En Comú Podem escalfa motors de precampanya en un acte a Sant Feliu reivindicant l'educació pública

Joan Mena, diputat al Congrés, i Marta Ribas, diputada al Parlament i coordinadora nacional d'ICV, van defensar el model d'immersió lingüística i van carregar contra les retallades en educació

  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius
  • Foto: Marc Rius
    Foto: Marc Rius

La campanya ha començat aquesta mitjanit, però ahir a la tarda En Comú Podem va fer un acte de precampanya a Sant Feliu centrat en l'educació. Hi van participar Joan Mena, diputat al Congrés, Marta Ribas, diputada al Parlament i coordinadora nacional d'ICV i Jordi Gil, conseller comarcal d'educació del Baix Llobregat i membre de la candidatura per Barcelona.

L'acte, presentat per la regidora d'educació, Mireia Aldana i on van assistir una quarantena de persones, es va fer ahir dilluns a les set de la tarda a la Sala Joana Raspall de la Biblioteca Montserrat Roig. Entre el públic, hi havia l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, i regidors i regidores com Lídia Muñoz, Manel Martínez i Manuel Leiva, a més de l'exdiputat d'ICV Jaume Bosch.

Tots els ponents van centrar-se en reividicar l'educació com a eina que garanteix la inclusió i la cohesió social, i van carregar contra les retallades que hi ha hagut els últims anys en aquest sector. A més, van defensar el model d'immersió lingüística que actualment partits com Cs i PP qüestionen.

Defensa de la immersió lingüística per motius de cohesió social

El diputat d'En Comú Podem Joan Mena (que fa poc va fer una internvenció que s'ha fet viral al Congrés dels Diputats lloant el sistema d'immersió lingüística) va començar el seu discurs esmentant el Baix Llobregat com a “comarca fonamental a l'hora de construir model de l'escola catalana per tots i totes, amb model d'immersió lingüística”.

Un model que va defensar perquè permet que “com a fill de dos andalusos que van arribar a Sabadell l'any 62 hagi tingut les mateixes oportunitats que tradicionalment han tingut els fills de la burgesia”. Per Mena, cal defensar “la immersió i l'escola catalana per motius de cohesió social, no per motius identitaris”.

El diputat al Congrés va ser molt crític amb els discursos de PP i Cs contra el sistema de l'escola catalana (“ara s'han inventat l'adoctrinament com una estratègia per busca la confrontació de la societat”) i també amb les retallades del govern de la Generalitat. Va carregar especialment contra la renovació dels concerts a les escoles de l'Opus Dei: “són retallades ideològiques que van destinades a perjudicar els de sempre, els de baix i blindar els privilegis dels més poderosos”.

Pel que fa a propostes, Mena va defensar que cal “revertir les retallades, blindar la inversió educativa, lligar l'entorn a les necessitats del centre educatiu i entendre que l'escola és un dret personal i també col·lectiu”.

Crítiques a les polítiques educatives de Junts pel Sí

Marta Ribas, diputada de Catalunya Sí que es Pot i coordinadora d'ICV, va fer un repàs al govern dels últims dos anys en què “Junts pel Sí prometia el paradís i el paradís ha estat la continuïtat de les retallades d'Artur Mas”.

Si Mena havia criticat l'aplicació de l'article 155, Ribas va començar recordant que “aquestes no són unes eleccions normals” perquè que encara “hi ha presos per motius polítics” i “persones que estan a llistes electorals que no seran a la campanya” fa que no siguin unes eleccions “normals”. Ribas va dir que “quan vénen eleccions, s'han de rendir comptes. Jo vull el senyor Junqueras al carrer rendint comptes del que ha fet com a vicepresident econòmic i explicant què farà en campanya. I per això no seran eleccions normals”.

Ribas va recordar que en aquest mandat hi ha hagut dues conselleres, arran de l'entrada de Clara Ponsatí a l'estiu, "perquè posés les claus per obrir instituts per un referèndum que no era un referèndum" i que "no tenia ni idea del sistema educatiu català". També va criticar els pressupostos d'aquest 2017 i les retallades en educació que "han precarizat les condicions del personal docent". La diputada va fer referència a les diferents propostes que Catalunya Sí que Es Pot havia presentat sobre qüestions d'educació i va retreure que "Junts pel Sí i PP van tombar-ne moltes, fent pinça sempre que cal amb temes socials".

Pel que fa a futur, igual que Mena va destacar l'aposta per "doblar la inversió en educació, revertir retallades, reduirs els concerts amb escoles privades i tallar els de les escoles de l'Opus Dei".

D'altra banda, Jordi Gil, conseller comarcal d'educació del Baix Llobregat, va insistir també que “com sempre les retallades s'han fet en educació pública i, en canvi, en la concertada no”. I va parlar de reptes concrets, com "més inversió en 0-3 i més taxa d'escolarització 0-3 perquè representa més equitat", a més del repte de la "formació professional, l'hem de potenciar".

21D: "anar a votar amb sang freda"

De cara a les eleccions, Ribas va demanar a l'acte anar a votar "amb sang freda i no amb ràbia" i "votar a favor de prioritzar polítiques socials i a favor d'una escola que continuï fent cohesió social". Va afirmar que "la política ha de solucionar problemes, no ha de ser el principla problema de la societat. El 21D s'ha de poder votar a favor de coses, ja n'hi ha prou de confrontació de coses".

Ribas va avançar-se també a l'endemà del 21D, dient que com "caldran pactes i consensos amplis de país". I en aquest sentit, va situar la figura de Xavier Domènech com a "punt intermig de sumes de majories progressistes i sumes de pactes que són més que necessaris en moment actual del nostre país".

L'acte es va acabar amb un torn de preguntes obert del públic, que van fer diferents reflexions sobre la inversió en educació, el model d'escoles públiques i escoles concertades, l'oferta de línies als centres públics i els recursos de què es diposa.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat