L'actualitat política marca un ple municipal d'octubre intens

A la sessió també es van aprovar les ordenances fiscals per l'any 2018 amb el suport de VSF

Després d'un mes d'actualitat política intensa i d'un ple de setembre de tràmit, tot feia pensar que la sessió ordinària d'octubre seria moguda. I així va ser: el ple, que es va fer dilluns, es va centrar en bona part en les mocions d'àmbit general, a partir de les quals el debat polític es va allargar durant més de dues hores. Un debat que va ser intens i va fer que els grups municipals es posicionessin en diferents aspectes de l'actualitat política a partir de mitja dotzena de mocions que es presentaven,sobre temes com la defensa de l'educació com a eina de cohesió, la condemna de la brutalitat policial o la petició per exigir la llibertat dels presidents d'ANC i Òmnium.

En total, la sessió va durar quatre hores i mitja, es va acabar a les dotze de la nit. A més de les mocions d'àmbit polític, al ple es debatia un tema important: les ordenances fiscals que regulen impostos i taxes per l'any 2018 així com els preus públics. Tant les ordenances com els preus públics es van aprovar amb el vot favorables de l'equip de govern (ICV-EUiA i PSC) i VSF. A més, en el cas dels preus públics el PP també hi va votar a favor. El debat sobre el pressupost es farà al ple de novembre.

Intens debat en vuit mocions sobre qüestions d'actualitat política

Al ple d'octubre es van debatre vuit mocions d'àmbit general, de les quals set tenien a veure directament amb la situació política actual a partir de diversos punts de vista. El ple va donar llum verda a totes set, tot i que amb suports diferents en cada cas.

Una de les que més debat va generar va ser la que presentaven conjuntament ICV-EUiA i PSC en què defensaven l'educació com a eina de cohesió. La regidora d'educació, Mireia Aldana, va llegir un text que reivindicava "l'educació pública a Catalunya com a eina de cohesió social" i en què deia que instrumentalitzar l'educació amb fins partidistes hauria de ser línia vermella". Hi van donar suport ERC, PDeCAT, el regidor no adscrit Luis Serrano i el regidor de VSF Jordi Sospedra. El també regidor de VSF Silvestre Gilaberte, en canvi, va afirmar estar "d'acord" amb el text de la moció però es va abstenir perquè "no estava d'acord en clau política", com va fer amb totes les mocions d'àmbit general que tractaven temes polítics. D'altra banda, Ciutadans i PP va votar en contra d'aquesta moció i van ser molt crítics a l'hora d'expressar el rebuig a la immersió lingüística de l'escola catalana. També va tirar endavant l'altra moció conjunta d'ICV-EUiA i PSC que apel·lava a "resoldre la situació actual per la via política", que va el vot favorable en alguns dels punts de la moció d'ERC, PDeCAT, Luis Serrano i Jordi Sospedra. Cs i PP també van votar en contra, mentre que Gilaberte es va abstenir.

A més, el ple va donar llum verda a tres mocions més: una de condemna a la brutalitat policial de l'Estat a Catalunya, una per exigir la llibertat dels presidents d'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i una altra per aturar la suspensió  de l'autonomia de Catalunya. Les dues primeres les presentava ERC i l'altra PDeCAT. Tres mocions que es van aprovar amb el vot favorable d'ICV-EUiA, ERC, PDeCAT i els regidors Jordi Sospedra (VSF) i Luis Serrano (no adscrit). En totes tres, el PSC i Gilaberte es van abstenir i Cs i PP va votar en contra. Per cert, que els regidors d'ERC van penjar cartells de suport a Sánchez i Cuixart.

També es va aprovar una moció que presentaven Cs i PP de manera conjunta de suport "als càrrecs electes que reben pressions per complir amb la legalitat de l'1-O". Aquesta moció va tirar endavant gràcies a un fet circumstancial: que Lourdes Borrell (PSC) és l'alcaldessa en funcions i, per tant, va tenir vot de qualitat per desempatar els vots de la moció. És a dir, el text va rebre set vots favorables (PSC, Cs i PP) i set contraris (ERC, PDeCAT, Sospedra i Serrano), mentre que ICV-EUiA i Gilaberte es van abstenir. En cas d'empat, és l'alcaldessa qui desempata amb el vot de qualitat que en aquest cas va ser a favor.

La moció que no es va aprovar, però, va ser la que presentava el PP per a la celebració del 40 aniversari de la Constitució Espanyola, que només va rebre el vist-i-plau del mateix PP i Cs. ERC, PDeCAT, Sospedra i Serrano van votar en contra, i en aquest cas ICV-EUiA, Gilaberte i també el PSC es van abstenir.

S'aproven les ordenances fiscals i els preus públics amb el suport de VSF i el del PP (a preus públics)

Un dels punts més destacats del ple d'octubre va ser l'aprovació d'ordenances fiscals d'impostos i taxes per l'any 2018, així com els preus públics. El regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, va explicar que les taxes del cementiri s'apugen en funció de l'IPC, argumentant que "és el que fixa la concessió", el servei de teleassistència passa a ser gratuït i la resta d'impostos es congelen. Per Rañé, aquesta congelació permet "contribuir modestament a la rebaixa de la pressió fiscal" perquè "l'evolució de l'activitat econòmica permetrà que aquesta rebaixa de la pressió fiscal no vagi en detriment dels ingressos necessaris per mantenir els serveis públics i prestacions socials." Les ordenances es van aprovar amb el vot a favor de VSF, que van votar a favor de les ordenances, tot i que va expressar preocupació pel control de la gestió dels serveis municipals i va proposar un estudi dels costos de cada despesa i ingrés.

D'altra banda, Cs va votar en contra de les ordenances perquè no estava d'acord amb l'augment de la taxa del cementiri, mentre que ERC, PDeCAT, PP i el regidor no adscrit es van abstenir. Des d'ERC, Oriol Bossa, va recordar les al·legacions a les ordenances del 2015 on reclamaven "una fiscalitat municipal més justa i més distrbiutiva" i que seguien sent "plenament vigents"; Manel Carrion, del PDeCAT també va expressar escepticisme "davant d'aquesta anunciada rebaixa de la pressió fiscal sense números a la mà"; Elisabet Ortega, del PP, va explicar que no donava suport a les ordenances per l'augment de la taxa del cemtentiri; i Luis Serrano també va qualificar de "contradictori parlar de rebaixa de pressió fiscal i presentar les mateixes taxes i preus que el 2017".

Als preus públics, a més dels partits de govern, hi van votar també a favor VSF i PP.

Més punts: llum verda per cedir habitatge per construir-ne de protegit, convenis, subvencions i una moció per adaptar parcs infantils

El ple també va aprovar la proposta de conveni de cessió gratuïta de dos immobles municipals a l'IMPSOL, per a la construcció d'habitatge de protecció oficial i habitatge dotacional. Hi van votar a favor ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, VSF i Luis Serrano. Cs i PP es van abstenir. Tot i això, la majoria de grups van coincidir en demanar més agilitat a l'hora d'avançar a Sant Feliu en matèria d'habitatge públic.

Altres punts que van tirar endavant van ser el Contracte Programa 2017-19 entre l'Institut Català de les Dones i l'Ajuntament per a la prestació dels Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i la realització de polítiques d'igualtat, com el conveni de col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya d'encàrrec de gestió de prestació de serveis de salut pública a la ciutat. A més, es van aprovar subvencions a diverses entitats de Sant Feliu, a l'Associació Innobaix o el Consorci de Normalització Lingüística.

En clau local, també es va aprovar per unanimitat una moció presentada per Ciutadans que demanava adaptar els parcs infantils de Sant Feliu a infants amb diversitat funcional.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat