Llum verda al pressupost per al 2018 amb el vot de qualitat de l'alcalde i l'abstenció del PP

És el segon cop en aquest mandat que els comptes s'aproven sense majoria. A la sessió també es va aprovar el Pla Urbanístic de la Catedral

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

El ple de novembre prometia ser intens: pressupostos i Pla Urbanístic a l'ordre del dia. I va ser així: la sessió de dijous passat van ser prop de quatre hores de debat sobre diferents qüestions. A més, al ple es van reincorporar l'alcalde, Jordi San José, i la primera tinent d'alcaldia, Lídia Muñoz, que encara estan de baixa però que ja es van reincorporant a les seves funcions en alguns actes.

Inici tens amb la intervenció del CDR al ple

L'inici del ple no va començar amb normalitat: un representant del Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) va començar a llegir un manifest just quan l'alcalde obria el ple. Jordi San José va demanar que no continués llegint perquè no era el procediment adequat, però des del CDR van seguir llegint el manifest. San José va demanar que s'aturessin en reiterades ocasions i, finalment, tots els regidors i regidores d'ICV-EUiA, PSC, Cs, PP i el regidor de VSF Silvestre Gilaberte van abandonar la sala de plens, mentre el CDR llegia, increpat per part del públic, el seu text. Sí que es van quedar al seu lloc els regidors i regidores d'ERC, PDeCAT, el regidor de VSF Jordi Sospedra i el no adscrit Luis Serrano.

Un cop llegit el manifest que, entre les interrupcions de diferents tipus, es feia difiícil de seguir i feia referència a l'aplicació de l'article 155, a l'empresonament de consellers i conselleres de la Generalitat i al govern de Sant Feliu format per ICV-EUiA i PSC, l'alcalde i regidors i regidores van tornar a la sala. San José va retreure als representants del CDR que no haguessin volgut presentar una moció d'urgència per llegir un text de manera formal, després de les altres intervencions del públic en mocions previstes: "aquí ha parlat tothom sempre, vosaltres ho heu volgut fer d'una altra manera, doncs és cosa vostra".

Després d'això, la gran majoria de membres del CDR van abandonar la sala i el ple va començar, vint minuts més tard, amb l'ordre del dia previst.

El pressupost s'aprova amb el vot de qualitat de l'alcalde

Un dels punts que més debat va generar al ple de novembre va ser l'aprovació del pressupost, la plantilla i el catàleg de llocs de treball de l'Ajuntament per al 2018. El regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, va presentar el pressupost, destacant que creix un 1,2 milions "perquè ha augmentat l'activitat econòmica a la ciutat". El pressupost compta amb 44,9 milions d'euros, dels quals 39,2 corresponen a pressupost ordinari i 5,7 a inversions. Excepte el PP, tots els partits van votar-hi en contra.

La gran majoria de partits de l'oposició van coincidir en retreure al govern la despesa en temes de construcció, tot i que Rañé va replicar que "no hem tirat del "totxo", ens hem frenat, però no hem renunciat a que el rendiment de l'activitat econòmica només sigui per estalviar".

Des d'ERC, Oriol Bossa, va afirmar que "aquest és l'any més decebedor sobre pressupostos" i va lamentar que "vam pecar d'il·lusos, crèiem que realment es farien uns pressupostos participatius perquè volem que la ciutadania acabi decidint les inversions de la ciutat". Des de Ciutadans, Raúl Alba, va criticar que hi hagués "partides econòmiques "liliputienses" en temes com "dona" o discapacitat, comparat amb d'altres com informàtica, alcaldia o comunicació". Manel Carrion, del PDeCAT, va contradir el regidor d'Hisenda, afirmat que considerava que "sí que s'incrementa la pressió fiscal perquè no s'incrementen taxes i preus públics però es pressuposa que hauran augmentat els ingressos de la ciutadania".

Des de VSF, que sí que havia donat suport a l'octubre a les ordenances fiscals i els preus públics per al 2018 també van votar en contra perquè reclamen "que el proper pressupost sigui per programes i participatiu a nivell polític, i sobretot a nivell social", tal com va dir Silvestre Gilaberte. A més, des de VSF van ser crítics amb els 7 milions d'euros destinats a inversions: "no creiem que estiguin justificades".

L'actualitat política també es va deixar sentir en aquest punt: Luis Serrano, regidor no adscrit que en els últims dos exercicis s'havia abstingut al pressupost, va argumentar el seu vot contrari als comptes fent referència a la seva incomprensió sobre "que el PSC doni suport al 155 i que ICV-EUiA no trenqui el govern municipal".

Aquest cop va ser Elisabet Ortega, del PP, qui va abstenir-se els pressupostos "pensant en els propers exercicis". Tot i això, va apuntar preocupació "per la baixada de l'IAE, l'increment de les plusvàlues i l'ICIO".

Després de dues hores de debat intens, el pressupost es va aprovar, per tant, gràcies a l'abstenció del PP i del vot de qualitat de l'alcalde: amb 10 vots a favor de govern, 10 en contra de l'oposició i una abstenció del PP. Fa dos anys, el primer pressupost del mandat també es va aprovar amb el vot de qualitat de l'alcalde, però aleshores va ser Luis Serrano, en aquell moment portaveu de JSF, qui es va abstenir. Fa un any, en canvi, les abstencions van ser de Serrano, PP i VSF.

Consens general (excepte el vot contrari de Ciutadans) en el pla urbanístic de la Catedral i el trasllat del Cau

Un altre dels punts destacats del ple va ser l'aprovació inicial del PGM que permetrà construir un nou equipament a la Catedral i aprovar el conveni urbanístic d'aquest sector. Aquest punt també implica l'acord pel trasllat del CAU a l'actual propietat de la Fundació Agrícola. La regidora d'Urbanisme, Lídia Muñoz, va explicar que s'havia arribat a "un molt bon projecte arquitectònic amb molt bona entesa per part de l'església, que de manera esglaonada permetrà veure la Catedral".

Aquesta qüestió, però, va més enllà de la Catedral perquè també afecta a l'actual local del Cau, propietat de la parròquia, com va definir el Pla Director del 2014. Finalment, s'ha arribat a l'acord amb les diferents parts i el Cau es traslladarà a l'espai de la Fundació Agrícola, amb recursos municipals i de la mateixa entitat. Representants del Cau van ser al ple durant el debat d'aquest punt i van aplaudir l'aprovació. El punt es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups, excepte Ciutadans que va criticar que el "procés ha estat molt fosc".

Al ple també es van aprovar diferents altres qüestions. Per exemple, diferents mocions de la junta de portaveus, com la de suport al manifest contra la violència masclista, la d'adhesió al Manifest per als Drets dels Infants o una altra sobre la Setmana de les persones amb discapacitat.

Podeu veure la galeria d'imatges aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat