan un infant tenia un brot relacionat amb la salut mental, marxava de l'aula i anava a un servei sanitari. En canvi, ara el primer pas serà sortir de la seva aula i anar a l'AIS, que serà una aula comarcal i estarà ubicada a l'escola Gaudí”. Per tant, oferirà servei per a infants de tot el Baix Llobregat i comptarà amb professionals especialitzats que se n'encarregaran. “Es tracta d'un recurs temporal”, explica Aldana, “l'infant no estarà tot el curs allà”.

L'altra novetat és l'IFE, un Itinerari Formatiu Específic, que es farà a l'Escola Xamfrà Sant Miquel. “És com un FP dual ordinari, enfocat a joves amb necessitats educatives especials associades a la discapacitat intel·lectual, que combina la formació teòrica i pràctica. En concret, es tracta d'una formació per auxiliar en vendes i atenció al públic”. A més, destaca que és un itinerari que té “un vincle amb el teixit empresarial i comercial de la ciutat, i per tant l'entorn tindrà especial interès”.

Aldana destaca que “Sant Feliu és la capital de comarca, amb una llarguíssima tradició en ser ciutat inclusiva i per la Generalitat és molt fàcil desplegar recursos aquí”. Precisament aquest any la conferència d'inici de curs d'aquest any la impoartirà Gerardo Echeita, llicenciat en filosofia i ciències de l'educació i treballa a la Universtitat Autónoma de Madrid, que “és expert en polítiques sobre eduació inclusiva i atenció a la diversitat”. El títol de la xerrada és “Soñar con un curso escolar inclusivo. Desafíos y oportunidades” i, segons Aldana, servirà per “donar eines idees i reflexions entorn el paper de l'escola i societat en comunitat educativa per ser una comunitat i ciutat inclusiva”.

L'escola Salvador Espriu, renovada del tot

L'aturada de les escoles durant els mesos d'estiu també ha servit per fer millores a les instal·lacions. Aquest any la més destacada ha estat a l'escola Salvador Espriu, on s'ha fet una reforma integral, que ha suposat “canviar finestres, portes, persinaes, la insta·lació elèctrica...”, tal com explica Mireia Aldana. La regidora diu que “primer calia fer reformes a l'escola Gaudí, el curs passat, però ara li tocava a Salvador Espriu, que estava pitjor del que sembla”.

També s'han fet petites reparacions en altres escoles i una novetat és que alguns centres comptaran a partir d'aquest curs amb roserars als patis. Ja n'hi havia un a l'escola Falguera i ara també en tindran Salvador Espriu i Monmany, Són roserars que mantindran els Amics de les Roses i que permeten potenciar la rosa, símbol de la ciutat.

Projectes musicals en marxa i una Escola d'Hosteleria que no acaba d'arrencar

D'altra banda, també comença el curs a l'Escola Municipal de Música, que enguany comptarà amb 525 alumnes. Aquest any hi ha un nou centre d'interès, relacionat amb la música i la dansa. I hi ha una novetat que és que es comença el proejcte de cordes a Primària a l'escola Falguera i Gaudí. En concret, a l'assignatura de música s'incorpora el treball d'orquestra de corda amb violins i violencels, per apropar l'escola de música a l'alumnat d'aquests centres. El projecte va comneçar l'any passat a 3r i ara ho faran els alumnes de 3r i 4t de les dues escoles.

Un altre dels projectes educatius que s'han de posar en marxa és l'Escola d'Hosteleria, que s'ubicarà a la Nau de Can Bertrand. Segons Aldana, el projecte segueix el seu curs i “s'ha fet tot el que està relacionat amb l'obra. Ara s'ha de procedir la licitació”. Tot i això, les previsions inicials eren que entrés en funcionament el curs 2018-2019 i Aldana admet que “pot ser que la posada en marxa s'allargui encara un parell de cursos”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat