"Això ja no va només d'independència, va de democràcia"

La Plaça de la Vila s'omple en un acte intens organitzat per Esquerres per la Independència. Els ponents van fer crides mantenir les mobilitzacions per anar a votar l'1 d'octubre

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

La Plaça de la Vila es va omplir ahir a la tarda en l'acte central de les esquerres per la independència. Un centenar de cadires que es va fer curtíssim tenint en compte la multitud que va omplir la plaça i que es va acabar quedant a peu dret al darrere de les cadires i als laterals. Arribava just l'endemà de les detencions de la Guàrdia Civil i de les concentracions de protesta massives.

Tot aquest ambient es respirava ahir a quarts de vuit del vespre a la Plaça de la Vila, en un acte presentat per la regidora d'ERC a Sant Feliu Judit Espert i que aplegava veus diferents: Junts pel Sí, Podem Catalunya, EuiA i la CUP. Lluís Llach era un altre dels noms destacats del cartell inicial, però finalment va ser baixa "tenint en compte les circumstàncies", una notícia que es va rebre amb "oooh" per part del públic. Un públic entregat, que va es va mantenir atent durant l'hora i mitja que va durar un acte que va anar incrementant d'intensitat. Aplaudiments espontanis enmig dels discursos, crits de "votarem, votarem" intercal·lats amb altres d'"in-inde-independència" o "llibertat" van ser la tònica d'un acte on van confluïr idees diferents com el reclam d'una "vaga general", la voluntat de votar i la premissa que "això ja no va només d'independència, sinó de democràcia".

Entre el públic, a més dels regidors i militants d'ERC de Sant Feliu i membres del Grup de Suport de la CUP a la ciutat, també es van deixar veure durant part de l'acte el regidor d'EUiA a Sant Feliu Manuel Leiva, l'alcaldessa accidental Lídia Muñoz i la regidora del PDeCAT Rosa M. Martí.

Revolta popular, vaga general i la defensa de la democràcia

L'acte el va obrir Amor del Álamo, de Dones pel Sí, que va posar l'accent en les reivindicacions per la igualtat que "volem per la nova República", i va defensar "el compromís amb l'equitat de gènere, la fi a les violències masclistes" o "uns serveis públics de qualitat que permetin la conciliació de la vida pública i privada".

Just després, el diputat de Podem, Joan Giner, afirmava que "aquesta revolta popular només és el principi" i va defensar que "molta gent sap que només al carrer s'aconsegueixen els drets" i va fer una crida a "mantenir-nos". Precisament, va recordar el passat del Baix Llobregat per reivindicar "una vaga general que aconsegueixi drets. Necessitem que les empreses es buidin per recuperar els carrers".

Giner va carregar contra "el règim del 78, que és una falsa democràcia" i va subratllar la força dels moviments socials, entre els quals va destacar el 15M i les manifestacions de cada 11 de setembre. A més, va insistir que "això ja no va d'independència sí o no, la gent se sent interpel·lada per lluitar per la democràcia".

Una idea que també va defensar l'única ponent santfeliuenca de l'acte, Eni Novell, exregidora d'Iniciativa a Sant Feliu. Novell va fer un discurs més sentit on va recordar la seva època de regidora agraïnt que "sempre vaig poder expressar el que jo pensava" per acabar parlant del "somni d'una Catalunya independent". Novell es va adreçar explícitament als "companys" d'Iniciativa per demanar-los "que s'aturin i escoltin la veu de la gent. No poden emparar-se només en la Constitució". També va fer una crida "a totes les esquerres a posar-se davant de la democràcia, perquè ningú pot estar al costat d'aquests actes repressius".

"Això ja no va de què votarem, sinó de dignitat"

David Companyon, exdiputat d'EUiA, és qui va alçar més el to durant el seu discurs i es va posar el públic a la butxaca des del principi demanant un aplaudiment pels detinguts per la Guàrdia Civil: "són presos polítics". El públic va respondre amb entusiasme i Companyon va seguir defensant que "això ja no va de què votarem, sinó de dignitat". Companyon va assegurar que "la gent d'En Comú estem mobilitzats, i mobilitzar-se l'1-O vol dir posar una papereta en una urna".

En un discurs que va anar in crescendo va demanar "alcem-nos dempeus i demostrem a aquest Estat que té fòbia democràtica que guanyarem: arribarà l'1-O i votarem el que vulguem. Ja no va de dir sí o no, els hereus seran els que votin no".

Menys intens en les formes, però amb un discurs contundent, el diputat de la CUP Benet Salellas va advertir que "estem en situació d'estat d'excepció, no declarat, però real". Va defensar la independència afirmant que "només hi ha una solució: referèndum i que guanyi el sí". En aquest sentit, va alertar que "si no aconseguim votar, haurà guanyat l'estat d'excepció i es quedarà aquí".

Salellas també va carregar contra "el silenci vergonyós de gent d'ICV" que va rebre aplaudiments per part del públic i va demanar "convèncer el màxim de gent per anar a votar". A més, va qualificar el referèndum "d'oportunitat per canviar les coses i començar a democratitzar" i va fer una crida a defensar els col·legis electorals el dia 1 d'octubre a primera hora del matí, afirmant que "davant la injsutícia desobeïr és un acte de llibertat".

"El franquisme torna a estar aquí", afirmava el diputat de Junts pel Sí, Toni Comín, que va tancar l'acte. El conseller de Salut v adir que "això ja no és d'esquerres per la independència, sinó per la democràcia". Tot i això, de seguida va matisar que "ningú pot dir que és d'esquerres si entén el que està passant al país. Quan la dialèctica és entre opromits i repressors, no hi ha democràcia".

Qui havia estat militant del PSC, va carregar contra el posicionament actual de socialistes i ICV: Comín va recordar el seu pare, dirigent del PSUC, a qui Sant Feliu va dedicar la plaça Alfonso Comín, i va compartir el que la seva mare li diu aquests dies: "al teu pare li cauria la cara de vergonya de veure els suposats hereus del PSUC fent la feina bruta dels hereus del PP". També es va demanar "on són els meus amics del PSC?" afirmant que "no es pot ser d'esquerres i no estar defensant els detinguts, alcaldes i la democràcia".

Encartellada massiva dissabte a les 18h

L'acte va acabar amb un breu torn de preguntes del públic, molt encarades al paper d'Iniciativa en relació al referèndum i amb tothom dret cantant L'Estaca. A més, també es va informar que dissabte a la tarda es farà una acció d'encartellada conjunta a les 18h des de la Plaça de la Vila. Una hora més tard, en alguns carrers de Sant Feliu es va tornar a sentir per segon dia consecutiu una casserolada de protesta per tot el que ha passat aquesta setmana. 

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris

Jordi Casanovas
Ja ho podeu veure en la foto del Rius: una colla d'abduids i de radicals!

En resposta a Jordi Casanovas
Rantamplán SFLL
2.
Alemania años 30.
  • 5
  • 13
Jordi Casanovas SF
1.

Ja ho podeu veure en la foto del Rius: una colla d'abduids i de radicals!

  • 4
  • 4

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat