El pressupost de l'Ajuntament per al 2018 creix en 1,2 milions

En total, són 39,2 milions de pressupost ordinari i 5,7 per a inversions. Es va presentar dimarts al públic i d'aquí dues setmanes es debatran al ple

El presupost de l'any que ve serà de 44,9 milions d'euros, dels quals 39,2 corresponen a pressupost ordinari i 5,7 a inversions. L'equip de govern va presentar els números dimarts passat a la sala de plens de l'Ajuntament i hi van assistir prop d'una trentena de persones. Uns comptes que es debatran d'aquí a 15 dies al ple de novembre, el dia 30, després que a l'octubre ja s'aprovessin les ordenances fiscals.

Més ingressos per l'activitat econòmica

Comparat amb l'any passat, el pressupost creix en 1,2 milions d'euros: un augment que, segons el regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, es dona arran d'una millora de l'activitat econòmica: "són diners que no surten d'impostos i taxes a la ciutadania, sinó que vénen de les plusvàlues o els impostos en construcció". A més, també va afegir que ha augmentat el benfici de la venda de cartró i paper que es recull. Pel que fa als ingressos, va explicar que a partir de l'any que ve es deixarà de cobrar per teleassistència i també va apuntar que han baixat els ingressos per multes.

Segons Rañé, la distribució de la despesa és "semblant a la d'aquest any: un terç està destinat a crear oportunitats i atendre les persones, un altre terç a tenir la ciutat neta i endreçada i un més a gestionar despeses comunes i interessos". El regidor d'Hisenda va fer un repàs als increments de despesa i va destacar les que més pugen: "increment en millores salarials, en deute públic arran del pagament d'un crèdit, en atenció domiciliària i escoles bressol". També va explicar que creixen les partides d'esports, la de cultura arran del 60è aniversari de l'Exposició de Roses o la de joventut.

Principal inversions: Casal de Joves, adequació infraestructures informàtiques i habitatge tutelat

El regidor delegat d'urbanisme, Manuel Leiva, va sintetitzar la partida d'inversions, a la qual es destinen aquest any 5,7 milions. A diferència dels últims dos anys, en què hi havia partides establertes de més d'un milió d'euros en la reforma del Casal de Joves, la plaça La Salut o la Biblioteca, totes les inversions per l'any que ve pràcticament estan per sota del mig milió d'euros. L'excepció és el Casal de Joves, on es preveu destinar prop de 800.000 euros, entre construcció, sonorització i mobiliari. També està prevista una partida de 560.000 euros per l'adequació de les infraestructures informàtiques de l'Ajuntament i 500.000 euros per inversions en habitatge tutelat i lloguer social, entre d'altres. Les podeu consultar per barris aquí.

L'alcaldessa accidental, Lourdes Borrell, va explicar la relació del pressupost per l'any 2018 en relació al Pla d'Actuació de Mandat. En aquest sentit, va destacar que es dona continuïtat a les polítiques socials, s'amplia la tarifació social a més serveis, entre d'altres aspectes. De fet, en aquest enllaç es pot consultar l'evolució dels diferents eixos del PAM en funció de les accions que s'han fet fins ara.

A la presentació també hi va ser l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, que encara està de baixa però que ja es començarà a reincorporar en algunes de les activitats de la ciutat. San José va parlar de les principals mesures de govern previstes per al 2018, com l'aposta pel Casal de Joves perquè sigui "el lloc de trobada del jovent i adolescents de Sant Feliu" i també va parlar de la posada en marxa de tres grans plans mediambientals (i va avançar que el ple de gener serà molt "verd") l'any que ve. A més, va destacar el Projecte Educatiu de Ciutat i va retreure que la Generalitat "s'ha gastat 80.000 euros en quatre anys i Sant Feliu hi ha destinat 1,2 milions", tot i que la competència no és municipal. Finalment, va explicar que l'estiu de l'any que ve Sant Feliu no tindrà cap barrera arquitectònica en l'espai públic.

Altres mesures que estan previstes per al 2018 són l'aprovació del planejament del Torrent del Duc, una auditoria de grans contractes i la transformació de la gestió municipal.

L'alcalde, Jordi San José, reitera el compromís amb el soterrament i demana una reflexió sobre la mobilitat a Sant Feliu

En la seva intervenció, l'alcalde va voler anar més enllà del 2018, perquè "és l'últim any de mandat i hi ha moltes coses que han d'anar més enllà del dia a dia i volem que l'any que ve sigui de consideracions de futur". En aquest sentit, va insistir en el "compromís amb el soterrament", afirmant que "les negociacions a Madrid sobre aquest tema segueixen en peu" i que s'hauran de reprendre i va assegurar que "exigirem el compromís de tirar-lo endavant" a partir del projecte ja existent.

També va posar sobre la taula la reflexió de la mobilitat. San José va dir que "cal repensar el centre de Sant Feliu, i algun carrer que no està al centre com el carrer Pizarro". Pel que fa al centre, va llençar algunes preguntes a l'aire com ara si "té sentit que Vidal i Ribas no sigui peatonal", que "a un tram de Joan Maragall les voreres siguin tan estretes" o que "al carrer Sant Llorenç no hi hagi ni un arbre". Qüestions que l'alcalde va avançar que es debatran de cara al mes de setmbre de l'any que ve. També en clau de futur, va dir que caldria debatre sobre equipaments, com el teatre o el Complex i l'espai que té a la vora i "permetria una ampliació important".

Després de les intervencions de l'equip de govern es va obrir un torn de preguntes del públic, que es van centrar sobretot en la neteja de la ciutat, que diversos veïns van reclamar que calia millorar, i la participació ciutadana, perquè alguns veïns van reclamar que augmentés la partida en què la ciutadania pot opinar (actualment la de les obres d'estiu).

El pressupost es pot consultar en una plataforma en línia

Una de les novetats d'aquest any és que per primer cop el pressupost es pot consultar a través d'una plataforma en línia. És una eina molt visual i intuïtiva que ofereix informació molt detallada. Permet comparar l'evolució de la despesa per habitant els darrers anys, o saber quina és la despesa per habitant en funció d'una partida o programa concret. Un exemple concret que es pot saber és que la despesa per habitant per al 2018 es preveu de 1.019,3 euros; en cultura és de 82 euros o en medi ambient 39.

La plataforma, a més, detalla en què es gasta i per a què es gasta i facilita partides associades, relacionant-les entre si. A més, l'einta també permet anar seguint l'execució del pressupost vigent.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat